Tillerson mektupta, Barzani’den Bağdat’la içeriği ve zaman çizelgesi belirli müzakerelere son bir şans tanımasını öneriyor; BM’nin de desteğiyle, bir yıl sürecek bu müzakere takvimine yardım taahhüt ediyor. Mektupta, Erbil ile Bağdat arasındaki gelir ve toprak anlaşmazlıklarının aşılması, Kerkük’te referandum öngören anayasa maddesinin uygulanması vaat ediliyor.
Tillerson, Barzani tarafından reddedilen öneriyi aktardığı mektubunda, “Elbette bu sürecin sonunda görüşmeler karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sonuca ulaşmaz veya Bağdat’tan iyi niyet gelmemesi nedeniyle başarısız olursa, referandum düzenleme ihtiyacınızı tanıyacağız” ifadelerini de kullanmış. / DUVAR
23 Eylül 2017 tarihli mektubun tam metni şöyle:
“Sayın Başkan Barzani,
Bu mektubu, size ve Kürdistan Bölgesi halkına duyduğumuz derin saygıyı ifade etmek için ABD adına kaleme alıyorum. On yıllar boyu birlikte tarihi bir ilişki geliştirdik ve bu ilişkinin önümüzdeki on yıllar boyu güçlenerek etmesini istiyoruz, buna kararlıyız. Özellikle son üç yılda, güçlü ortaklığımız ve sizin Irak güvenlik güçleriyle tam işbirliği yapmak yönündeki cesur kararlarınız IŞİD’e karşı akıntıyı tersine çevirdi. Teröre karşı ortak mücadelemizde Peşmerge’ye saygı duyuyoruz ve fedakârlıklarını hiç unutmayacağız.
Şu an önümüzde, Kürdistan Bölgesi’nin geleceği üzerine 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan referandum meselesi var. Kaygılarımızı dile getirdik. Bu kaygılar, Havice’de beklenen operasyon dahil IŞİD’e karşı devam eden mücadele, belirsiz bölgesel ortam ve IŞİD’in hiçbir zaman dönmemesini garanti etmek için kurtarılan bölgelere istikrar getirmeye yoğun bir biçimde odaklanma ihtiyacını içeriyor. Bu bağlamda sizden, amaçlarınıza ulaşmanıza ve IŞİD’e karşı bu elzem savaşın ardından istikrar ile barışı garanti etmeye daha iyi bir şekilde yardımcı olacağına inandığımız bir alternatifi kabul etmenizi rica ediyoruz.
Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2017, 21:28