Toplu Mezarda 16 Yıl Sonra Keşif

Çatak’ta 16 yıl önce öldürülen gerillaların yakınlarının açtığı davanın bugünkü duruşmasında mahkeme, toplu mezarın bulunduğu Badılgali yaylasında keşif yapılması talebini kabul etti.

Toplu Mezarda 16 Yıl Sonra Keşif
Van’ın Çatak ilçesinde 16 yıl önce öldürülen ve toplu mezara konulan gerillaların ailelerinin açtığı davada keşif kararı alındı.


Avukat Turan Ece, Adli Tıp Kurumu’ndan beklenen belgenin bugünkü duruşmaya ulaşmasıyla 21 Ağustos için keşif kararı alındığını söyledi.

“21 Ağustos’ta uzman doktor, uzman fotoğrafçı, Adli Tıp uzmanı eşliğinde toplu mezarın bulunduğu Badılgali yaylasına gideceğiz. Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer’in de keşifte bulunması talebimiz kabul edildi. Kolluğa keşif günü için güvenliğin sağlanması için müzekkere yazıldı.”

Adli Tıp

Çatak Sulh Hukuk Mahkemesi’nde bugün görülen dördüncü duruşmaya, mezar sahibi aileler, avukatları ve Van Barosu Başkanı Murat Timur katıldı.

Adli Tıp Kurumu’nun keşif masrafıyla ilgili hazırladığı belge de mahkemeye ulaştı. Keşif masrafının yaklaşık 22 bin TL tutarında olduğunu söyleyen Avukat Ece, ailelerin bu masrafı karşılayamayacağını söyleyerek adli yardım talebinde bulundu.

Davacılardan Melek Avcı da “kızını devletin öldürdüğünü, cenazesinin de verilmediğini, bu masrafın devlete ait olması gerektiğini” söyledi.

Avukat Ece de şunları söyledi:

“Bu dosya davacıların çocuklarını öldükten sonra naaşlarının kendilerine verilmemesi kaynaklı hak arama talebidir. Bu hak arama talebinde bulunurken 2011’de Çatak Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunup cenazelerin teslimini istediler. Ancak idare suç işlemiş olmasına rağmen kemikler aileye verilmedi. İç hukuk yollarını tükettik, AİHM’e taşıdık. AİHM kararıyla tekrar iç hukuk yollarına başvurduk. Dosyanın sizin huzurunuza gelmesinin sorumlusu davacı aileler değil, aileler fakir oldukları için adli yardım talebinin kabul edilmesi gerekir.”

Ne olmuştu?

12 Ekim 1998’de Van Çatak’a bağlı Kayaboğazı köyü Görentaş yaylasında TSK ile PKK arasında çıkan çatışmada resmi kaynaklara göre 22, PKK’ye göre 27 gerilla yaşamını yitirdi. Gerillaların cenazeleri ailelerine teslim edilmedi.

Temmuz 2011’de Çatak’ta toplu mezar bulunduğu haberini alan aileler, kendi çocuklarının da orada olabileceğini düşünerek İnsan Hakları Derneği Van Şubesi’ne başvurdu. Arduç ailesi İHD Van şubesine 4 Ekim 2011’de, diğer aileler de 11 Ağustos 2011’de İHD’ye gitti.

İHD’li avukatlar Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, "toplu mezarın kamu marifetiyle açılması, DNA testinin yapılması ve kendi yakınlarına ait olduğunu düşündükleri kemiklerin yakınlarına teslim edilmesini” istedi.

Çatak Cumhuriyet Başsavcılığı 24 Ağustos 2011’de “kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına” ve “taleplerinin hukuk mahkemesi yetkisinde olduğuna” karar verdi. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi de kararı onadı.

Olay AİHM'e taşındı. Ailelerin başvurusunu değerlendiren AİHM, 20 Mart 2013’teki yazısında, “kovuşturmaya yer olmadığı” gerekçesiyle kapatılan dosyanın hukuk mahkemesine taşınıp taşınmadığını sordu.

AİHM'in bu yazısı üzerine Avukat Ece, Çatak Sulh Mahkemesi'ne 26 Nisan 2013’te başvuru yaptı, dava açıldı, ilk duruşma 14 Mayıs’ta, ikinci duruşma 25 Haziran’da, üçüncü duruşma bugün görüldü. / Bianet

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2014, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER