Dolar yeni haftaya nasıl başladı

İstanbul serbest piyasada dolar 34,15 liradan, euro 38,21 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Dolar yeni haftaya nasıl başladı

30 Eylül 2024 dolar fiyatı 34,15 TL’den haftaya başlıyor. Kurda 34,08 TL destek ve 34,23 TL direnç olarak izleniyor. Bu hafta içeride eylül TÜFE verisi ve dışarıda ABD tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek.

Aylık %2,1 beklenen TÜFE’nin, tahminlerin altında kalması halinde TCMB’nin faiz indirimi için eli güçlenecek. ABD’den de cuma günü istihdam verileri zayıf gelirse, FED’in daha fazla faiz indirimine gitmesinin önü açılacak.

Piyasalarda eylül ayının son işlem günü başlarken, aynı zamanda veri gündemi yoğun bir hafta ‘start’ alıyor. TCMB’nin faizlerde indirim süreci ve döviz kurlarındaki hareketlilik için kritik öneme sahip eylül ayı enflasyon verisi, bu hafta perşembe günü açıklanacak.

Ortalama beklenti, aylık bazda TÜFE’nin %2,1 olarak gerçekleşmesi yönünde ağırlık kazanıyor. Bu tahminin altında gelecek bir enflasyon verisinin, TCMB’nin faiz indirimi için elini güçlendireceği; bunun da TL varlıklara da pozitif yansıması ve dövizde stabil görümümün devamını desteklemesi bekleniyor.

30 EYLÜL 2024 DOLAR FİYATI

Kurlara bakıldığında, bankalar arası piyasada 30 Eylül 2024 dolar fiyatı 34,17 TL’den güne başlıyor. Kapalıçarşı’daki döviz bürolarında işlemler 34,10-34,18 TL alım ve satım aralığında seyrediyor. Dolarda 34,08 TL destek ve 34,23 TL direnç olarak takip ediliyor. Euro da yeni haftaya 38,15 TL’den başlıyor.

Son dönemde TCMB’nin ilk faiz indirimini kasımda gerçekleştireceği yönünde beklentiler öne çıkıyor. Bu beklentiler tahvil alımlarına da yansıyor. Yabancı yatırımcılar 13 ve 20 Eylül ile biten son iki haftada 3,23 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı. Bu dönemde gösterge tahvil faizi %42,70’ten %41,30’a geriledi.

Doların seyri için cuma günü ABD’de açılanacak tarım dışı istihdam rakamları da izleniyor. Eylülde 144 bin istihdam artışı bekleniyor. Tahminlerin altında kalacak bir veri halinde FED’den de daha agresif faiz indirimi beklentisi artacak. Böylece dolar endeksinde (DXY) güç kaybının sürebileceği ifade ediliyor.

DOLAR YIL SONUNDA KAÇ TL?

FED, bu ay yarım puanlık indirime giderek politika faizini %5’e çekmişti. Avrupa’da da indirim sürecinin başlaması, TCMB’den beklentiyi artırıyor. %50 olan TCMB politika faizinin, 2024 sonunda %45’e kadar çekilebileceği ve dolar/TL’nin 36,00 TL’ye yakın kapanış yapabileceği ağırlıklı beklenti olarak öne çıkıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER