Eskişehir'de Gezi Direnişi sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın saldırıya uğradığı Kurtuluş Mahallesi Sanayi Sokak’a bakan otele ait güvenlik kamerasını, emir vererek sildiren polis memuru Hüseyin Engin ile bu emre uyup şalteri indirerek görüntülerin silinmesine yol açan otel sahibi Erdoğan Gözseçen beraat etti.
Korkmaz’ın öldürülmesinin ardından yürütülen soruşturma kapsamında yapılan incelemelerde Korkmaz’ın dövüldüğü sokağa bakan Beşik Otel’e ait güvenlik kamerası kaydında 20 dakikalık ‘kayıp görüntü’ tespit edildi.
Korkmaz’ı dövdüğü için yargılanan polislerden Hüseyin Engin’in, kayıt kapanmadan önce otele girdiği, ardından dayak görüntülerini sildirdiği ortaya çıkmış, otelin güvenlik kamerası görüntüleri, incelenmek üzere Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK) gönderilmişti.
TÜBİTAK yaptığı incelemede, polis Engin’in otel sahibi Gözseçen’le konuştuğu, otel sahibinden Engin’in kameranın kapatılmasını, geriye dönük görüntülerin de silinmesini istediği belirlendi.
Olay gününe ait saat 00.16:31’deki konuşmalarda, polis Engin’in otel sahibi Gözseçen’e, “Kameraları kapatın, hatta geri dönük de silin, 10 dakika öncesine gelin.” talimat verdiği tespit edildi. Ses kaydı üzerine polis Engin ile emri uyan otel sahibi Gözseçen hakkında ‘suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme’ iddiasıyla 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Sanıklar Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün son kez hakim karşısına çıktı. Mahkeme, her iki sanığı “delil yetersizliği”ni gerekçe göstererek beraat ettirdi.
Mahkeme, kararında, “Suç delillerinin yok edildiği hususunda her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı bulunmadığından ve bu olayın oluş şeklinin yasa maddesinde ön görülen suçun maddi unsurlarını taşıdığının her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller ile saptamadığından ve bu şekilde sanıkların atılı suçu işlemedikleri anlaşıldığından, ayrı ayrı beraatlerine…” ifadesine yer verildi.
Ne olmuştu?
Ali İsmail Korkmaz Eskişehir Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği 1. Sınıf öğrencisiydi.
3 Haziran günü Gezi Parkı’na destek için Eskişehir’de yapılan yürüyüşe katıldı. Polisin gaz bombaları ile saldırması üzerine kaçtığında ise sivil giyimli eli sopalı kişilerin saldırısına uğradı.
Saldırı sonrası gittiği Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde “ifadeni ver öyle gel” yanıtını aldı. Ertesi sabah yinelenen cevap üzerine karakol karakol dolaşarak ifade veren Korkmaz, ifade sonrası gittiği Eskişehir Devlet Hastanesi’nden “beyin kanaması” teşhisiyle Osmangazi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.
Burada ameliyata alınan Korkmaz’ın 4 Haziran’dan itibaren bilinci kapalıydı, 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetti.
1’i polis 5’i tutuklu 8 kişi hakkında kasten adam öldürmek ve bu suçu kolaylaştırmaktan 10-15 yıl hapis ve ömür boyu hapis istemiyle Eskişehir’de açılan dava güvenlik gerekçesiyle Kayseri’ye nakledilmişti. İlk duruşma 3 Şubat’ta gerçekleşti.
Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu sanık ile üç tutuksuz polisin yargılanıyordu.
Sanıklardan tutuklu polis Mevlüt Saldoğan”suç kastıyla kasten insan öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanıyordu.
Diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu,Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile tutuksuz polisler Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut hakkında da “öldürmeye iştirak” suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu.
21 Ocak 2015’te görülen karar duruşmasında polis sanık Mevlüt Saldoğan’a 13 yıl hapis, polis Yalçın Akbulut’a 12 yıl hapis cezası verildi. Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin beraat etti.
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2015, 16:35