‘FESHEDİLİRSE ASKERİ ORGANLAR YÖNETİLİR’
Iraklı Türkmen milletvekili Niyazi Mimaroğlu, Erbil’den yayın yapan Rudaw gazetesine demecinde “Irak parlamentosunda Kerkük İl Meclisi’nin feshedilmesi ve kentte olağanüstü hal ilanı için imza toplamaya başladık. Kerkük İl Meclisi, bağımsızlık referandumuna katılmayı diretirse meclisi feshederiz. Ardından da İl Meclisi askeri organlarla yönetilir” dedi.
‘KARŞIYIZ, OHAL İLANI ENDİŞE VERİCİ’
Irak Parlamentosu İslami Topluluk Partisi (Komel) Grubu Başkanı Ahmed Haci Reşid ise “Irak parlamentosunda Kerkük İl Meclisi’nin feshedilmesi için çok sayıda imza toplandı” deyip bu girişime karşı çıktı. Reşid, “Her yönden yapılan girişimlere karşıyız. Kararın hiç bir hukuki bağlayıcılığı yoktur. Kararın onaylanması halinde Kerkük’te olağanüstü hal ilan edilebilir. Bu da oldukça endişeli bir durum” dedi.
Şu ana dek kaç imza toplandığı bilinmiyor.
KERKÜK NEDEN TARTIŞMALI?
Amerikan işgali sonrası hazırlanan Irak anayasasının 140’ıncı maddesi, hem Bağdat’taki merkezi yönetimin hem de Erbil’deki bölgesel hükümetin üzerinde hak talep ettiği yerlerin statüsünün belirlenmesi amacıyla, 2007 yılının son bulmasından önce referandum düzenlenmesini öngörüyordu. Petrol zengini Kerkük bu tartışmalı bölgelerin başında gelirken, söz konusu referandumlar hâlâ düzenlenmiş değil. Kürt yönetimi Bağdat’ı söz konusu bölgeleri kaybetmemek için oylamaları ertelemekle suçluyor. (Dış Haberler)
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2017, 18:05