Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) girerek öğretmen olma hakkı kazanan engelli bireyler, 2024 yılı için yapılması gereken atamanın açıklanmasını sınav sonuçlarının açıklandığı mayıs ayından itibaren bekliyor. Engelli öğretmen ataması en son, 4 bin 300 kontenjanla Nisan 2023 tarihinde yapılmıştı. 2024 yılı için 2 bin 500 engelli öğretmen, atamaların gecikmesiyle bir dönem kaybettiklerini söylüyor.
DAVALAR, ATAMAYI DA ETKİLEDİ
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) girerek öğretmen olma hakkı kazanan engelli bireyler, devlet kadrolarında çalışabilmek için yüzde 40 ve üzeri engel raporuna sahip olmalı. EKPSS iki yılda bir yapıldığından dolayı iki yıl içerisinde iki atama yapılıyor. En son atama Nisan 2023 yapılarak 4 bin 300 engelli öğretmen kadro sahibi olmuştu. 28 Nisan 2024'te yapılan EKPSS’nin sonuçları mayıs ayında açıklandı ve engelli öğretmenler için sıralamalar belirlendi. Ancak Millî Eğitim Bakanlığı’nca atama takvimi henüz duyurulmadı.
Engelli öğretmenlerin atama süreci, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kontenjan belirleyip Maliye Bakanlığı’na bildirmesiyle başlıyor. Maliye Bakanlığı ise bütçeyi onaylayarak süreci Millî Eğitim Bakanlığı'na iletiyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile yapılan genel öğretmen atamalarının ardından engelli öğretmenlerin atamaları yapılıyor. Ancak, 20 bin genel öğretmen atamasının mülakatlardaki davalar nedeniyle gecikmesi, engelli öğretmenlerin atamasını da etkiledi.
Haziran ayında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli öğretmen kadrolarını belirlemesini beklediklerine yönelik açıklama yapmıştı. Buna rağmen, eylül ve ekim aylarında kontenjan açılmaması, engelli öğretmen adaylarının mağduriyetini artırdı.
‘GÖZ ARDI EDİLDİĞİMİZ HER GÜN BİR CAN GİDİYOR’
Epilepsi hastası öğretmen Ömer Yusuf Kurtköylü ise 550 gündür atama yapılmadığını belirterek, engelli bireylerin topluma kazandırılması için atamaların geciktirilmemesi gerektiğini söyledi. Kurtköylü, “Bakanlığımızın ivedilikle bu atamayı yapması gerekiyor, geçirilen her gün bir engelli öğretmenimiz hastalıklarından dolayı daha da kötü oluyor. Engellerimiz çalışmamıza engel değil fakat bu süreçte hem psikolojik hem de maddi olarak çok yıpranıyoruz. Arkamızda gözü yaşlı hiçbir engelli öğretmen bırakmak istemiyoruz” diye konuştu.
Özel sektörde iş bulamadıklarından dolayı atama istediklerini aktaran Kurtköylü, “Hangi kapıyı çalarsak çalalım, engelli kadrosu için özel okullara başvuruyorsunuz, ‘Bize daha hafif engelli öğretmen lazım’ deyip yolluyorlar. Ama bu engelin bir hafifliği veya çokluğu yok ki... Aramızda kemoterapi gören hocalarımız var. Geçen yıl deprem oldu. Bu depremde uzvunu kaybeden, engelli oranı çok çıkan hocalarımız var. Bizim tek umudumuz, engelli öğretmen ataması. Bizi göz ardı ettikleri bu süreçte her gün bir can gidiyor” dedi.
‘ENGELLERİ AŞMAK İÇİN GELDİK, ATAMA ENGELİNE TAKILDIK’
Bakanlığın çalışan sayısının yüzde 3 oranında engelli çalışan istihdam etmesi gerekiyor. Bakanlıkta toplamda 1 milyon 200 bin memur var. Kurtköylü, "Mevzuat gereği devletimizin engelli bireylere istihdam sağlaması gerekiyor. Maalesef bu yüzde 3 oranı çoğu engelli bireyi dışarıda çaresiz bırakıyor. 2012 yılından bu yana toplamda 10 bin 100 engelli öğretmen alınmış. Engelliler, bir toplumun yapı taşıdır. Bir toplum ne kadar engelli bireyine sahip çıkarsa o kadar fırsat eşitliği sağlanmış olur. Biz engelleri aşmak için geldik dünyaya ama atama engeline takıldık maalesef” ifadelerini kullandı.
'ATAMA SÜRECİ BELİRSİZ'
Engelli öğretmen adaylarından Hakan Çaykesen, sınavın sonuçlarının mayıs ayında açıklandığını ve sıralamaların belirlendiğini belirterek, atama sürecinin belirsizliğine dikkat çekti. Çaykesen, "18 aydır atama bekliyoruz. Eylül ayında açıklama yapılmasını bekledik ancak olmadı. Engelli öğretmen atamasının bir sınavı var ama atama takvimi yok. Engelli öğretmenler olarak bizlerin özel ihtiyaçları var; bu süreçte birçok arkadaşımız sağlık sorunları yaşadı. Talebimiz, şubat ayında ders başı yapabilmek” dedi.
Kanser tedavisi gören ve uzun süredir iş bekleyen öğretmen adayları, sürecin belirsizliğinin ekonomik ve sağlık açısından zorlayıcı olduğunu ifade ediyor. Kan hastası Emre Bulut ise anayasal hakları gereği kontenjan açılması gerektiğini belirterek, “Geçen sene toplu atama nedeniyle 4 bin 300 engelli öğretmen kadroya alındı. Bu yıl kontenjan açmadılar. Atama gecikince işsiz kaldık, tedavilerimiz aksıyor. 6 Şubat depreminde engelli olan arkadaşlarımız için durum daha kötü” dedi.
“Bizim okullarda olmamız gerekiyordu, dönem kaybettik” diyen Bulut, bakanlıkların engelli öğretmen ve engelli istihdamlarını sabit bir takvime bağlaması gerektiğini söyledi.