BBC: Türkiye'nin referandum tepkisi şov amaçlı

Türkiye'nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde düzenlenen bağımsızlık referandumuna tepkisi dünyanın da gündeminde. BBC, Ankara'nın kapalı kapılar ardında iyi ikili ilişkiler istediğini yazdı.

BBC: Türkiye'nin referandum tepkisi şov amaçlı
İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC, Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumuna karşı tepkisini değerlendirdi. BBC muhabiri Mark Lowen, ‘hükümetin milliyetçi, tabanını memnun etmek için kamuoyu önünde sert bir söylem kullandığını ancak kapalı kapılar ardında istikrar istediğini’ yazdı. Lowen, “Türkiye’nin söylemleri kısmen şov amaçlı” dedi.

Lowen’ın analizi şöyle:

“Türkiye, referandumu ‘vahim bir hata’ diye niteledi ve iç savaşa yol açabileceği uyarısında bulundu. Türk tankları sınıra gönderildi; Meclis de Irak ve Suriye’ye asker gönderme yetkisini uzattı.

Fakat kamuoyu önünde yapılan açıklamaların amacı muhtemelen daha ziyade, hükümetin milliyetçi tabanını memnun etmek – Kürt ayaklanması 1980’lerden bu yana 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.

Ankara kapalı kapılar ardından bu kadar düşmanca davranmıyor:

Türkiye üzerinden her gün yüz binlerce varil petrol ihraç eden Kürdistan Bölgesel Yönetimi’yle güçlü bir ilişki inşa etti. Irak Kürdistanı’nda 1300 Türk şirketi faaliyet gösteriyor, ki Erbil Havalimanı’nı da onlar inşa etti.

Türkiye, Kürt hükümetinin, Irak’ın kuzeyinden faaliyet gösteren PKK’ye karşı muhalefetinden yardım alıyor. Ankara referandum nedeniyle yaptırım tehdidinde bulunmuş olsa da, petrol ihracatı durmadı ve Türk Havayolları’nın uçuşları devam ediyor.

Tüm bunlar, referandum sonucu ne olursa olsun, Türkiye’nin söylemlerinin kısmen şov amaçlı olduğuna, kapalı kapılar ardında esasında istikrar ve ikili ilişkileri sürdürmek istediğine işaret.” (Dış Haberler)

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2017, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER