Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserlerliği (UNHCR) 2013 yılı göç raporunu açıkladı. Raporda, 50 milyon insanın göç ettiği belirtildi. Göç edenlerin yarısının çocuk ve çatışmalı bölgelerin mağdurları olduğuna dikkat çekildi. Raporda ayrıca uluslararası örgütlerin bu durumu ön görerek engelleyemediği tespiti de yapıldı.
UNHCR Komiseri Antonio Guterres, “Burada çatışmaları ön görme engelleme konusunda çok ciddi bir masraf yapıldığını görüyoruz. Ama engellenemedi” dedi.
“Barış bugün çok ciddi bir ihtiyaç. İnsani örgütler geçici çözümler üretebilir. Ancak politik çözümler hayati bir şekilde kendisini dayatıyor” diyen Guterres, çözüm olmadığı sürece acı çeken ve göç etmek zorunda kalan insan sayısında artış olacağını da sözlerine ekledi.
UNHCR’nin raporuna göre göç etmek zorunda kalan insan sayısı 51 milyon 2 yüz bin. Sayı bir önceki yıla oranla en az 6 milyon artış göstermiş. Bu 51 milyon 2 bin insan arasında 16 milyon 7 bin kişi mülteci, 33 milyon 3 yüz bini göç etmiş ve 1 milyon 2 bini ise iltica talebinde bulunanlardan oluşuyor.
En çok mülteci sayısı Suriye’den geliyor. Suriye’den başka ülkelere göç ve mülteci konumuna gelen sayısı bir yılda 2 milyon 5 yüz bini buldu.
Suriyelilerin yaklaşık üç milyonu savaş başladıktan sonra Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün’e göç ederken, 6 milyon 5 yüz bin kişinin de ülke içinde göçmen konumuna düştüğü raporda yer aldı.
Raporda ayrıca Sudan’ın güneyi, Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve başka bölgelerde yaşanan çatışmalara bir an önce çözüm bulunması gerektiği ifade edildi.
UNHCR’den ihtiyacının karşılanmasını bekleyen mültecilerin yüzde 53 yani 11 milyon 7 yüz bini Afgans, Suriyeli ve Somalililerden oluşuyor.
Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 18:43