ABD Başkanı Barack Obama, ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Ardından yaptığı açıklamada, Şükran Günü’nü kutlamaya hazırlanan Amerikalıların, yaklaşan tatil döneminde terör olayları yüzünden endişeleniyor olmalarını anladığını ancak, ABD’ye yönelik bir tehdit bulunmadığını belirten Obama, “Şükran Günü’ne hazırlanırken, tüm Amerikalıların bilmesini istiyorum ki, ülkemizi güvende tutmak için gerekli her adımı atmaktayız” dedi.
İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, FBI Direktörü James Comey ve Adalet Bakanı Loretta Lynch ile ‘Durum Odası’nda yaptığı toplantının ardından Beyaz Saray’da konuşan Obama, Amerikalılardan her duruma karşı uyanık olmalarını isterken, herhangi ciddi bir tehdit görülmesi durumunda, ABD yönetiminin kamuoyunu yeniden bilgilendireceğini belirtti.
Guantanamo Hapishanesi’nin kapatılması
Obama, 2016 Mali Yılı için Ulusal Savunma Yetki Tasarısı’nı yasaya dönüştüren imzayı attıktan sonra yazılı açıklama yaptı. Yasanın özellikle askerler ve aileleri için çok önemli faydalarının olduğunu vurgulayan ve bu sebepten dolayı imzaladığını belirten Obama, tasarının askerlerin emeklilik sistemi ve ABD’nin küresel boyutta yaptığı operasyonlar için yenilikler içerdiğini belirtti.
Obama, imzaladığı tasarının ABD ordusuna hizmet eden askerler için birçok faydalarına rağmen, Guantanamo’nun kapatılmasını engelleyen hatta ileride de açık tutmayı tasarlayan hükümleri ihtiva etmesinden dolayı duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Guantamo’nun ilerleyen yıllarda da açık kalmasının ABD’nin çıkarlarına hizmet etmeyeceğine ve uluslararası platformda saygınlığını baltalayacağını söyleyen Obama, “Kongre’nin Guantanamo Hapishanesi’nin kapatılmasına faydalı bir gayret göstermemiş oluşundan dolayı çok ciddi hayal kırıklığına uğradım. Daha önce de söylediğim gibi, bu hapishanenin açık kalması, kaynaklarımız adına ulusal güvenliğimizi zayıflatıyor, çok önemli müttefiklerimiz ve partnerlerimizle olan ilişkimizi zedeliyor ve radikal şiddeti teşvik ediyor” ifadesini kullandı.
Obama, kendisine sunulan tasarıyı daha önce reddetmiş fakat Kongre tarafından tekrar ele alınan tasarı bu kez Senato’da 3’e karşı 91, Temsilciler Meclisi’nde de 58’e karşı 370 oyla geçerek, üçte iki çoğunluğun üzerinde bir oranla, yeniden veto edilemeyecek şekilde Obama’nın imzasına gönderilmişti.
Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 20:00