ABD Başkanı Joe Biden, 1915'in yıldönümüyle ilgili açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı. Biden'ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa 'soykırım' ifadesi yer alırken, "Bunu suçlamak için değil, yaşananların bir daha asla tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" denildi. Beyaz Saray'ın sitesinden yayımlanan açıklamada Türkiye'nin adı anılmadı.
BAŞTA VE SONDA İKİ KEZ KULLANDI
Biden açıklamasının başında, "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmasını engellemeye yönelik bağlılığımızı yeniden ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı. ABD Başkanı, açıklamanın son paragrafında ise "Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır" dedi.
'SUÇLAMAK İÇİN DEĞİL, TEKRARLANMAMASI İÇİN YAPIYORUZ'
Açıklamanın başında şu ifadeler kullanıldı: "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmasını engellemeye yönelik bağlılığımızı yeniden ortaya koyuyoruz. 24 Nisan 1915'te Ermeni entelektüellerin ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından Konstantinopolis'te tutuklanmasıyla başlayarak, bir buçuk milyondan fazla Ermeni tehcir edildi, katledildi veya bir yok etme kampanyası dahilinde ölümlerine yürüdü. Meds Yeghern'in kurbanlarını, bu yaşananların dehşetinin tarihte hiçbir zaman kaybolup gitmemesi için onurlandırıyoruz. Ve nefretin her türünün çürütücü etkisine karşı sürekli gözümüzün açık kalması için hatırlıyoruz. "
Biden, "Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" dedi.
PAŞİNYAN'DAN BIDEN'A MEKTUP
Biden'ın açıklamasının ardından, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın ABD Başkanı'na bir mektup yazarak 'Dünyanın her yerindeki Ermenilerin soykırımın tanınmasını büyük bir memnuniyetle karşıladığını' belirtti. Paşinyan, "Soykırımın tanınması, özellikle de geçtiğimiz sene bölgede yaşananlardan sonra, Ermenistan için bir güvenlik meselesidir" ifadelerini kullandı.
KONGRE DE TANIMIŞTI
ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915'i soykırım olarak tanımlayan kararları kabul etmiş, son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde üye Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıma çağrısı yapmıştı.
SEÇİM VAADİYDİ
Ermeni Soykırımı'nın tanınması, hem Biden'ın, hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim vaatlerinden biriydi. Biden aynı zamanda, Delaware Senatörü olduğu dönemden bu yana soykırımın resmen tanınması yönünde çağrı yapmış bir isim.
1981'DEN BERİ BİR İLK
Biden'dan önce, ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı'yla ilgili açıklamasında 1915'ten de 'Ermenilerin soykırımı' olarak söz etmişti. ABD başkanları son yıllardaki geleneksel 24 Nisan açıklamalarında Ermenice 'Büyük Felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' tamlamasını kullanıyordu.
Amerikan basını, Biden'ın göreve gelmesinden 93 gün sonra dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinde soykırımı tanıma kararını ilettiğini yazmıştı. / DUVAR