Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Irak Kürdistan Bölgesi’nden sonra Avrupa’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ilk gününde Belçika’nın Başkenti Brüksel’e gitti.
Demirtaş burada Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile bir araya geldi.
Türkiye’nin demokratik gelişimi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişi çerçevesinde değerlendirmeler yaptıklarını söyleyen Demirtaş, AP’nin, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.
Demirtaş, “Zannediyorum yakında Türkiye rapörtör heyeti de Türkiye’ye yeni bir gezi düzenleyecek ve durumu kendileri de yerinde inceleyecektir” dedi.
Demirtaş’ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Vekillerimize yönelik girişimler olabilir”
“Önümüzdeki günlerde partimize ve milletvekillerimize yönelik de girişimler olabilir. Gözaltı, yakalama, zorla getirme hatta tutuklamaya varabilen çılgınlıklar da Türkiye’de yaşanabilir.
“Aldığımız duyumlarda milletvekillerimizi tutuklama tartışmaları yapılıyor. Hatta daha ileriye gidilip HDP’yi kapatıp eş başkanlar dahil milletvekillerini tutuklama şeklindedir.”
“Nitekim belediyelerimize yönelik Kayyum atamaları belediye başkanlarımızın tutuklanması, görevden alınması, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in 165 gündür tutuklu olması, yargı önüne çıkarılmamış olması.
“Bütün bunlar gösteriyor ki Türkiye’de demokrasi cephesinde güçlü bir direniş olmadığı sürece, uluslararası alanda da güçlü bir demokratik dayanışma olmadığı müddetçe Türkiye felakete sürüklenmekten kurtulamayacak. Türkiye’nin yararına olan şey demokratik yolda ilerlemektir.
“Kaygılıyız”
“Türkiye ile ilgili gelişmelerden gerçekten kaygılıyız. Ülkede muhalefeti dinlemeyen, muhalefetin önerilerine kulak tıkayan bir yönetim var. Başbakan ve Cumhurbaşkanı ülke yönetiminde parlamentoyu by-pass etmiş durumdalar. Parlamento işlemiyor çalışmıyor ve biz ülkemizle ilgili kaygılıyız.
“Darbe girişiminin atlatılmış olması büyük bir şanstı. Fakat bu Allah’ın lütfunu Türkiye’nin yararına değil kendi yararına AKP çevirmeye çalışıyor ve bunu çok tehlikeli bir şekilde yapıyor.
“Bu konuda bizim AB aday ülkesi olan Türkiye’yi kritize etme, doğru bir rotaya çekmek üzere hükümet üzerinde baskı oluşturma görevimiz var. Bütün bunlara karşı Türkiye’nin iç işleridir diyemezler.
“AP yakından takip ediyor”
“Türkiye’deki gelişmeler özellikle 15 Temmuz darbe sonrası yaşananlar. Bütün bunları AP yakından takip ediyor. Zannediyorum yakında Türkiye raportör heyeti de Türkiye’ye yeni bir gezi düzenleyecek durumu kendileri de yerinde gözlemleyecektir.
“Barış süreciyle ilgili AP resmi inisiyatifler geliştirebilir”
“Bütün Avrupa kurumları içerisinde AP Türkiye’deki süreci çok yakından takip eden, ilgiyle izleyerek anlamaya çalışan en etkili kurum diyebilirim. Bunun biraz daha somuta dönüşmesini istiyoruz. Örneğin Türkiye’de barış süreciyle çözüm süreciyle ilgili AP resmi inisiyatifler geliştirebilir.
“Parlamentodaki gruplar kendi aralarında Türkiye’deki çözüm sürecine bir ateşkese barış sürecine nasıl dönülebileceğine dair bir komisyon oluşturup, tek görevi bu olan ve belki de çözüm süreçleri başladığında onu resmi olarak gözleyen, izleyen bir misyon üstlenebilir.
“Biz sayın başkana bu konudaki görüşlerimizi de ifade ettik. Çünkü Türkiye’deki çatışma Erdoğan ve AKP’nin savaş taktiği ve bunun üzerine kurulu olan bir gelecek stratejisi. Hem Türkiye’yi hem Suriye ve Irak’ı Kürdistan bölgelerini istikrarsızlaştırıyor. Bu istikrarsızlık Avrupa’nın en uç noktalarına kadar güvenlik sorunu olarak dönüyor, mülteci krizi olarak da dönüyor.
“Kilidin bütün bu yumağa dönüşmüş grift hale gelmiş sorunlar yumağının çözümünün ilk halkası Türkiye’deki barış sürecidir. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası işkence yasağı, adli yargılanma ilkesinin ihlali, yaşam hakkı ihlalleri, gösteri yasağı, basın üzerindeki ağır baskılar, haksız tutuklamalar, kamudan tasfiyeler.
“Kürt ve sol kesimler de dahil edilerek kapsamlı bir tasfiye programının kamuda yürütülmesi. Bütün bunlar, hepsi AP tarafından da yakından takip ediliyor.
Heyet Almanya’da görüşmeler yapacak
HDP heyetinin Brüksel’den sonraki durağı Berlin olacak.
Heyet burada da Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşecek.
Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2016, 10:22