YPG Rakka için tarih verdi

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, Rakka operasyonuna Türkiye'nin itirazlarına rağmen katılacaklarını söyledi.

YPG Rakka için tarih verdi

ABD’nin Rakka operasyonunda nasıl bir yol izleyeceği hâlâ resmen açıklanmazken, YPG Genel Komutanı Sipan Hemo harekâta kendilerinin katılacağını doğruladı. Hemo, kentin IŞİD’den kurtarılması için ilk kez bir tarih de telaffuz etti.

‘NİSAN BAŞINDA BAŞLAYACAK’

Reuters ajansının sorularına yazılı olarak yanıt veren Hemo, “Rakka’yı özgürleştirme ve saldırı düzenleme konusunda karar verildi ve askeri operasyon nisan ayı başında başlayacak”dedi.

‘KENTE GİRECEK GÜÇELRİN YÜZDE 25’İ YPG’

YPG’nin kente Suriye Demokratik Güçleri’yle birlikte saldıracağını söyleyen Hemo, “Rakka’ya girecek güçlerin yüzde 25’ini, muharebe deneyimi ve kent içi savaşları yönetmekte becerisiyle öne çıkan YPG oluşturacak” ifadelerini kullandı.

‘RAKKA BİRKAÇ HAFTADA ALINIR’

Hemo, “Rakka operasyonunun birkaç haftadan uzun sürmeyeceğine inanıyoruz” iddiasını da dile getirdi. Saldırı için hazırlıkların da ileri safhalarına ulaştığını açıklayan YPG Genel Komutanı,“Özellikle kentin üç koldan tecrit edilmesi sonrasında, silah, teçhizat ve savaşçı sayısı açısından saldırıya yeterli hazırlığımız var” dedi.

İKİNCİ KÜRT KAYNAK: TARİH, NİSAN BAŞI

İkinci bir Kürt kaynak da operasyonun nisan başında başlatılacağı iddiasını doğruladı. Reuters’a konuşan kaynak, Amerikalıların Suriye’nin kuzeyindeki asker sayısını ve teçhizatını stratejik bir denge sağlamak için artırdığına dikkat çekti; “Rakka operasyonunun nisan başındaki tarihi yaklaştıkça bu ivme de artacaktır” dedi.

PENTAGON DOĞRULAMADI

Reuters’ın ulaştığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis ise Rakka konusunda henüz bir karar verilmediğini söylemekle yetindi.

ESAD’LA SORUN ÇIKMAMASI İÇİN OTONOMİ ŞARTI

YPG Genel Komutanı’nın bir diğer iddiası da, Rakka operasyonu sonrası Suriye yönetimiyle Kürtler arasındaki ilişkilere dairdi. Hemo, YPG’nin siyasi açıdan bağımsızlık değil, savaştan sonra müzakere edilmiş bir çözüm çerçevesinde bölgesel otonomi amaçladığını söyledi; ‘Suriye’deki Kürt halkının haklarını yasal ve anayasal açıdan garanti altına almak istediklerini’ vurguladı. Hemo,“Böyle bir durumda, geçmişte yaşanan askeri ihtilaflara rağmen, rejimle sorun çıkmaz”ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

YPG, Kobani kuşatmasının kırıldığı Ocak 2015’ten bu yana Suriye’de IŞİD’e karşı sahadaki en etkili güç sayılıyor. Türkiye’nin ‘PKK’yla ilişki’ gerekçesiyle dile getirdiği itirazlara rağmen de, ABD’nin IŞİD’e karşı en önemli ortağı haline geldi. YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri de Amerikan yönetimiyle resmen ittifak içinde.

Rakka’yı kuşatmak için Fırat’ın Gazabı isimli operasyonunu sürdüren SDG, IŞİD’i mart başında üç koldan çevrelemişti. IŞİD militanlarının şu an kentten tek çıkış yolunun güneydeki Fırat Nehri üzerinden olduğu belirtiliyor. Ancak nehir üzerindeki tüm köprüler de yok edilmiş durumda. ABD’nin de Rakka operasyonuna destek için yaklaşık 500 kişilik bir denizci birliğini önceki hafta kentin kuzeyine konuşlandırdığı açıklanmıştı. / Duvar

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2017, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER