Ali Ercan, Türkiye’deki resmi, biçimsel ve gerçek işsizlik konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: TÜİK verilerine göre nüfusu 77 milyon olan Türkiye’de, ekonomistlere göre çalışabilecek durumda olan, işgücü kabul edilen kadın-erkek yaklaşık 38 milyon kişi var. Ekonomistlere göre 8 milyonu işsiz! Yani ekonomistlerin üzerinde mutabık kaldıkları işsizlik oranı yüzde 20 civarında. Hükümet ise iş gücünü 28 milyon olarak alıyor. Bunların 2.8 milyonunun işsiz olduğunu iddia ediyor. Dolayısıyla da işsizlik oranını yüzde 10 olarak açıklıyor.”
Ercan, hem Hükümetin hem de ekonomistlerin verilerinin gerçeği yansıtmadığını düşündüğünü belirterek kendi tezini şöyle özetledi: Türkiye’de ‘resmi işsizlik’ oranı yüzde 10, ‘formal işsizlik’ oranı yüzde 20, gerçek işsizlik oranı yüzde 50’dir. Kabaca 15 milyon insanın emeğidir aslında Türkiye’yi besleyen, yaşatan. Yani toplumda her 5 kişiden 1 tanesi gerçekten çalışıyor ve üretiyor. Aynı zamanda bu kişiler diğer 4 kişiye de bakmak zorunda kalıyor.”
GİZLİ İŞSİZLİK Mİ?
İşin, tarım, sanayi ve hizmetle ilişkili olarak, gerçek üretimle ölçülebilir bir büyüklük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ercan, ülkenin toplamda ne ürettiğine bakmak gerektiğini belirtti. Ercan değerlendirmesinde, “Ülkemiz yılda yaklaşık 100 milyon ton petrol eş değeri toplam enerji kullanarak 800 milyar dolar mertebesinde bir milli hasıla elde ediyor. Oysa bu kadar hasıla Almanya’da veya Japonya’da 2 kere daha az enerji ve iş karşılığıdır. Almanya’da çalışan her bir işçi karşılığı Türkiye’de 2 kişi kullanılıyor veya Türkiye’deki her 2 işçiden 1 işçi ‘üretmeyen işçi’ konumunda demektir” görüşünü dile getirdi. / Evrensel
Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2014, 17:48