Suriye'den ayrılanlar, ailelerinin bir kısmını ve evlerini geride bırakmanın üzüntüsü içinde olduklarını söyledi. Suriye'nin sınır hattındaki Karamog köyünden geldiğini söyleyen Nezibe Hammuda, ''IŞİD evlerimizi yaktı, tanklarla toplarla her yeri bombaladılar, canımızı zor kurtardık. Saatlerdir sınır hattında Türkiye'ye geçmek için bekliyoruz, açlıktan ve susuzluktan ölmek üzereyiz. Oğlumu, eşimi kurtarın allahaşkına'' dedi
Türkiye tarafına geçenlerden biri de Selim Ahmet. Babasını saatlerdir sırtında taşıyan Ahmet, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi:
''Hayattaki tek varlığım babamı kurtardım ama arkamızda binlerce insan bıraktık. IŞİD bütün köylere girdi, talan etti. Böyle bir barbarlık, insanlık dışı muamele görmedik. Yüzlerce insanı katletti IŞİD, bizler de buraya kaçtık, ne yapacağımızı bilmiyoruz.''
"Karşıda katliam var"
Ahmet Muhammet de sınırda yardım isteyen Suriyelilerden:
''Ne olur yardım edin, çocuklarım kaldı. 'Allah' deyip bizleri katlediyorlar. 10 saattir sınırda bekliyoruz, çocuklarımı kaybettim, evimizi başımıza yıktılar. Karşıda katliam var, önlerine gelen her şeyi yakıp yıkıyorlar. Biz de insanız, Müslümanız ama dinlemiyorlar, Suriye mahşer yeri gibi oldu.''
Türkiye'ye giren Suriyelilerin kamplara ve yakınlarının yanına gönderilmesi bekleniyor.
Kurtulmuş: Acil durumlar için önlem alındı
Suriyelilere sınırın açılmasının ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Acil durumlar için önlem alındığını belirten Kurtulmuş, "Mülteciler kontrollü bir şekilde sınırımızdan içeri alınmakta, kendi talepleri doğrultusunda akrabalarının yanına yerleştirilmektedir" diye yazdı.
Sabah erken saatlerden itibaren sınır hattına gelen yaklaşık Suriyeliler için 3'üncü Hudut Karakolu Komutanlığı'na bağlı askerler, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alarak, kaçak geçişlere izin vermemişti.
Suriye'nin Kobani bölgesinde, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki çatışmalardan kaçan çok sayıda Suriyeli, dünden beri Suruç ilçesinin karşısındaki sınır bölgesinde bekliyordu.
IŞİD ve PYD arasındaki çatışma nedeniyle Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyelilerin büyük kısmı, geceyi sınıra yakın köylerde geçirdi. 200 kişilik bir grup ise sınır hattında sabahladı.
Sınırdan geçmesine izin verilmeyen Suriyelilere, Suruç ve çevre mahallede yaşayanlar tarafından su ve çeşitli gıda maddeleri getirildi.
Barzani'den Kobani çağrısı
Doğan Haber Ajansı'na göre, çatışmalardan kaçanların boşalttığı köyleri geçen IŞİD üyeleri, yolu yarılayarak Kobani'ye 35 kilometre yaklaştı.
IŞİD'in ilerleyişi sırasında, Türkiye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki iç kesimlerde bulunan bazı noktalarda çatışmalar sürerken, zaman zaman ateşlenen tank toplarının patlama sesi ise Türkiye tarafından da duyuluyor.
Çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de Kürtleri birlik olmaya çağırırken, “Bütün Kürdistanlılar’ın farklılıkları bir yana bırakarak, hep birlikte Kobani toprakları ve halkının ırzını ve namusunu savunmasını talep ediyorum” dedi.
Bölgesel Yönetim'in internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, “Teröristlerin Rojava’da gerçekleştirdiği saldırıyla, Kürdistan halkının ırz, namus ve varlığının hedef alındığını” belirtilirken, "Kürdistan topraklarını ve halkını savunmak hepimizin boyun borcudur ve bütün görevlerin üstündedir” ifadeleri kullanıldı. Barzani uluslararası toplumu da Kobani'nin korunması için harekete geçmeye çağırdı.
PYD'linin cenazesi toprağa verildi
Perşembe günü Kobani'de IŞİD'le girilen çatışmada hayatını kaybeden bir YPG'linin cenazesi Cuma günü sabah saatlerinde Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine getirildi.
Kod adı Karker Pirsus olan 20 yaşındaki Uğur Yürekli'nin cenazesi Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi. Burada yüzlerce insan tarafından karşılanan cenaze, HDP ilçe binasına kadar taşındıktan sonra cenaze arabasıyla Suruç'a bağlı Küçük Sergen köyüne götürülerek toprağa verildi.
Yoğun güvenlik önlemleri altında düzenlenen cenazeye HDP milletvekilleri İbrahim Binici ve İbrahim Ayhan da katıldı.
Al Jazeera Türk'e konuşan Binici, ''Görüldüğü gibi sınırın iki tarafındaki halk bizim halkımızdır. IŞİD, Suriye ve Irak'ta katliam yapıyor. Buna sadece Kürtler değil kendine 'ben insanım' diyen herkesin karşı çıkıp silahlanması gerekir" dedi. Binici "IŞİD'in PYD'den 21 köy aldığı yönündeki haberlerin asılsız olduğunu, bu köylerin PYD tarafından köylülerin can güvenliği için boşaltıldığını" ifade etti.
Kürt örgütlerden yardım çağrısı
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri 18 Eylül Perşembe günü Kobani bölgesinde bulunan 16 köyü ele geçirdi. Daha sonra IŞİD'in ele geçirdiği köy sayısı 21'e çıktı.
PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'nin bölgedeki komutanlarından Öcalan İso, IŞİD üyelerinin tanklar ve ağır silahlarla bölgeye saldırdığını söyledi. Iso, diğer Kürt örgütlerini de IŞİD ile savaşmak için yardıma çağırdı.
Al Jazeera'ye konuşan Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo, IŞİD'in, Kobani'nin doğu, güney ve batısından saldırıya geçtiğini söylemişti. Kurdo, IŞİD'in elinde en az 20 tank, havan topları ve ağır silahlar bulunduğunu belirtti.
Doğuda Tezkeniye, Havalet, Kabarnek, Coran, Zerzori, Ebu Hayye, Bender Han, Bir Arab, batıda ise Talik ve Zerk köylerinin IŞİD'in eline geçtiğini kaydeden Kurdo, çatışmaların hâlâ devam ettiğini ve IŞİD güçlerinin çok sayıda kayıp verdiğini aktardı.
PYD özerklik ilân etmişti
Suriye’nin kuzeyindeki tek silahlı gruba sahip olan PYD; Cizire, Kobani, Afrin bölgelerinde Ocak ayında özerklik ilân etmişti. Diğer Kürt grupları ve Suriye muhalefetinin çatı örgütü SMDK bu özerkliği tanımıyor.
Özerklik, Türkiye’nin PYD’nin muhatap alınabilmesi için öne sürdüğü ‘emrivakilerden kaçınma’ şartına rağmen ilân edildi. Türkiye’nin diğer iki şartı ise PYD’nin rejimle işbirliği yapmaması ve SMDK’ya katılması. / Aljazeera