Hakkari'de aşiretler arasında çıkan çatışmanın ardından bir heyet ile birlikte bölgeye giderek taraflarla ve kentteki sivil ve resmi tüm kurumların temsilcileri ile görüşen DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek, izlenimlerini anlattı.
Kente vardıkları gün gerginliğin had safhada olduğunu hatırlatan Yüksek, uzun yıllardan sonra ilk kez bu büyük ve herkesi içine çeken bir sorunun kentte yaşandığını söyledi.
Sorunun içinde olan ya da olmayan tüm kesimlerle görüşme çabasında olduklarını belirten Yüksek, "Geldiğimiz gün itibariyle zaten pozitif bir hava oluşmaya başladı. Heyetimizin geleceği kentte duyulur duyulmaz bir durulma yaşanmıştı. Devamında yaptığımız çalışmalarla sükunet sağlandı, belli bir huzur tesis edildi" dedi.
Yüksek, görüşmeleri önemli oranda tamamladıklarını, bazı teknik ayrıntıların kaldığını söyledi, "Büyük bir barış yemeği vermeye hazırlanıyoruz. Aileleri barıştırma aşamasına geldik" diye konuştu.
BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN ZEMİN OLUŞTURMAYI AMAÇLIYORUZ
DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, adaleti tesis etmeye dönük çalışmalar yürüttüklerini ancak esas olarak yeniden bazı sorunların yaşanmaması için bir zemin oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.
Kentte hala etkili olan aşiret yapısına dikkat çeken Yüksek, "Bununla çok fazla oynanmış, tahrip edilmiş açıkçası. Uzun yıllar partimiz sosyolojik dokuyu dönüştürmeye yönelik çalışmalar yürüttü. Belli sonuçlar da aslında açığa çıkmıştı. Fakat son dönemlerde yeniden bu konuda aşiret yapılarını öne çıkartarak onun üzerinden siyaset yapma, iktidar olma gibi yaklaşımlar geliştiğini gözlemliyoruz" dedi.
Yüksek, "Ne oldu da, son yıllarda böylesi girişimler oldu?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Devlet organlarının, yeniden aşiret yapılarını kontrol altına almak üzere, aşiretin önde gelenleri olarak belirtilen kesimlerine yönelik bir yaklaşım sergilediğini gözlemledik. Bunun da bazı sonuçlarını yaşıyoruz. Bazıları da, siyasette var olmanın bir yolu biçiminde değerlendirmeye çalışınca bir iktidar mücadelesi vuku bulmuş oluyor. Bu ciddi bir karşılıklı kutuplaşma zemini yaratmış oluyor. Biz esas olarak biraz bunun üzerinde uğraş vermeye çalıştık. Bunu aşarak toplumsal birliği yakalama, daha üst değerlerde birleşebilme, demokratik ulus perspektifinde buluşabilme konusunda çalışma yürütüyoruz. Bu geliştirildiği oranda, parçalanmayı getiren olguları kırıp toplumu yeni değerlerde buluşturabiliriz. Yoksa toplum atomlarına parçalanmaya çalışıyor. Bunun bir devlet politikası ya da bazı kesimlerin politikası olduğunu düşünüyoruz. Bölgede yaptığımız çalışmalarda özellikle buna dikkat çekmeye çalıştık."
Hakkari'nin yanı sıra Diyarbakır'da da son haftalarda yaşanan gelişmeleri hatırlatan Yüksek, "Diyarbakır'da da kentte Hizbullah gibi kimi kontra yapılar üzerinden son haftalarda yoğun saldırılarla karşılaştı kent. Diyarbakır'da da bazı çalışmalar yürüttük, bunu gözlemledik. Çok ciddi tahrikler var" dedi.
ÇELİŞKİLER ÖNE ÇIKARTILIYOR
Özellikle Kürt halkının örgütlenerek ve toplumsal birliğini sağlayarak siyasal sürece girme ve kazanımlarını artırmaya yönelik çabasının önünün kesilmek istendiği yorumunu yapan Yüksek şöyle konuştu: "Ortadoğu'daki gelişmeler ve Türkiye'deki siyasal çözüm süreci bağlamında, Kürtler sürece girmeye, örgütlenip toplumsal birliğini sağlayarak sürece girmeye ve kazanımlarını artırmaya yönelik bir çaba içerisine giriyor. Buna karşı ise toplumu kendisiyle birbiriyle uğraşır hale getirmeye yönelik girişimler var. Esas politika bu. Bu örneğin Hakkari'de aşiret çelişkilerini kaşıyarak yapılıyor. Diyarbakır'da Hizbullah gibi kontra kimi kesimleri saldırtarak yapılıyor. Başka bir yerde, başka bir yerel çelişki öne çıkartılıyor. Esas buna karşı tutum almaya, toplumu duyarlı kılmaya çalışıyoruz."
DEĞERLERİMİZİ TOPLUMSALLAŞTIRMADA EKSİK KALDIK
Hakkari'de önemli oranda gelişmeleri kontrol altına aldıklarını söyleyen Yüksek, "Halkımızın bize büyük bir güveni oluştu. Yeniden birbiri ile kucaklaşma arzusu doğdu. Biz buna ön ayak olmaya çalıştık. Büyük bir ihtimalle büyük bir barış yemeği verilecek. Ama burada bitmiyor. Bundan sonra da toplumsal dokunun dönüşümü, gelişimi, yeni değerlerde buluşması, demokratik toplum gelişiminin yakalanabilmesi için çalışmalar yürütmemiz gerekiyor. Ciddi anlamda önümüze çıkan bir durumdur. Partimizin de görev ve sorumlulukları kapsamında oluyor. Bu dönem açısından temel çalışmamız bu" dedi.
DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, "Kent siyasi olarak yüzde 90 bizim yanımızda durabiliyor ama bizim mücadele olarak yarattığımız değerleri toplumsallaştıramamak, bu konuda eksik kalmak gibi bir sorunumuz var. Bu bizim bir özeleştiri konumuzdur. Hakkari'de eğer biz bunu başarabilmiş olsaydık bu sorunlar bu düzeyde de olmayacaktı. Yeteri kadar parti ve demokratik sivil kurumlarımız inisiyatif geliştirmiş olsa, halkla bütünleşmiş olsa, çözüm gücü olsa, bu şekilde bir gerilim olmayabilirdi. Burada bir özeleştiri noktası oluşuyor. Pratikte giderilerek bu özeleştiri verilmeye çalışılacak" diye konuştu.
DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Kürt gençlerine de büyük bir görev düştüğünün altını çizdi, toplumsal sorunlara daha duyarlı olmaları gerektiğini belirtti. Yüksek, "Kürdistan toplumu ve bölgedeki diğer halklar açısından çok büyük tarihsel imkanların, fırsatların olduğu bir süreçteyiz. Gençliğin bu tarihsel imkanları ve fırsatları kazanıma dönüştürmeye yoğunlaşması gerekiyor" dedi. / Firatnews
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 13:07