Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, “Hükümetin açıkladığı paket ile bizim paket örtüşmüyor” derken; Cumhuriyet Halk partisi (CHP) Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır”.
BDP neler önermişti
BDP adına 5 Şubat günü Meclis’te basın açıklaması yapan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş partilerinin önerilerini açıklamıştı.
Pakette olmayanlar
Meclis Başkanlığına gelen teklifte bu önerilerden “TCK'nın 220. ve TCK'nın 314. maddeleriyle düzenlenen ve örgüte üye olmamakla birlikte üye sıfatıyla cezalandırmayı öngören hükümler”, “Dava nakillerinin durdurulması”, “Hasta hükümlü ve tutuklular hakkında adli tıp haricinde tam teşekküllü hastane, üniversite hastanesinden rapor verilmesi”, “Seçim barajının kaldırılması” ve “İnfaz süresinin yeniden düzenlemesi” pakete dahil edilmedi.
Pakete giren öneriler
“Tutuklama sebepleri arasında yer alan kuvvetli suç şüphesi kriteri”nin yeniden düzenlenmesi teknik takip, ortam dinlenmesi, mallara el koyma konularında “somut delillere dayanan kuvvetli şüphe” tanımlamasıyla kısmen karşılandı.
Keza “Gizli tanık beyanı” da “kuvvetli şüphe / somut delil” değişikliği ile bir noktaya kadar çözülebiliyor.
“Müdafinin soruşturma dosyasını incelemesine izin verilmesi” ise önerisi ise pakette yer alıyor.
Beştaş bugün yaptığı açıklama paketi değerlendirirken özellikle Beştaş, “5 yıllık tutukluluk süresi”ni eleştirdi. Bu sürenin uzun olduğunu belirten Beştaş, BDP’nin önerisinin en fazla 3 yıl olduğunu belirtti.
Beştaş “Bizim amacımız demokrasi güçleriyle birlikte AKP'yi demokratikleşmeye zorlamaktır. AKP'nin demokratikleşme dışında bir çıkışı yoktur. Bu paketleri çıkartan güç, başta Kürt hareketinin mücadelesi ve ödemiş olduğu bedellerdir. Bu bedeller verilmeye devam ediyor" dedi.
CHP’den açıklama
Özel Yetkili Mahkemelerinin kaldırılmasını olumlu bulduklarını ifade eden Hamzaçebi, Hükümetin hareket noktasının yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını kapatmak olduğunu ileri süren Hamzaçebi, "10 yıllık tutukluluk süresinin kaldırılmasının Balyoz ve Ergenekon hükümlülerine olumlu katkısı olmayacaktır. Yeniden yargılama konusunda tasarıda hiçbir hüküm yer almamaktadır” dedi. / Bianet
Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2014, 19:31