Yüksekova Soma için yürüdü

Manisa- Soma’da meydana gelen faciadan dolayı Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki sendikalar basın açıklaması ve yürüyüş düzenlendi.

Yüksekova Soma için yürüdü

KESK binası önünde bir araya gelen yüzlere sendika üyeleri Cengiz topel Caddesi üzerinde yürüyüşe geçerek Sosyal Güvenlik Kurumu binasına kadar yürüdü. Yürüyüşe BDP Yüksekova ilçe Başkanı Fikret Turgut, BDP Yüksekova Belediyesi Eş Başkanı Tacattin Sefalı, İHD Yüksekova temsilcisi Muhyettin Önal'ın yanı sıra ilçe esnafı, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Yürüyüş halinde olan kitle sık sık 'katil devlet hesap verecek', 'hükümet istifa' sloganlarıyla yürüdü. Soysal Güvenlik Kurumu binasının önüne gelen kitle saygı duruşu ile basın açıklaması yaptı. 

Sendikalar adına açıklamayı Sosin Kadın Danışma Merkezi yöneticisi Saime Kırbaş Akgül yaptı. 

Akgül açıklamasında "Manisa’nın Soma ilçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş ye ait bir ocakta meydana gelen trafo patlaması sonucunda 282 aşkın işçinin hayatını kaybetmiş, yüzün aşkın işçi ise yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan bir kaza değil yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre bir iş cinayetidir" dedi. 

Akgül, "12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde, 12 bine aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam bu güne kadar yaşanan iş cinayetleri en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi, iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamıştır. Göstermelik denetimler yapılmıştır. Madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek katliam gibi cinayetlere resmen davetiye çıkarılmıştır"dedi. 

Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirildiğini belirten Akgül, "bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP hükümetidir. Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için, bir ömür verirken yaşanan cinayetleri kader yada taktiri ilahi olarak açıklayıp ölenlerin ailelerine sadece rahmet dilemek özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerini yeni katliamların yaşamasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir. KESK, DİSK, TMMB,TBB olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumluluklarının derhal hesap vermesini istiyoruz" dedi. 

Konuşmanın ardında 10 dakikalık oturma eylemi yapan sendikalar eylemlerine son vererek dağıldı.

Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2014, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER