Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde iki gün önce kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Cengiz Atak’ın ailesi, yaşanan ihmalleri ve sağlık sistemindeki eksiklikleri dile getirdi. Cengiz Atak’ın eşi Hacer Atak, olay anını ve sonrasını anlattı.
“Hastanede anjiyo ünitesi yoktu”
Atak, “Eşim Cengiz Atak evde gayet iyiydi. Kalp krizi geçirdiğinde hem kardeşi hem de kızı müdahale etti, ellerinden geleni yaptılar. Yüksekova2da anjiyo ünitesi olmadığı için eşim Hakkari’ye sevk edildi” dedi.
“Neden helikopter ambulans sağlanmadı?”
Atak devamında, “Ambulansla yolda giderken üç kez durup hemşireler kalp masajı yaptı. Ama ambulansın içinde doktor yoktu. Eşim çok büyük bir rahatsızlığa sahip değildi, kurtarılabilirdi. Hakkari Devlet Hastanesi’ne vardığımızda doktor bize ‘Siz nesi oluyorsunuz?’ diye sordu. Biz de yakınları olduğumuzu söyledik. Doktor, ‘Cengiz Atak’ın kalbi üç kez durmuş’ dedi. Madem bu kadar acil bir durumdu, neden helikopter ambulans sağlanmadı? Neden müdahale edecek doktor ya da anjiyo cihazı yoktu?”
“Eşim ihmalkarlıktan, imkansızlıktan vefat etti”
Hacer Atak devamında şunları söyledi: "Bu ilçede yıllardır aynı sorunları yaşıyoruz. Ya hasta eve gönderiliyor ya da sakat kalıyor ya da hayatını kaybediyor. Yüksekova Devlet Hastanesi’nde yeterli uzman doktor yok. Eşim ihmalkarlıktan, imkansızlıktan vefat etti. Üç kez ambulans durdu, kalp masajı yapıldı. Ancak bize sadece ‘Kalbinde sorun var, anjiyo yapılacak’ denildi. Ne bir film çekildi ne de yeterli bilgi verildi. Eğer helikopter ambulansla götürülseydi, bir saat süren yolu 10 dakikada gitmiş olurduk. Eşim daha çok gençti. Sekiz çocuğunu geride bırakarak gitti.
“Bir anjiyo ünitesi kurmak bu kadar mı zor?”
Buradan Sağlık Bakanlığı’na sesleniyorum: Biz insan değil miyiz? Neden bu kadar sahipsiz ve çaresiziz? Bir anjiyo ünitesi kurmak bu kadar mı zor? Türkiye’nin diğer illerinde her şey var, doktor var, ambulans var, cihaz var. Ama bizim ilçemizde hiçbir şey yok. Yetkililer bir an önce sesimize kulak versin."
“Bu kadar insan ölüyor ama kimse sesimizi duymuyor”
Cengiz Atak’ın kardeşi Sihat Atak ise hastanede yapılan müdahalelerin yetersiz olduğunu belirtti. Atak, “Abim saat 12’den sonra rahatsızlandı. Kendi imkanlarımızla hastaneye götürdük. Hakkari’ye sevk edilmesi gerekti ama bize 1 saatlik yol gösterildi. Oysa 10 dakika içinde müdahale edilmesi gerekiyordu. Geçen aylarda vali açıklama yapmıştı; anjiyo ünitesi kurulacaktı. Hala neden yapılmadı? Bu kadar insan ölüyor ama kimse sesimizi duymuyor.” şeklinde konuştu.
“Babam burada tedavi edilseydi belki yaşıyor olacaktı”
Cengiz Atak’ın oğlu Sergen Atak da büyük bir kayıp yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
“200 bin nüfuslu Yüksekova’da hala anjiyo ünitesi yok. Babam burada tedavi edilseydi belki yaşıyor olacaktı. Yolda kalbi defalarca durdu. Bu olay bizim başımıza geldi ama başkalarının başına gelmesin. Artık yeter. Bu ilçeye iyi doktorlar, donanımlı hastane ve anjiyo ünitesi şart.”
Aile, son olarak, yetkililere seslenerek benzer acıların tekrar yaşanmaması için Yüksekova Devlet Hastanesi’ne acil olarak anjiyo ünitesi kurulması, yeterli doktor ve ekipman sağlanması gerektiğini söyledi. / Yüksekova Haber
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2025, 14:33