HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, 2007 yılında bir araca bomba düzeneği kurduğu iddiasıyla ceza alan İdris Nakçi hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi.
Birtane, 11 Eylül 2007 tarihinde Ankara'da bomba yüklü bir aracın tespit edildiğini, aracın içinde 550 kg kadar patlayıcı olduğunun öne sürüldüğünü; bu hazırlığın dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast için yapıldığının iddia edildiğini hatırlattı.
'DİĞER KİŞİLERİN BULUNMASI İÇİN İŞLEM YAPILMADI'
Olayla ilgi yürütülen soruşturma kapsamında, Eskişehir’den Ankara’ya giden bir yolcu otobüsünde yapılan arama ve kimlik tespiti sonucu, Osmangazi Üniversitesi öğrencisi İdris Nakçi'nin gözaltına alındığını da anımsatan Birtane, "Gerekçesi ise minibüsteki bomba düzeneğinin bağlı olduğu cep telefonuna daha önce İdris Nakçi adına kayıtlı bir SIM kartının da takılmış olması olarak gösterilmiştir" diye ekledi.
Ancak iddialara göre aynı cep telefonuna 20'den fazla SIM kartının takıldığını, bunların arasında sadece Nakçi hakkında yargı süreci başlatıldığını ifade eden Birtane, diğer kişilerin bulunması hakkında dahi bir işlem yapılmadığını belirtti. Görülen davada Nakçi'nin 21 yıl hapis cezasına mahkum edildiğini, onunla birlikte tutuklanan iki kişinin de serbest bırakıldığını kaydeden Birtane, şöyle devam etti:
SABRİ UZUN'UN KİTABINDAKİ İTİRAF
"Dava aşamasında yaşananlarla birilikte sonradan ortaya çıkan iddialar, İdris Nakçi'nin suçsuz yere cezaevine konulduğunu gösteriyor. Suikast planının yapıldığı günlerde İdris Nakçi'nin Eskişehir'de olduğu, aynı gün öğrenci yurdunda işlem yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca gözaltına alındıktan sonra, polislerin ayakkabılarını aldığı, sonra geri verilerek, yapışkanlı bir kağıda basması istendiği yönünde iddialar var.
Ancak daha vahim iddialar ise Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Sabri Uzun'un 'İN' adındaki kitabında anlattıklarında yer alıyor.
Sabri Uzun, 2007 yılında Ankara'da bulunan bomba yüklü aracın devlete ait olduğunu, olayın polislerle birlikte devlet içinde yetkili kişi ve kişilerce planlandığı iddia ediliyor. Kitapta olayın içinde emniyet birimlerinden üst yetkili isimlerin olduğu öne sürülüyor. Dava aşamasında, avukatlara gelen isimsiz telefonlarda da, olayın devletin emniyet birimleri tarafından planlandığı yönünde ifadelerde bulunulmuştur."
Aynı zamanda, iddialara göre Ergenekon Davası sürecinde tutuklanan Muzaffer Tekin'in "o bombalar bize ait" şeklinde bir ifade kullandığına değinen Birtane, "Durum, İdris Nakçi'nin 8 yıldır suçsuz yere cezaevinde tutulduğunu gösteriyor. İddialar vahimdir ve bir başvuru beklenilmeden İdris Nakçi'nin yeniden yargılanması gerekliliğini doğuruyor. Bu nedenle Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, iddiaları soruşturmak üzere müfettiş görevlendirerek bu şüpheleri gidermeli, suçsuz yere cezaevinde tutulduğu tespit edilmesi halinde, İdris Nakçi bir an önce tahliye edilmelidir" dedi.
'NEDEN İDDİALARIN ÜZERİNE GİTMİYORSUNUZ?'
HDP'li Birtane, Bakan Bozdağ'dan şu sorularına yanıt istedi:
"2007 yılında Ankara'da tespit edilen bomba yüklü aracın, devletin emniyet birimlerinde yetkili kişilere ve görevlilere ait olduğu, suikast planlarının da onlar tarafından yapıldığı yönünde iddiaların üzerine neden gidilmiyor? Bu iddiaları kesin olarak gerçek dışı mı buluyorsunuz?
Başlatılmış bir inceleme bulunmuyorsa, dava aşamasında yaşananlarla ilgili iddialar ve son olarak Sabri Uzun'un kitabında anlattıkları doğrultusunda Bakanlık olarak müfettiş görevlendirmeyi düşünüyor musunuz?
Bu iddialar ortada iken İdris Nakçi'nin cezaevinde tutulması hukuki midir? Bu konuda Bakanlık olarak nasıl bir önleminiz olacaktır? "
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 10:26