İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi “2009-2014 yılları arasında Sınır Hatlarında Meydana Gelen Yaşam Hakkı İhlalleri” raporunu açıkladı.
İHD tarafından hazırlanan rapora göre,sınır hattında son 5 yıl içerisinde askerlerin açtığı ateş veya çetelerin saldırıları sonucu 110 kişi vurularak yaşamını yitirdi, 130 kişi ise kalıcı fiziksel hastalıklarla karşı karşıya kalacak şekilde yaralandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, sınır hatlarında özellikle de son yıllarda gündeme gelen ölüm ve yaralanma olaylarına ilişkin inceleme ve araştırmalarda bulunduklarını söyleyerek buna ilişkin rapor hazırladıklarını belirtti.
Bilici, “Sınır ticareti, akrabalık bağları ve ziyaretleri, sınır hatlarına yakın bölgelerde ikamet etme ve hayvan bakıcılığı, savaş ve göç gibi nedenlerle sınır hatlarından geçiş yapan insanlara, sınır hatlarında bulunan güvenlik güçleri tarafından uyarı yapılmadan yaşam hakkına yönelik saldırıda bulunulmaktadır. Vurulan insanların baş, karın ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyebilecek vücut bölgelerinden vurulmaları düşündürücüdür.
“Sınır hatlarında yaşanan hareketlilikle, insanların vurularak yaşam haklarının ihlal edilmesinin yasal bir hakkın kullanımı olarak görülmesi, yaşam hakkı ihlallerinde artış yaşanmasına neden olmaktadır.
“Rojava kantonlarında yaşayan yüz binlerce Kürt’ün, Türkiye ve bölgede bulunan Kürtlerle yakın akrabalık bağları bulunuyor, savaş ve bürokratik engellemeler nedeniyle sınır kapılarının çoğu zaman kullanımına izin verilmemesi nedeniyle ziyaretler amacıyla geçişlerini tel örgülü sınır boylarından yaptılar.
“Bu geçişlerde sınırda nöbet tutan askerlerin, sınır geçişinde bulunan yurttaşları baş ve göğüs bölgelerini hedefleyerek vurduğu görülmektedir. Aynı durumun İran askerleri açısında da geçerli olduğunu belirtirken, Türkiye’nin İran, Suriye ve Irak’ta yaşayan Kürt yurttaşların ülkemizdeki akrabalarını ziyaret edebilecekleri şekilde yasal açılımlar yapması gerektiğine inanıyoruz. Uluslararası bir sorun olması itibari ile Birleşmiş Milletler’in (BM) bu konu ile ilgili bir çalışma başlatması gerektiği düşünüyoruz ve çağrıda bulunuyoruz.”
İHD, sınır hatlarında meydana gelen yaşam hakları ihlallerinin önlenmesi amacıyla şu taleplerde bulundu:
* Roboski katliamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmalıdır.
* Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır.
* Sınır hatlarında yaşanan yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili etkin soruşturmalar yapılmalıdır.
* Savaş ve göç sebebiyle sınır hatlarına yakın bölgelerde yaşanan silahlı çatışmalar sebebiyle, sınır hattına yakın bölgelerde yaşayan insanların güvenlikleri sağlanmalıdır.
* Savaş ve göç sebebiyle sınır hatlarına yakın bölgelerde yaşanan silahlı çatışmalar sebebiyle, ülkemize mülteci veya sığınmacı talebi ile gelen insanların güvenlikleri sağlanmalıdır, sınır hatlarında bekletilmemeli, geçişlerine koşulsuz izin verilmelidir.
Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 09:08