Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Sosyal Medya üzerinden Twitter ve Facebook’tan gelen soruları yanıtladı.
İnsanlarla daha etkin ve hızlı iletişimde olmak için 2011 yılından beri Twitter’ı kullandığını söyleyen Yüksekdağ, Facebook ve Instagram’a zaman ayıramadığını söyledi.
Yüksekdağ’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
Twitter’a bakışı
“Aslında genel olarak sosyal medyayı zaman kaybı olarak görüyordum. İnsanları doğrudan etkileşimden, dokunma yoluyla diyalogdan uzaklaştıran, koparan bir alan olarak görüyordum.
Sosyal medyanın genelini ve özelde de Twitter’ı. Ama baktım herkes Twitter’dan söz ediyor, bir girip bakayım dedim.
“Kullanmaya başladıktan sonra zaman kaybı olmadığını, tam tersine iletişimde hız kazandırdığını gördüm. Siyaset aynı zamanda hız işidir. Gündem dakika başı değişebiliyor. O nedenle hızlı enformasyon, iletişim, sözünü insanlara doğrudan ve hızlıca iletebilmek ve gelişmelere hızlı hakim olabilmek çok önemli.
“Twitter’da fazla zaman kaybetmek zorunda değilsiniz, çok cümle kurmak gerekmiyor. Artık siyasette de kısa cümlelere ihtiyaç var, ben her ne kadar. Twitter yoluyla kısa cümle kurmak durumunda kalıyorum, yönlendirici etkisi oluyor.
Yararı
“İnsanlar hem eleştirilerini iletiyor, hem de ciddi katkılar sunuyor. Bu katkılardan yaralanmak çok da pratik oluyor. Günlük siyaset bakımından uyarıcı, hatırlatıcı şeyler, kullanabileceğim katkılar olabiliyor. Desteklerini bundan sonra da bekliyorum. DM yazanlar da oluyor, hepsini yanıtlayamıyorum ama çok yararlanıyorum.
Ne sıklıkla kullanıyor
“Her gün bakıyorum. Günde en az beş kez açıyorumdur. Telefondan kullanıyorum genelde. Sabit bir yaşamım olmadığı için telefon ideal geliyor. Laptop ve tablet bile ağır geliyor. Telefon çok daha pratik.
Yaşadığı ilginç olay
“Twitter’ın şöyle bir özelliği var, anlık yazıyorsun. Özel kurgular yaparak yapmıyorsun. Bir seferinde bir anda bir tweet yazma gafletinde bulundum.
“Bir gün Van’dan Hakkari il kongremize gidiyorduk, 4 saatlik yolu iki saatte almıştık, ben de bundan memnun olduğumu ifade eden bir tweet atmıştım, “Hakkarililer karada giden uçak yapmış :)” şeklinde. Gelen tepkiler, “Başkan, araç kullananları hıza teşvik ediyorsunuz” diye, gerçekten de öyle bir anlam doğuyor.
Kullanıcılara seslendi
“Twitter bir özgürlük alanı ama bir hakaret alanı değil. İçindeki bütün negatif duyguları bir sosyal medya alanından kusmak doğru değil. Bilişim çağının olanaklarını mekanize edilmiş bir biçimde değil de, insani bir biçimde kullanmamız lazım. Amacından ve damarından koparmadan. Yaşamı ve insan etkileşimini, insanın toplumla yaşama karışmasını, birbiriyle buluşmasını kolaylaştıran bir kanal.
“İnternetin kötücül kullanımı, özellikle Twitter’ın hakaret, nefret ve ayrımcılık söylemleriyle kullanılması üzücü. Twitter’da mücadele sözlerinin, söz özgürlüğünün sınırsız biçimde kullanılması gerekir. Bizim söz özgürlüğü kanalımızdır Twitter. Hızlı ve herhangi bir medya tekelinin süzgecine takılmadan kullanabileceğimiz bir alandır, insanlar bunu sonuna kadar kullanmalı.
“Sosyal medya aynı zamanda bir mücadele alanıdır. Bunun etkin kullanılması aynı zamanda bir direniş biçimidir. Sosyal medyayı söz söyleme özgürlüğü için kullanmak, sözümüzü sansürsüz, dolaysız biçimde bu kanaldan aktarmaya çalışmak bir mücadele yöntemidir aynı zamanda.”
Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2015, 17:27