Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), kriz bölgelerinde yaşayan çocuk sayısının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, en yüksek noktaya ulaştığını açıkladı.
Örgütün yayınladığı raporda, dünya genelinde 250 milyon çocuğun savaş, silahlı çatışma ve kriz bölgelerinde yaşadığı belirtildi.
UNICEF’in 2016 raporunda, zayıflara karşı şiddetin örgütün kurulduğu 70 yıl öncesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.
Raporda, dünya genelinde her dokuz çocuktan birinin şiddet ve silahlı çatışmaların hüküm sürdüğü bir bölgede büyüdüğü ve sadece 2015 yılında çatışma ve kriz bölgelerinde 16 milyon çocuğun dünyaya geldiğine yer veriliyor.
75 milyon çocuk anaokuluna gidemiyor
Raporda sunulan verilere göre, 3 ila 18 yaşları arasındaki 75 milyon çocuk anaokuluna gidemiyor ya da kesintisiz eğitim alamıyor.
Her gün ortalama dört okul ve hastanenin silahlı saldırıların hedefi olduğuna yer verilen raporda, sadece Nijerya’da Boko Haram’ın bin 200 okulu yıktığı ve 600’den fazla öğretmeni öldürdüğü örneği veriliyor.
Raporda, Ortadoğu’da çocuklara yardım edilmemesi durumunda, çocukların yüzde 20’sinin hafif, yüzde 3 ila 4’nün ise ağır psikolojik sorunları olabileceğine yer verildi.
Erken evlendirmeler
UNICEF’in Çocuk Koruma Programları Sorumlusu Cornelius Williams, çocuk ve gençlere yönelik ağır insan hakları ihlallerine dikkat çekti.
Kriz bölgelerindeki UNICEF ekiplerinin, kaçırma, işkence, cinsel istismar ve cinayet vakaları kayda geçirdiklerini ve tüm bunların yetişkinleri korkutmak ve caydırmak amacıyla yapıldığını belirtti.
Ailelerin çocuklarını korumak için kendi yöntemlerine başvurduklarını kimi ailelerin kız çocuklarını korumak amacıyla erken evlendirmeyi seçtiklerine dikkat çekti.
UNICEF’in verilerine göre, Ürdün’de 18 yaşın altındaki her üç kız çocuğundan biri evli. Krizden önce bu oranın yüzde 13 olduğu belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2016, 13:53