Alevilerden 11 maddelik talep metni

Alevi kurumlarının çağrısıyla düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı, binlerce kişinin katılımıyla Yenikapı Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Alevilerden 11 maddelik talep metni

Alevi kurumlarının "Laik ve demokratik Türkiye için" çağrısıyla düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı, binlerce kişinin katılımıyla Yenikapı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kurultay öncesi sahne önüne, aydınlığı simgelediği belirtilen beyaz mumlar konuldu. Alevilerin "Çerağ uyandırmak" olarak adlandırdığı dualarla başlayan kurultay, semah töreniyle devam etti.

Kurultayda konuşan Alevi kurumları temsilcileri, iktidarın Alevi açılımının toplumda bir karşılığı olmadığını vurguladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na da tepki vardı. Aleviliği bir inanç olarak görmeyen ve kültürel bir öğeye indirgeyen bu yaklaşımı kabul etmediklerinin altını çizdiler.

Kurultaya CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Onursal Adıgüzel, HDP milletvekili Musa Piroğlu, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TİP Milletvekili Barış Atay da katıldı.

'ALEVİLERİ KONTROL ALTINA ALMAYA ÇALIŞIYOR'

Kurultayın ilk konuşmasını Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan yaptı. Konuşmaya, "Hukuksuzluğun ve tekçiliğin karşısında kurulmuş bir kurumuz" sözleriyle başlayan Aslan, iktidarın Alevileri bir güvenlik sorunuymuş gibi ele alıp İçişleri Bakanlığı eliyle harekete geçtiğini belirtti.

"Her yurttaşın hakkı olan hizmetleri, Alevilere lütufmuş gibi görüyorlar. Eşit yurttaşlık talebinin altını boşaltmak için Alevi köylerine döşenen asfalt, sanki lütufmuş gibi bir algı yarattılar" diyen Aslan, ayrıca Alevi inanç temsilcileriyle görüşülmeden Kültür Bakanlığı altında kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nı da eleştirdi.

Aslan şu ifadeleri kullandı: "Hızır paşalarıyla demokratik atılım getirdiler. Sanki bir Diyanet yetmiyormuş bir de Alevi Diyaneti kurmaya, Alevileri kontrol altına almaya çalışıyor. Bizi görmeyen iktidar şunu bilsin ki Alevilerin bu ülkede 'Laik ve demokratik Türkiye'den başka bir şiarı yok."

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan

'TÜM KİMLİKLERİN EŞİT YURTTAŞLIĞINI TALEP EDİYORUZ'

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, salonu "İkinci yüzyıla sevgi ve muhabbetle girelim" diyerek selamladı.

Laik bir ülke için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması gerektiğini belirten Fırat, "Sadece Alevilerin değil, tüm kimliklerin eşit yurttaşlığını talep ediyoruz" dedi.

Alevilerin "İslam içi, İslam dışı", "Alisiz Alevilik" gibi tanımlamalarla bölünmeye çalışıldığını belirten Fırat, "Siz Alevileri tanımlama hakkını nereden alıyorsunuz?" diye sordu.

Kamusal alanda ayrımcı ve inkarcı politikaların etkisini artırdığını ifade eden Fırat şöyle devam etti:
"Alevileri katledenlerin ismi kamusal alanlara veriliyor. İnsanlar sadece Alevi olduğu için ucube mülakat düzeniyle mülakatlardan eleniyor. Meydanlarda Alevi kimliği yuhalatılıyor. Bir Alevi, cumhurbaşkanı olamaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur."

Konuşmasının sonunda Pir Sultan Abdal'ın dizelerine yer veren Fırat, “Siyaset günleri gelip çatmıştır, artık derleme toplanma zamanıdır. Bugün buradaki örgütlü halimiz bizim için yeni bir başlangıçtır” diye konuştu.

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat

Kurultayda, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar'ın gönderdiği mesajlar okundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği mesajın okunmasının ardından salonda "Hak, hukuk, adalet" sloganı atıldı.

'GÖRSÜNLER, ALEVİLER NEREDEYMİŞ?'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe, Maraş Katliamı'nın yıldönümünü hatırlatarak konuşmasına başladı. "Maraş'ta canlarımızı anmamız hala yasaklanıyor. Çünkü kara kutunun deşifre olmasını istemiyorlar" dedi.

Alevilerin tarih boyunca katledildiğini ve sürgün edildiğini söyleyen Erçe, şöyle devam etti: "Biat etmedik, etmeyeceğiz. Çünkü bu bizim yol önderlerimizden öğrendiğimiz bir şey. Onların karşısında olanları da Hızır Paşa, düşkün ilan edeceğiz, cemlerimize almayacağız, postlarımıza oturtmayacağız."

Erçe, iktidara yakın medyada Kültür Bakanlığı’na bağlı Alevi Bektaşi Cemevleri Başkanlığı'na karşı çıkanların Alevileri temsil etmediği yorumuna dair de konuştu.

"Alevileri temsil etmediğimiz ifade ediliyordu. Bu salonu tıka basa dolduran canlar el sallayalım da görsünler. Aleviler neredeymiş? Aleviler bir arada."

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe
“KİMSE BİZE KENDİ İSTEDİĞİ ALEVİLİĞİ DAYATAMAZ”

Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Bizler onurlu, dimdik, boyun eğmeden, eğilip bükülmeden Alevi olarak yaşamak istiyoruz” dedi. Doğan, Alevilerin Aleviliği başkalarının tanımladığı ya da istediği gibi yaşamayacağını belirterek şöyle devam etti: “Biz kendimiz araştırır, öğrenir ve çerçevesini çizer bildiğimiz gibi yaşarız. Kimse bize kendi bildiği Aleviliği, istediği Aleviliği dayatamaz.” 

Ayrıca Doğan, herkesin eşit yurttaş olarak görüldüğü bir anayasaya ihtiyaç olduğunu da ifade etti. “O anayasada tüm vatandaşların eşit, özgür bir şekilde eşit yurttaşlıkla tanımlayalım bütün dertlerimiz bitsin. Sadece Alevilerin değil, Kürtlerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin haklarını tanımlayalım.”

Demokratik Alevi Dernekleri Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan

Salona asılan pankartlarda “laik ve demokratik Türkiye”, “Çağdaş, bilimsel, laik, anadilinde eğitim”, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın”, “Savaşa hayır”, “Ekonomide adalet”, “Doğa ve canlı kırımına hayır”, “Diyanet kapatılsın” “Laiklik, eşit yurttaşlık, yeni anayasa” talepleri yer aldı.

Konuşmaların ardından sonuç bildirgesi okundu. Meclis'te geçirilen torba yasa ve Resmi Gazete'de ilan edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin kabul edilmediği belirtildi. Sonuç bildirgesinde yer alan tüm taleplerde eşit yurttaşlık vurgusu öne çıktı.

Aleviler temel taleplerini 11 maddede şöyle sıraladı:

"1) Cemevlerinin ibadethane statüsünün kabul edilerek, bu statünün gerektirdiği tüm hakların tanınması, el konulmuş dergahlarımızın ve mekanlarımızın geri iade edilmesi ve aleyhimize düzenlenmiş olan yasal düzenlemelerin geri çekilmesi,
2) Toplumun tüm kesimlerine bir deli gömleği gibi giydirilen, zorunlu din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması, toplumun tümüyle çağın gerisine savrulmasına neden olan eğitimin dinselleştirilmesinden vazgeçilmesi,
3) Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, toplumun tümünü domine etmeye yönelik girişimlerden bir an önce elini çekerek, temel siyasal sorunlarımız konusunda bir referans mercii olmaktan uzaklaştırılması ve nihayet tasfiyesine dönük adımların atılmaya başlanması,
4) Gerek kamu kaynaklarının ve gerekse kamu kadrolarının liyakat, adalet ve eşitlik ilkelerine göre dağılımının sağlanması, başta Aleviler olmak üzere ötekileştirilen tüm kesimler aleyhine sürdürülen negatif ayrımcılığa derhal son verilmesi,
5) Madımak’ın utanç müzesi yapılması,
6) Alevilere karşı işlenen nefret suçlarının açığa çıkarılması ve bu gibi nefret suçlarının önüne geçilmesi için gerekli hukuki tedbirlerin alınması,
7) Alevilere karşı yapılmış olan kıyım, katliam ve asimilasyon uygulamalarıyla yüzleşilmesi,
8) Kutsal mekanlarımıza ve coğrafyamıza yönelik yağma, talan ve el koyma girişimlerine son verilmesi,
9) Alevi yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesinden vazgeçilmesi ve değiştirilen yerlerin isimlerinin iade edilmesi,
10) Alevi inancında özel yeri olan günlerin resmi tatil edilmesi,
11) Kamusal yayıncılığın ayrımcılıktan arındırılması, Ve uzun sözün özü, EŞİT YURTTAŞLIĞI da içeren yeni bir anayasanın yapılması, taleplerini bir kez daha buradan ilan ediyoruz."

GAZETE DUVAR

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER