Tekin: 'Hakkari'de son bir yılda 337 esnaf kepenk kapattı'

Hakkari'de son bir yıl içinde 337 esnafın kepenk kapattığını kaydeden Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Muharrem Tekin, 3 sınır kapısı bulunmasına rağmen kentte ithalat ve ihracatın yaptırılmadığını söyledi.

Tekin: 'Hakkari'de son bir yılda 337 esnaf kepenk kapattı'
Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'ne bağlı 337 esnaf, 2019 yılında ekonomik kiriz yüzünden iş yerini kapatmak zorunda kaldı. İran ve Irak’a komşu olan ilde; Derecik, Esendere ve Üzümlü olmak üzere 3 sınır kapısı bulunmasına rağmen, ithalat ve ihracat yapılamıyor. Kent esnafı ya yüksek faizli kredi borcu altına giriyor ya da kepenk kapatıyor. Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Muharrem Tekin, durumun her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini kaydetti. 

Binlerce esnafın çekini veya senedini ödemek için banka kredisine başvurduğunu belirten Tekin, yüzlerce esnafın da aldığı krediyi ödeyemediği için takibe düştüğünü vurguladı. İş yerini kapatma noktasına gelen esnafın işçi çıkarma yoluna gitmek zorunda kaldığını paylaşan Tekin, bu durumun kentteki işsiz sayısını yükselttiğini söyledi. 

YANLIŞ POLİTİKALAR ZORA SOKTU

Hükümetin siyasi politikaları ve yapılan zamlar sonucunda ekonominin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirten Tekin, “Ülke ekonomisindeki zorlu süreçler nedeniyle, hemen her kesim için zor geçen 2019 yılı esnafımız için zor ve sıkıntılı bir süreç oldu. Siyasi partilerin olumsuz dış politikaları, buna bağlı döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ülke ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. Bunun akabinde hemen her alandaki bütün ürünlerde yapılan yüksek orandaki zamlar ekonomiyi ciddi anlamda zora soktu. Halkımızın alım gücü düştü. Alım gücü düşünce esnafımız satış yapamaz hale geldi. Bunun sonucunda ciddi bir nakit sıkıntısı ortaya çıktı. Esnafımız çekini ve senedini ödemek için yüksek faizlerle banka kredilerine yönelmeye başladı” dedi. 

KREDİ ÇEKMEYEN ESNAF KALMADI

Kent genelinde neredeyse banka kredisine bulaşmayan esnafın kalmadığını dile getiren Tekin, "Normalde esnafımız bu kredileri iş yerini geliştirmek amacıyla kullanıyordu. Fakat 2019 yılındaki ekonomik sıkıntılardan kaynaklı esnafımız çekini ve senedini ödeyemez duruma geldi. Kullanılan krediler hep bu ödemeler için kullanıldı. Esnafımız yüksek faizli krediyi ödemekte de büyük sıkıntılar çekiyor” diye belirtti. 

RAKAMLAR 2 KATINA ÇIKTI 

2018 yılında 200, 2019 yılında ise 337 odaya kayıtlı işyerinin kapandığını paylaşan Tekin, "2019 yılı içerisinde 437 esnafımız iş yeri açarken, 337 esnafımızda iş yerini kapatmak zorunda kalmıştır. 2018 yılında ise açılan iş yeri sayısı 590 iken, 200 esnafımızda iş yerini kapatmıştır. Bu rakamlara bakıldığında 2019 yılında açılan iş yeri sayısında azalma yaşanırken kapanan iş yeri sayısı ise önceki yıla göre hemen hemen 2 katına yaklaşmış durumdadır. Bu verdiğimiz resmi verilerin yanı sıra iş yerini kapatıp da esnaf siciline bildirmeyen çok sayıda esnafımızın olduğunu da biliyoruz” diye konuştu. 

BİRÇOK ESNAF İŞÇİ ÇIKARDI

İl genelinde oda siciline 3 bin 662 kayıtlı esnafın bulunduğunu belirten Tekin, daha önceki dönemlerde birçok esnafın birden fazla işçi çalıştırdığını; ancak son bir yılda ekonomik durumdan dolayı küçülmeye gitmek zorunda kaldığı için işçi çıkardığını söyledi. Tekin, şöyle devam etti: “Kayıtlı esnafımızın yanında ailesini geçindiren, çırak, kalfa ya da başka ünvanlı çalışanlar varken, 2019 yılında bu sayı çoğu yerde bire kadar düştü. Hatta bazı esnafımız artık yanında kimseyi dahi çalıştıramaz durma gelmiş. Ayrıca bölgenin sosyolojik yapısından kaynaklı onlarca esnafımız kapamayla yüz yüze kalmış, ancak 'Akrabalarım ve dostların ne der? Kapatmaya utanıyorum' diyerek, iş yerini zararına açık tutmak zorunda olan esnafımızın da olduğunu biliyoruz.” Hakkari'nin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olmayan tek kent olduğunu hatırlatan Tekin, bunun istihdama ve ekonomiye olan etkisine dikkati çekti. 

3 SINIR KAPISI VAR AMA...

Kentin dışa bağımlı, İran ve Irak’a komşu bir kent olduğunu hatırlatan Tekin, İran'a açılan Esendere Sınır Kapısı'nın A kategorisine alınması kararına rağmen halde bir değişikliğin yaşanmadığını belirtti. Tekin, şunları söyledi: "Bu sınır kapısı, sınır ticaret kapısı olarak hizmet vermekte. Ve belli ürünlerde belli bir kota üzerinden ticarete izin veriyor. A kategorisine alınmasıyla birlikte sınırsız ithalat ve ihracatın yolu da açılacaktır. Yine Irak’a açılan Çukurca’nın Üzümlü Sınır Kapısı var. 5 yıl önce açılan bu kapıdan maalesef ticaret yapılamıyor ve sadece insan geçişine izin veriliyor. Bu kapının da biran önce ticarete açıklamasını arzu ve talep ediyoruz.

AÇILIŞI YAPILDI AMA HİÇ AÇILMADI

2013 yılında Derecik Sınır Kapısı resmen açılışı yapıldığı halde fili olarak halen kapalı durumdadır. Bize göre bu kapının seçildiği yerde sıkıntılar var. Bu kapıyla birlikte 3 sınır kapısının ticarete açılmasının kentimize çok ciddi katkılarını olacağını düşünüyorum."  / MA

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2020, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER