“Fotoğrafı görünce ölmek istedim” diyen baba Zafor Alam, köylerinin güvenlik güçlerince yakıldığını, olayda büyükanne ve babasının öldüğünü söyledi. Myanmar hükümet sözcüsü Aye Aye Soe, köye yapılan operasyonu doğrulasa da Alam’ın iddialarını yalanladı ve açıklamayı ‘propaganda’ olarak niteledi.
Nüfusunun çoğu Budist olan Myanmar’da yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman yaşıyor. Hükümetin kimlik vermeyi reddettiği Arakanlı Müslümanlar ve Budistler arasında 2012’de yaşanan şiddet olayları nedeniyle çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti, 100 binden fazlası da yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.
HÜKÜMET ‘SOYKIRIM YOK’ DEDİ
Myanmar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara yönelik askeri operasyonlarda insan hakları ihlallerini soruşturmak için oluşturduğu komisyon, ara kararını açıkladı. Kararda güvenlik güçlerinin etnik azınlığa ‘soykırım’ yapmadığı ileri sürüldü.
Yakın zamana kadar ABD’nin kara listesinde bulunan Eski General Myint Swe’nin başkanlık ettiği hükümet komisyonunun raporunda “Bölgedeki nüfusun, camilerin ve dini yerlerin varlığı soykırım ve dini zulüm olmadığının kanıtıdır” denildi.
Komisyon ayrıca güvenlik güçlerinin yaygın olarak tecavüzle suçlandığı iddiaları da ‘yetersiz kanıt’ olması nedeniyle reddetti. Komisyonun raporunda güvenlik güçlerinin sivilleri yargısız infazla öldürdüğüne yönelik iddialara yer verilmezken, 485 Arakanlı hakkında yasal işlem başlatıldığı ayrıca Arakanlı silahlı militanların bölgede hâlâ varlık gösterdiği belirtildi. Komisyonun raporunu bu ay tamamlaması bekleniyor. Raporda, Arakanlı Müslümanlardan da ‘Bengalli’ olarak bahsedildi. Zira, Myanmar hükümeti yüzyıllardır bölgede yaşamalarına rağmen, Arakanlı Müslümanların komşu Bangladeş’ten gelen ‘kaçak’ göçmenler olduğunu savunuyor.
Güncelleme Tarihi: 05 Ocak 2017, 11:54