Uğur Kaymaz'ın annesi: Türkiye'de hukuk katillerden yana

Adana'da polis tarafından katledilen İbrahim Aras (15), AKP döneminde katledilen 182. çocuk oldu. Kızıltepe'de 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz, Türkiye'de hukukun katillerden yana olduğunu belirtti.

Uğur Kaymaz'ın annesi: Türkiye'de hukuk katillerden yana
Adana'da polis tarafından katledilen İbrahim Aras (15), AKP döneminde katledilen 182. çocuk oldu. Kızıltepe'de 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz, Türkiye'de hukukun katillerden yana olduğunu belirterek, "Onlar ödüllendirilecek ve hiçbir ceza almayacaklardır" diye konuştu.


AKP hükümeti döneminde aralarında Mazlum Akay, Berkin Elvan, Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol, Enver Turan, Doğan Teyboğa ve en son Adana'da İbrahim Aras'ın da bulunduğu 182 çocuk, polis ve asker kurşunu ile katledildi. Bu listeye asker ve polislerce katledilen yurttaşlar da eklendiğinde liste uzayıp gidiyor. Ancak tüm bu katledilmelerde ise faillere adeta "ödüllendirme" ile eş değer cezalar veriliyor. Kimi polis ve askerler görevde kalmaya devam ederken, kimisi de ödül verilir gibi terfi edilerek başka görevlere getirildi. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 yaşında öldürülen Uğur Kaymaz'ın annesi Makbule Kaymaz ve 2006 olayları sırasında polis kurşunuyla yaşamını yitiren 26 yaşındaki Ahmet Araç'ın babası Ramazan Araç, Türkiye'de hukukun işlenmediğini ve devletin her defasında failleri ödüllendirdiğini belirtti.

'12 YAŞINDA, TERLİKLİ TERÖRİST'

12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur'un annesi Makbule Kaymaz, "Oğlum daha 12 yaşında idi ve terlikle dışarı çıkmıştı. Bense yemek hazırlıyordum ve birden silah sesleri gelmeye başladı. Dışarı çıktığımda ise eşimin ve oğlumun cesetleri ile karşılaştım. Sonra 12 yaşındaki çocuğun yanına bir kaleşnikof marka silah bırakıp terörist demişlerdi. 12 yaşında ve terlikli terörist mi olur?" dedi.

Eşini ve çocuğunu kaybeden anne Kaymaz'ın tek isteği polislerin ceza alması iken 10 yıl boyunca Mardin ve Eskişehir'de devam eden mahkeme sonrasında Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ı öldüren 4 polis hakkında beraat kararı çıktı. AİHM'e giden dava sonrasında Türkiye 140 bin avro ile cezalandırılmıştı. Lice'de kalekol yapımı sonrasında yaşanan olaylar sonrasında Ramazan Baran ve Hacı Baki Akdemir'in de açılan ateş sonrasında yaşamlarını yitirmesini hatırlatan anne Kaymaz, "Lice olayları bir daha gösteriyor ki hukuk bir daha işlemeyecektir. Çünkü bir daha onlar ödüllendirilecek ve hiçbir ceza almayacaklardır. Yoksa onlar böyle bir şey yapamazlardı. Eğer daha önce onlar cezalandırılmış olsalardı böyle bir şeyi yapmak mümkün olmayacaktı. Benim oğlumu öldüren zihniyet Lice'de de kendini göstermiş ve sivil suçsuz insanlar öldürülmüştür" şeklinde konuştu.

ARAÇ DAVASINDA 6 8 YILDIR SONUÇ YOK

Kızıltepe'de 1 Nisan 2006'da çıkan olaylar sonrasında 26 yaşındaki Ahmet Araç, polisin silahından çıkan kurşunla boynundan vurularak katledilmişti. 8 yıl süren davada hala bir sonuca varamayan aile yaşanan olaylara tepki gösterirken tek istekleri polisin cezalandırılması idi. Oğlunun ölümüne sebebiyet gösteren polislerin görüntülerde de yer almasına rağmen netice alamadıklarını kaydeden baba Ramazan Araç, "Oğlumun ölümü amatör bir kamera tarafından kaydedilmişti. Onun ölümünün hemen bir on gün sonrasında dava açtık. Dönemin savcısı olayı incelemeye başlamışken birden tayini kaldırıldı. Sonra Mardin'de dava açtık ama oda bir netice vermedi. Sadece kısmi olarak hak verdi ve çok cüzi bir miktar tazminatla sonuçlandı. Bizlerde dosyayı geri göndererek karara itiraz ettik. Ama dosya hala bekliyor. Tek bir cevap bile gelmedi" diye konuştu. 

8 yıl boyunca olumlu bir karar beklerken aksine adeta susmaları için bir miktar para kendilerine verildiğini belirtirken Araç, hukukun hiçbir şekilde Türkiye'de işlenmediğini söyledi. Araç, Türkiye'deki hukuk işleyişinin AKP nezdinde gerçekleştiğini belirterek "Çocuk, kadın ve erkek demeden öldüren bir zihniyetten ne bekliyorsanız onu işleyişe koyan hukuktan da hiçbir fark göremezsiniz. İşte AKP hükümeti ve işte onun hukuk anlayışı budur. Bugün sadece Lice değil daha önce Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve çeşitli yerlerde de gençler ve çocuklar öldürüldü. Bunu yapanlar da polis ve askerlerdi. Sonuç ne oldu. Hepsi adeta ödüllendirildi. Çünkü onların zihniyeti vur, öldür ödülünü al zihniyetidir. Sonrada demeçler verip biz olayın takipçisi olacağız diyorlar. Evet onların takip olayı cüzi bir miktar para ve ödül gibi cezadır" dedi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2014, 08:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER