Second image from tsunami this time 90km from the epicentre of M6.7 #earthquake
Kos Adası açıklarında saat 01:31’de meydana gelen deprem Ege Bölgesi’nde çok sayıda şehirde hissedildi ve paniğe neden oldu. Deprem AFAD’a göre 6.3 büyüklüğünde ve yerin 10 km altında meydana geldi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ‘Çok şiddetli sarsıldık’ dedi.
AFAD, saat 08.03’de merkez üssü Gökova körfezinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldiğini duyurdu.
YUNANİSTAN’DA CAN KAYBI
Reuters, Kos Adası’nda 2 kişinin öldüğünü, 120 kişinin de yaralandığını bildirdi. Adanın Belediye Başkanı George Kyritsis, ölümleri doğruladı. Ayrıca, adadaki itfaiye ekipleri bir yıkıntının içinden 3 kişiyi yaralı olarak çıkardı. CNN Atina Muhabiri Yorgo Kırbaki canlı yayına bağlanarak bilgi verdi. Kırbaki “Kos Adası’nda hayatını kaybedenlerden birisi Türk, diğeri ise İsveçli. Adada gerçekleşen depremde 120 kişi yaralandı. Mal kaybının büyüklüğü günün aydınlanmasıyla daha da ortaya çıktı” dedi.
USGS’nin paylaştığı verilere göre, Bodrum’a 12 km uzaklıkta meydana gelen şiddetli deprem sonrası büyüklükleri yaklaşık 2.0 ile 5.0 arasında değişen çok sayıda artçı deprem hissedildi. Artçı depremler gece boyunca devam etti.
50 TRAFO HASAR GÖRDÜ
Gökova Körfezi merkezli 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50’si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.
‘BODRUM BOŞALDI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL’
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu yaptığı açıklamada, “Bodrum’un deprem nedeniyle boşaldığı söylentileri çıkmaya başladı, bunlar kesinlikle doğru değil. Konuklarımız otellerinde tatillerine devam ediyor, sadece isteyenlere bahçede konaklayabilecekleri ortamlar yarattık. Evet, tedirgin olduk ama Bodrum’da turistin boşalması diye bir şey söz konusu değil, bu tür söylentiler gerçekçi olmadığı gibi turizme de büyük zarar veriyor” dedi.
KÜÇÜK BİR TSUNAMİ
Dev dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Deprem sırasında 30’a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum’un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi. Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular art arda gelen depremler nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı.
Reuters’ın haberine göre, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC), depremin küçük bir tsunamiye yol açtığını söyledi.
CAN KAYBI YOK, DUVARLAR YIKILDI
Depremin merkez üssü olan Muğla’da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, ekiplerin il geneline dağılıp inceleme başlattığını belirterek, “Çok şiddetli bir deprem ve çok uzun sürdü. Can kaybı olmadı. Ufak tefek duvar yıkık bilgisi alıyoruz. Üzücü olan bu panikle yüksekten, pencereden atlayan vatandaşların olduğu, onların da hastaneye kaldırıldığı ile ilgili bilgiler geldi. Trafo yangını, ot yangını gibi ufak yangınlar var. Hemen müdahale edildi. Gelen bilgiler Seydikemer’den Bodrum’a kadar 13 ilçeden can kaybı söz konusu değil. Büyük bir yıkım da söz konusu değil. Sadece duvar yıkılmaları var. Köylerden de bilgi geliyor. Yıkımlar evlerin tamamen yıkılması şeklinde değil, eski, çürük, yığma duvarların yıkımı söz konusu” diye bilgiler verdi.
KOCADON: YOL ÇÖKMELERİ TOPRAK KAYMALARI VAR
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise can kaybı konusunda bilgi gelmediğini belirterek, “Devlet hastanesine gelen bir vaka yok. Evlerde olun bazı zararlar var. Devrilen dolaplar, kırılan bardaklar, çanaklar var. Şu anda Bodrum Yarımadası’na gelen halk otellerinin bahçesinde sokaklarda duruyorlar. Bir panik yaşanıyor. Yaralı yok şu an için. İki elektrik direği devrildi. Ufak yangınlar var. Yol çökmeleri, toprak kaymaları var” dedi.
ARTÇILAR SÜRÜYOR
Ege Denizi’nin Gökova Körfezi’nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor. Sarsıntı İzmir merkez ve Fethiye’ye kadar geniş kıyı şeridinden de hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar kendilerini açık alanlara attı.
Yerin yaklaşık 8,6 kilometre derinliğinde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin ardından saat 01.52 ile 02.23 arasında 4 artçı deprem daha kaydedildi.
AFAD’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 01.52’de 4,6 büyüklüğünde, saat 01.54’te 4,5 büyüklüğünde, saat 02.00’de 4,2 büyüklüğünde, saat 02.23’te ise 4,5 büyüklüğünde 4 artçı sarsıntı daha meydana geldi.
4,6 büyüklüğündeki deprem Ege Denizi’nde yerin 14,57 kilometre derinliğinde, 01.54’teki 4,5 büyüklüğündeki deprem Gökova Körfezi’nde yerin 6,97 kilometre derinliğinde, 02.00’daki 4,2 büyüklüğündeki deprem yerin 2,52 kilometre derinliğinde, 02.23’teki deprem yerin 5,04 derinliğinde meydana geldi.
TATİLCİLER DÖNÜYOR
Deprem sonrası bazı tatilciler, tatillerini yarıda keserek sabah ilk uçakla Bodrum’dan İstanbul’a döndü. Yaşadıkları depremin şokunu hala atamadıklarını söyleyen bazı tatilciler deprem anında kaldıkları otel ve evlerden panik halinde kaçtıklarını söylediler.
Yunanistan’ın Kos Adası’nda iki kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası THY’nin bu sabah Bodrum’dan kalkan uçağı ile saat 07.30’da da İstanbul’a gelen tatilcilerden Nail Dağlı hemen havalimanı geldiğini ve ilk bileti aldığını belirterek şöyle konuştu:
“Deprem oldu. O nedenle döndüm. Bu ayın 26.sında Fransa’ya gitmem lazımdı. Hemen Havalimanı’na geldim.Birinci bileti aldım.İstanbul’a dayımın yanına geldim.Deprem anında çarşıda diskoteklerin orda bir dükkanın içindeydim. Elbise bakıyordum.Birden hepimiz yere düştük. Dışarı çıktık. Lambalar söndü. Elektrikler gitti. Herkes dışarı çıktı. Çok panik vardı.”
Tatilcilerden Yılmaz Kahraman deprem nedeniyle tatili kısa kestiğini ve hemen döndüğünü belirterek şöyle konuştu: “Deprem nedeniyle ilk uçakla döndüm. Çünkü orada odalara bile girişimiz yasaklandı. Sahildeydik. Bir anda çatırtılarla birlikte su yükseldi. Şezlongların suya çekildiğini gördük. Herkeste bir panik havası vardı. Dışarıda yatacağımıza uçağımızı öne alalım dedik. Çünkü yurtdışı dönüşümüz var. Aktarmalı onu kaçırmamak için yine de dönmek istedik. Deprem anında plajdaydım. Korkunç çığlıklar başladı. Çünkü otelin içinden dışından çatırtılar geliyordu. Deniz tarafından alttan geldiği belliydi. İnsanlar dışarıya koştu. Çoğu insan nerede duracağını bilmiyordu. Deprem ülkesi olmamıza rağmen insanlar birbirine soruyor. Arabalara mı gidelim? Oteldeki yöneticilerin yönlendirmesiyle güvenle yerlere alındık.”