Batman’da 2 yıl önce Almanya’nın Celle kentinde bulunan Ezidi evi ile ortaklaşa kurulan Hêvi Kadın Atölyesi, Amed’te “Jinên Bê Sinor” adlı fotoğraf sergisini açtı. Amed Sanat Galerisinde açılan ve 7 kadın çalışmasından oluşan sergi bir hafta açık olacak.
Kürdistan’da yaşanan savaştan etkilenen Barış annelerinden 56 yaşındaki Sultan Azboy, böyle bir projede yer almak ve kendi yaşamının bir parçasını fotoğraflamak cesaret verici olduğunu belirterek, "Hêvi Kadın Atölyesi'ne katılan 7 kadın olarak çeşitli konular üzerinde çektiğimiz fotoğraflardan bir sergi açtık. Benim seçtiğim konu, mahalle aralarında kadınların ev işçiliğini yaptığı sırada çekilmiş fotoğraflardan oluşuyor. Emekçi kadınların sokak aralarında kapı artlarında nasıl emek verdiklerini bu şekliyle yansıtmaya çalıştık” dedi.
Hêvi Kadın Atölyesi eğitmeni Gurbet Naz ise, kadın emeğinin sömürüldüğünü fotoğraflarla kanıtlamaya çalışıtıklarını ifade ederek, “Jinên Bê Sinor” adlı proje ile ilgili şunları söyledi: “Hevi Kadın Atölyesi, 2 yıl önce Almanya’nın Celle kentinde bulunan Ezidî evinin desteğiyle başlattığımız 'Jinên Bê Sinor' fotoğraf gurubu çalışmasında 7 kişilik kadınların kendine ayrı alanlar seçerek Batman’daki kadın yaşamını ve yaşam koşullarını bir nevi fotoğraflayarak farklı ülkelerdeki insanlara buluşturma ve yaşamlarını karşılaştırmak oldu. Bu proje Almanya’dan sonra şuan atölye çalışmamız Amed’te sergileniyor. Aslında temel amacımız kadın emeği ve rolü, Kürdistan coğrafyasında ciddi bir kadın emek varken topluma lanse edilmediği için böyle bir çalışmayı uygun gördük. Mesele tarım işçileri, halı tezgahlarında çalışan kadınları görmemezlikten gelinmemeliydi. Ayrıca Kürt kadını savaş gerçekliğiyle yüz yüze kalmaktadır. Bu savaşın en büyük mağdurları kadınlar ve çocuklardır. Keza ekonomik alanları düşündüğünde ehlileşmiş durumda. Bütün iş istihdam alanları ehlileştirilmiş durumda. Aslında fotoğrafla ehlileştirilmiş emek veren kadın rengini ön plana çıkartmaya çalıştık” dedi. / anf
Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2014, 07:52