62 milyon civarında seçmenin kayıtlı olduğu Almanya’da bugün ülkeyi önümüzdeki 4 yıl boyunca yönetecek yeni hükümet için sandık başına gidiliyor. Yerel saatle 08’de başlayacak oy kullanma işlemi, akşam saat 18’de bulacak ve ilk sonuçlar verilmeye başlanacak.
Seçimlerde Bundestag’daki 598 sandalye için toplamda 38 siyasi parti ve oluşum yarışıyor. Seçime katılan partilerden yalnızca 6’sı halen Bundestag’da temsil edilirken, üç parti ise eyalet parlamentolarında temsiliyet kazanmış partilerden oluşuyor.
Sandalyelerin yarısı 299 seçim bölgesinde en çok oyu alan direkt adaylardan seçilecekken, diğer yarısı ise 16 eyaletin her birinde partilerin oluşturduğu listelerin alacağı oy oranına göre belirlenecek. Seçimlerde bir partinin eyalet genelinde birinci oylarının listelere verilen ikinci oyların çok üstünde olması durumunda ek milletvekilliği kazanma şansı bulunuyor. 2009 yılındaki seçimlerde iktidardaki Hristiyan birlik partileri CDU ve CSU 24 ek milletvekilliği kazanmış ve meclis üye sayısı 622 olmuştu.
FAVORİ MERKEL AMA ORTAK LAZIM
Seçimlerin favorisi olarak da Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU ve Bavyera’daki kardeş partisi CSU gösteriliyor. Anketlerde yüzde 40 civarında oy alacağı tahmin edilen CDU-CSU’yu anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) takip ediyor. Ancak CDU’nun mevcut koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP)’nin yüzde 5 barajını aşamamaması riski de bulunuyor. Bu durumda ise CDU’nun SPD ile koalisyon kurması ihtimali doğacak. SPD’nin koalisyon kurmayı hedeflediği Yeşiller ile birlikte çoğunluğu alması ise oldukça zor.
Seçimlerde en çok merak edilen Sol Parti (Die Linke)’nin alacağı oylar olacak. 2009’da yüzde 11,9 oy alarak dördüncü güç olan Die Linke sol seçmeni kazanma konusunda SPD ile yarışıyor. Meclis’te temsil edilen diğer partilerin koalisyon seçenekleri arasında bulunmayan Die Linke eski oy oranına yakın bir skor alarak toplumun alt gelir gruplarının muhalefetteki sesi olmayı hedefliyor.
SEÇİME KATILIM ORANI SONUÇLARI ETKİLEYECEK
Son haftalarda yapılan anketlerin sağ ve sol cephenin birbirine yakın oy alacaklarını gösterirken, seçimlere katılım oranının sonuçlarda belirleyici olacağı yorumları da yapılıyor. 2009 yılındaki seçimlere katılım sol seçmenin SPD’ye tepki olarak sandığa gitmemesi nedeniyle yüzde 70,9 ile 1949’dan bu yanaki en düşük düzeye gerilemişti.
Öte yandan, son haftalarda oy oranında kısmen kıpırdama görülen Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı Euro karşıtı partinin yüzde 5 barajını zorlaması bekleniyor. AfD ilk kez geçtiğimiz hafta yayınlanan INSA anketinde yüzde 5 oy oranına sahip gözüküyordu.
KÜRT VE TÜRKİYELİ ADAYLAR DA YARIŞIYOR
Bu yılki seçimlerde bir çok Kürt ve Türkiyeli siyasetçi de yarışıyor.
Die Linke’nin Kuzey Ren Westfalya (KRW) eyaleti listesinin 5’inci sırasında Sevim Dağdelen, 11’inci sırada ise eski Yek-Kom yöneticisi Ayten Kaplan bulunuyor. 2010-2012 yılları arasında KRW Eyalet Parlamentosu milletvekilliği de yapan Yek-Kom Eşbaşkanı Hamide Akbayır ise Leverkusen-Köln IV seçim bölgesinde direkt aday olarak yarışıyor.
Die Linke’nin Êzidî Kürt üyesi Behiye Uca ise Niedersachsen (Aşağı Saksonya) eyalet listesinde 7’inci sırada yarışıyor. Uca, aynı zamanda Celle-Uelzen seçim bölgesinde de partisinin direkt adayı olarak seçimlere katılıyor. Die Linke’nin bir diğer Kürt adayı ise Schleswig-Holstein eyaleti listesinde üçüncü sırada yer alan Ayşe Fehimli. Aynı listenin yedinci sırasında ise Türkiyeli aday Meryem Tiras-Deniz bulunuyor.
Yeşiller’de ise partinin Kürt adaylarından Berivan Aymaz Köln’de, Türkiyeli politikacılardan Özcan Mutlu Berlin’de ve Cem Özdemir ise Stuttgart’da direkt aday olarak yarışıyorlar. / anf
Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2013, 12:47