Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan bazı kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj yapılmaması konusunu Meclis’e taşıyarak konuya ilişkin soru önergesi verdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, dönemim Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri hatırlatılarak “Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok. Her kürtaj bir Uludere’dir. Sağlık Bakanıma söyledim, kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız” dediği belirtildi.
Aydoğan, bu sözlerin ardından hükümetin kadınların kazanılmış bir hakkı olan ücretsiz ve güvenli kürtajı hakkını yasaklama girişimleri olduğunu belirterek şunları ifade etti:
“Fakat kadın örgütlerinin yoğun tepki ve eylemleri sonucu böyle bir yasanın çıkarılmayacağı ve bu yönlü bir çalışmanın olmadığı kamuoyuna açıklanmıştır.
“Hükümet cephesinden gelen bu açıklamalara rağmen özellikle devlet hastanelerinde kürtaj yasağının fiilen uygulandığına dair haberler sürekli gündeme gelmiştir.
“Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan araştırmada; İstanbul’da bulunan 37 kamu hastanesinden sadece üç hastane kürtaj yaptıklarını, geri kalan hastaneler ise kürtajın yasak olduğu ve devlet yasağından dolayı yapmadıkları yönünde görüş belirtmiştir.
“Araştırmanın sonucunda yasal bir uygulama olan kürtajın, iktidarın baskısı nedeniyle ya tamamen yasak olduğu ya da sadece birkaç özel hastanede yapılabildiği ortaya çıkmıştır.”
Aydoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şu soruları sordu:
* Bakanlık olarak Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan bu araştırmaya ilişkin bilginiz var mı?
* İstanbul’da bulunana kamu hastanelerinde isteğe bağlı kürtaj yapılmadığı gibi, zorunlu durumlarda bile hastanelerin hükümetin baskısından dolayı kürtaj yapamadığı iddiaları doğru mu?
* Sağlık Bakanlığı olarak özel ve kamu hastanelerinde kürtaj uygulamasının yasaklanmasına dair bir talimatınız bulunuyor mu? Bulunmuyorsa, hastanelerde yasal sınır olan 10 haftaya kadar kürtajın yapılmamasının gerekçesi nedir?
* Sağlık Bakanlığı olarak bu yönlü bir talimatınız yok ise, söz konusu araştırmaya konu olan kamu ve özel hastanelerine ilişkin bir inceleme başlatacak mısınız?
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı İstanbul’daki 37 kamu hastanesine, telefon ile “kürtaj yapıyor musunuz?” diye sormuş ve İstanbul’da sadece 3 kamu hastanesi isteğe bağlı kürtaj yapıldığını 12’sinin ise hiçbir şekilde kürtaj yapmamakta olduğunu açıklamıştı.
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2015, 16:27