Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı karara ilişkin tebliğde değişiklik yapan tebliğe göre, yurt dışına çıkışlarda yolcu beraberinde götürülebilecek söz konusu parasal sınır 25 bin TL'den 185 bin TL'ye çıkarıldı.
Buna göre yurt dışına çıkışlarda yolcu beraberinde bulunan ve 185 bin TL'yi aşan Türk parası ve Türk parası ile ödemeyi sağlayan belgeler, gümrük idarelerine nakit beyan formu ile bildirilmek zorunda olacak.
Menkul kıymet ve VIOP sözleşmelerine yönelik düzenleme
Aynı tebliğle yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetleri ve türev araçlarının alım satımının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Buna göre, bedel transferlerinin bankalardan yapılması kaydıyla yurt dışındaki mali piyasalarda işlem gören menkul kıymetler, diğer sermaye piyasası araçları, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil her türlü türev araçlarının alım satımı SPK tarafından yetkilendirilmiş bankalar ve aracı kurumlar aracılığıyla yapılacak.
Ancak, Türkiye'deki yerleşik kişilere yönelik tanıtım, reklam ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunulmaması şartıyla, Türkiye'de yerleşik kişilerin tamamen kendi inisiyatifleri doğrultusunda, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlar ile yaptıkları türev işlemlerin bankalar ve aracı kurumlar vasıtasıyla yapılması zorunlu tutulmadı. Bununla birlikte, söz konusu işlemlere ilişkin bedel transferlerinin bankalar aracılığıyla yapılması zorunlu olacak.
Kaldıraçlı işlemlere sıkı takip
Tebliğe göre, Türkiye'de yerleşik kişilerin, kaldıraçlı işlemler ve kaldıraçlı işlemlerle aynı hükümlere tabi olduğu belirlenen türev araçları yalnızca SPK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla almaları ve satmaları serbest olacak.
Bu kuruluşlar haricindeki kişilerce söz konusu işlemlere aracılık edilemeyecek ve bu işlemler ile ilgili olarak yurt dışına transfer yapılamayacak. Bu işlemlerin önlenmesi konusunda gerekli tedbirler alınacak. Aykırı işlemlerin tespiti halinde Bakanlığa bildirimde bulunulacak.