Newsweek’ten Adla Massoud’un Barzani ile söyleşisinin tam metni şöyle:
‘GELECEĞİMİZ GARANTİ ALTINA ALINDI’
Referandumu kazandınız ama Kürtlerin ulusal bir vatanı olma şansını yok etmiş görünüyorsunuz. Neden referandumda ısrarcı oldunuz?
Referandum, şahsi bir karar değildi. Kürdistan’daki bütün siyasi partilerin toplu kararıydı. Ve referandumun başarısı da, [Irak’taki] Kürt halkının yüzde 93’ünün ‘evet’ oyu vermesiydi. Dolayısıyla süreç başarılıydı ve ben, bu referandumun Kürt halkının geleceğini güvence altına aldığına inanıyorum. Referandum sonrasında bazı engeller yaşandığı doğru ama bu, Kürt halkının kararlılığının kaybedildiği anlamına gelmez.
‘ZAMANLAMA DOĞRUYDU, DEMOGRAFİ DEĞİŞTİRİLECEKTİ’
Fakat birçokları zamanlamanın yanlış olduğuna inanıyor.
Biz zamanlamanın iyi olduğuna inanıyoruz çünkü şu an bulundukları bölgelerde demografiyi ve durumu değiştirme politikalarını yürülüğe sokan Irak güçleri, bu planı referandumdan önce yapıyordu. Referandumu planlarının üzerini kapatma bahanesi ve Kürt halkına karşı bir komplo olarak kullanıyorlar. Bu referanduma gitmemizin sebebi kan dökülmesini engellemek, savaştan ve ihtilaftan kaçınmaktı çünkü şu an bizimle savaşan Irak güçleri bölgede yeni bir statüko dayatmak istiyor. Hatamız, referandumu daha önce düzenlememek.
‘ABD SİLAHLARI KULLANILMAMALIYDI’
Kürt peşmerge güçleri ABD liderliğindeki IŞİD’le küresel koalisyonla yakın çalışma yürüttü. ABD’nin şu an sizi terk ettiğini düşünüyor musunuz?
Peşmergenin rolü ve fedakârlıkları olmasaydı, IŞİD geriletilip yenilgiye uğratılamayacaktı; Musul da özgürleştirilemeyecekti. Fakat Irak güçlerinin, kendilerine IŞİD’le savaşılması için ABD tarafından verilen silahları kendi vatandaşlarına karşı kullanmasını beklemiyorduk. Bu bizim için büyük bir sürprizdi.
‘ABD VE İNGİLTERE KERKÜK’Ü BİLİYORDU’
ABD’nin, Irak’ın Kerkük ve Kürtlerin elindeki diğer bölgelere girme planına onay verdiğini düşünüyor musunuz?
Evet, Kerkük’ü alma planının İranlılar tarafından ABD ve İngiliz yetkililerin bilgisi dahilinde yönetildiğine inanıyoruz.
‘BEYAZ SARAY’LA İLİŞKİMİZ…’
Senatör John McCain Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni Amerika’nın ‘uzun süreli ve kıymetli ortağı’ diye niteledi. Beyaz Saray’la ilişkinizin Başkan Donald Trump’ın yönetiminde değiştiğini hissediyor musunuz?
John McCain, peşmergenin ve Kürt halkının fedakârlıklarının farkında olan çok saygın ve bilge bir adam. Fakat Kürdistan ve Beyaz Saray konusunda… bir ilişkimiz olup olmadığını söyleyemem.
‘İRAN’LA ÇALIŞABİLİRİZ’
İran Irak’ın en azılı düşmanıydı ve şimdi en yakın müttefiki. Bu yakın ilişki bölge ve Kürt halkı için ne anlama geliyor?
Irak’ın kararları İran’ın elinde. Kürtler İranlılara kafa tutmayacak veya İran’la rekabete girmeyecektir.
Bu, İranlılarla birlikte çalışacağınız anlamına mı geliyor?
Buna gelecekte karar verilecek.
‘HER ŞEY ULUSLARARASI TOPLUMA BAĞLI’
Birçokları, Bağdat’la Erbil arasındaki gerilimin yeni bir savaş seviyesine tırmanmasından endişeli. Siz ne düşünüyorsunuz?
Savaşın ve kan dökülmesinin son bulmasını umuyoruz. Politikamız diyalog arayışı, Irak’la ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi ve engellenmesi yönünde. Eğer uluslararası toplum ve koalisyon yeni bir silahlı ihtilafı hakikaten engellemeyi istiyorlarsa, bunu yapabilirler. Fakat eğer bir çatışma çıkarsa bu, onların yeşil ışık yaktığı anlamına gelir.
‘REFERANDUM KARARI ŞAHSİ DEĞİLDİ’
Muhalifleriniz sizi, referandumu kendi siyasi kazanımlarınız için düzenlemekle suçluyor. Buna ne diyorsunuz?
Referandum kararı 2014’te, seçim komisyonu ve parlamento tarafından alındı. Bu şahsi bir karar değildi, o dönemde Kürdistan’daki bütün siyasi partilerin ve kurumların ortak kararıydı. Fakat IŞİD yüzünden tarihi erteledik. Sonra tarihi belirlediğimizde, bu da Kürdistan’daki bütün siyasi partilerin ortak kararıydı.
‘KİMLİK DEĞİŞTİRİLEMEZ’
Kürtlerin bağımsızlığı hâlâ mümkün mü?
Kürt topraklarında yaşananlar geçici çünkü kimse bu bölgelerin kimliğini değiştiremez. Herhangi bir demografik değişim dayatmasını kabul etmeyeceğiz. Bu bölgelerin kimliği hâlâ Kürt. Bu bölgelerin birçoğundan ihtilafı ve kan dökülmesini engellemek için çekildik. Askeri ihtilafı önlemek ve diyalog yolunu açmak istedik.
‘ÖZERKLİK SÜRDÜĞÜ SÜRECE…’
Bağdat’la askeri bir ihtilafı engellemek için yapabileceklerinizin sınırı nedir?
Kürdistan’ın özerk statüsünü değiştirmedikleri sürece, Irak ordusuyla savaşmaktan kaçınmak için mümkün olan her şeyi yapmaya hazırız. (Dış Haberler)
SÖYLEŞİNİN İNGİLİZCE TAM METNİ
Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2017, 12:50