Mahsur kalan çocuklardan 4’ü operasyonun başlamasından yaklaşık 9 saat sonra sağ olarak mağaradan çıkarıldı. Dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocukların, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı geçit ve galerilerden çıkarılmasının büyük risk taşıdığı ifade ediliyordu.
Kurtarma çalışmalarına, operasyonun ikinci aşamasına hazırlanmak için yaklaşık 10 saatlik ara verildiği açıklandı.
YÜZEREK ÇIKMALARI ÇOK ZOR
Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor. Bu tünellerde suyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılması tek seçenek olarak ortaya çıkıyor. Bu noktada her çocuğa iki dalgıç nezaret edecek şekilde öğrenciler ve antrenörlerine dalış ve tırmanış ekipmanı tedarik edildi. Mağarada mahsur kalan bu ekibin yürüyerek, tırmanarak ve yüzerek uzun bir yol katetmeleri gerekiyor. Bazı bölgeler dalma tüpü taşımak için çok dar ve en az dört farklı bölgeyi su basmış durumda.
BİR DALGIÇ MAĞARADA HAYATINI KAYBETTİ
Çocuklara yiyecek ulaştıran dalgıçlardan biri, oksijen yetersizliği yüzünden geri dönüş yolunda hayatını kaybetti. Acı haber üzerine yetkililer başka seçenekler üzerinde düşünmeye başladı.
DAĞI KAZMAK GÜNDEME GELDİ
Kurtarma ekipleri daha sonra mağaranın üstünden bir delik kazarak çocuklara ulaşma seçeneğini gündeme aldı. Ancak bin metre derinliğindeki mağaraya ulaşmak büyük zaman alacağı için bu seçenek de devre dışı kaldı.
Güncelleme Tarihi: 08 Temmuz 2018, 22:55