Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından korona virüsü salgınına ilişkin alınan ek tedbirleri açıkladı. Erdoğan Covid-19 aşısı konusunda "Dünyanın neresinde olursa olsun aşı çalışmalarıyla ilgili her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Başarı oranları yüksek olanlarla sözleşmeler imzalıyoruz. İlk etapta 50 milyon dozluk bir anlaşma yapmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya ulaşabileceklerdir. Önümüzdeki ay sağlık çalışanlarının aşılanmasıyla inşallah başlayacaktır" dedi.
Kabine toplantısında belirlenen takvime göre mart başına kadar Çin'den 50 milyon ve Almanya'dan alınan 1 milyon doz aşı alınacak. Aralık ve 2021'in ilk çeyreğinde, 25 milyon 500 bin kişiye iki doz aşı yapılacak.
Aşıda öncelik kronik hastalar ve sağlıkçılarda olacak. 65 yaş ve üzeri, güvenlik görevlileri, kuryeler ve havayolu çalışanları da bu öncelikten faydalanacak.
İlk olarak 11 Aralık'ta ilk iki doz aşı ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya uygulanacak.
‘ARALIK’TA EN AZ 10 MİLYON AŞI’
Fahrettin Koca, TBMM’de parlamento muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Aşı tarihi ve kimlere uygulanmaya başlanacağı ile ilgili gelen soruya Koca, şu yanıtı verdi:
“Aşıyla ilgili aralık alında genelde yoğun bir şekilde başlamak istiyoruz. İnaktif dediğimiz daha önceden teknik olarak iyi bildiğimiz yan etkisinin de az olduğunu düşündüğümüz aşıdan 50 milyon sözleşme imzaladık. Aralıkta en az on milyon muhtemelen yirmi milyon temin edeceğiz. Ocak ayında yirmi milyon, şubat ayında biz bu rakamları artırmak istiyoruz. Özellikle bu dönemde aralık ve ocak ayında daha yoğun aşılamayı hedefliyoruz. Geciktirmeden yapmak istiyoruz.
Bunun dışında Pfizer aşısıyla ilgili de yoğun görüşmeler içindeyiz.
'YERLİ AŞI NİSANDA KULLANIMA GİREBİLİR'
Özellikle bu dönemde yerli aşımız nisan ve sonrasında devreye gireceği için nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri tüm aşıyı almak şeklinde bir yaklaşımımız olacak. Nisan ayına kadar verebilecek ne kadar olursa almaya talip olduğumuzu söyledik.
Ayrıca dünyada erken dönemde ruhsat alabilecek firmalarla yakın iletişim ve görüşme halindeyiz. Aralık, Ocak ayını hedefleyerek yoğun şekilde yapmak istiyoruz.
Bir taraftan da yerli aşımızın bu dönemde birinci fazı aralık ayının muhtemelen 14-15’inde bitmiş olur, faz ikiye geçmiş oluruz. Yerli aşımızın da nisanda yaygın kullanıma geçebileceğimizi düşünüyoruz.
Bizim aşımız da inaktif. En erken olabilecek aşımız inaktif, ama daha pahalı ve zor olduğunu, diğer aşıların ise daha maliyeti ucuz daha yoğun üretilebilir aşı olduğunu bilelim. O neden vatandaşımız için güvenilir ve etkinliği olan aşıyı tercih edip erken dönemde temin edip yapma taraftarıyız.
11 ARALIK’TAN SONRA BAŞLIYOR
Aralık 11’inden sonra erken dönemde yaygın bir şekilde sağlık çalışanlarımızdan başlamak üzere, Bilim Kurulu, strateji hazırlıyor, sağlık çalışanları başta olmak üzere kimlere nasıl yapılacağı çalışmasını bir hafta, on günde tamamlanmış olur. Riskli gruplar öncelikli olur. Şu an Bilim Kurulu çalışıyor. Netlik oluştuğunda vatandaş ile paylaşmış olacağız."
ÇİN VE ALMANYA'DAN ALINACAK
Türkiyeli profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firmasının ABD merkezli Pfizer ortaklığında geliştirdiği Covid-19 aşısı için ise aralık ayında 1 milyon, devamında da 25 milyona kadar alınması konusunda görüşmeler sürüyor. 50 milyon Çin aşısı, 25 milyon Alman aşısının alınmasıyla toplam 75 milyon aşının Türkiye’ye gelmesi planlanıyor. / DUVAR