Yerel yönetimler Batman petrolünden vazgeçmiyor

Batman’da petrol rezervlerden pay almak için resmi başvuruda bulunan Batman Belediyesi Eş Başkanları petrol üretiminin mevcut haliyle sömürge mantığıyla yapıldığını ve elde edilen gelirlerden yerel halkın faydalanması gerektiğini belirtti.

Yerel yönetimler Batman petrolünden vazgeçmiyor
Batman’da petrol rezervlerden pay almak için resmi başvuruda bulunan Batman Belediyesi Eş Başkanları petrol üretiminin mevcut haliyle sömürge mantığıyla yapıldığını ve elde edilen gelirlerden yerel halkın faydalanması gerektiğini belirtti.


Kapitalist sistemin doğadaki yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarına yönelik sömürü politikası Kürdistan’da da sürerken, Batman’da 60 yılı aşkın üretilen petrol rezervlere rağmen kentte halk yoksulluk içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Her yıl bir milyon 850 bin dolar ciro yapan Batman Rafinerisinin ürettiği petrol Kocaeli’de işletiliyor. Böylelikle 400 bin nüfuslu kentte sadece 300 işçi çalıştırırken, geriye kalan gelirler ve petrol vergisinden batı illeri yararlanıyor. Asfalttan dahi yararlanmayan yerel yönetimler, bir ay önce Batman halkına haksızlık yapıldığı gerekçesiyle yılda belli miktarda petrolün hibe edilmesi talebinde bulundu.

Konu ile ilgili ANF’ye konuşan Batman Belediye Eş Başkanı Gülistan Akel ile Sabri Özdemir, Batman petrolünün üretiminin yerel yönelimlere devredilmesini istedi.

PETROL CİROSU BİR MİLYON 850 BİN DOLAR

Bölgede siyasi aktörler ve sivil toplum örgütlerin gündemine gelen Batman petrolünün yerel yönetimlere devredilmesi fikrinin artık hayat bulunması gerektiğini söyleyen eş başkan Sabri Özdemir, 400 bin nüfuslu kentte petrol üretiminde 300 işçi çalıştırdıklarına da dikkat çekerek, “Bir ay önce Batman Rafinesinden petrolden yararlanmak için resmi talepte bulunduk. Buradaki zenginlik kaynakları başka illere götürülerek işletiliyor ve hiçbir yararı bu halka dokunmuyor. Onun için yaptığımız başvuruda 3 bin ton petrolün hibe edilmesi talebimiz söz konusu. Zaten bu konu Batman milletvekilimiz Sayın Ayla Akat Ata TBMM’ye de taşındı. Eş Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş da bu konuya değinmiş, Kürdistan’daki yerel yönetimlere devredilmesini istemiş. Şu an Türkiye ve Kürdistan’daki işsizlik oranın en yüksel illerin başında Batman geliyor. Yani nüfus ortalamasına göre işsizlikte birinci sırada. Fakat TPO’nun yıllık bütçesi bir milyon 850 bin dolar, Batman Belediyesi ve Batman halkı olarak hiçbir şekilde bundan faydalanmıyoruz. Yaklaşık 400 bin nüfusumuz var ancak 300 kişi rafine işletmesinde çalışıyor. Önümüzdeki hafta tekrardan dilekçemizin akıbetini soracağız” dedi.

PETROL BATMAN’IN VERGİ KOCAELİ’NE!

“Belediyelere ayrılan bütçeler alınan vergiler üzerinden hesaplanıyor” diyen Özdemir, Batman petrol vergisinin Kocaeli Belediyesine aktarıldığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şayet bir milyon 850 bin dolar vergisi Batman’da alınmış olsaydı bizim belediyenin bütçesi iki katına çıkmış olacaktı. Bu devletin sistemli politikasının sonucudur. Böylesi büyük yatırım şirketleri merkezini 4-5 ilde sınırlamış ve sadece bu iller bundan faydalanabiliyor. Petrol buradan çıkartılıyor, cirosu burada ama vergilendirilmesi Kocaeli’nde, bunun için Kocaeli Belediyesi bundan faydalanıyor. Bu büyük bir haksızlıktır. Kürdistan’da yer altı ve yer üstü zenginlik kaynaklarından bile mahrum bırakılıyor.”

PETROL KENTİ İŞSİZLİKTE İLK SIRADA

Petrol kentinde işsizlik oranı sıralamasında Türkiye birincisi kentin Batman olduğunu ifade eden eş başkan Gülistan Akel ise, devletin petrol üretimini sömürü mantığıyla yaptığına işaret etti. Akel, “Türkiye’de üretilen petrolün 5’te biri Batman’da üretiliyor. Ama ne yazık ki bu kentte yaşayanlar hiçbir yararını görmedi. Açıkçası devlet Batman’da çıkartılan petrol rezervlerini sömürü alanı olarak gördü. 30 yıldır yaşayan savaşta kanlı canlı iliklerine kadar yaşayan bir halk kitlesinin yaşadığı bir kenttir Batman’da işsizlik oranının en yüksek il olduğuna dair özellikle 2010 ile 2012 yılları arasında TİK İstatistik Kurumunun yaptığı anket sonucu ortaya çıkmıştı ve bu bir tezatlıktır. Bu sömürgenin aslında reel biçimde bize yansımasıdır. En büyük petrol rezervlerinin olduğu bir kentte bu kadar açlıkla karşı karşıya kalan bir halk gerçekliği var” diye konuştu.

ZENGİNLİK KAYNAKLARI YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMELİ

“Doğaya zarar vermeden halkın kendi ihtiyaçları doğrultusunda petrolün işletilmesi gerekir” diyen Akel, ancak devletin Kürdistan’ın zenginlik kaynaklarına yönelik talancı tutumuna dikkat çekerek, “Onun için burayı sömürge politikasını işaret eden bir gerçeklik ile karşı karşıyayız. Biz bu sosyolojik gerçekliği göz önünde bulundurarak kendi coğrafyamızda bulunan zenginlik kaynaklarının yerel yönetimlere devredilerek doğayı talan etmeden ihtiyaç doğrultusunda işletilmesini istiyoruz. Bu talebimiz Sayın Ayla Akat Ata meclis gündemine de taşıdı ve artık bu halk haklı talebinde ısrarını da sürdürecektir” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2014, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER