Tekin: 'Şemdinli'de ticari ambargo yaşandı'

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde, Esnaf ve Sanatkârlar Şoförler ve otomobilciler Odası, çözüm sürecinde Şemdinli ekonomisinin geldiği noktaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Tekin: 'Şemdinli'de ticari ambargo yaşandı'
 Azer DEMİR / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli Esnaf Sanatkârlar Şoförler ve otomobilciler Odası tarafından yapılan yazılı açıklamada, sürecin başlamasıyla Şemdinli’de ticari anlamda bir ambargonun yaşandığı kaydedildi.

Tekin: 'Biz buna sınır ticareti diyoruz'

Şemdinli 30 yılı aşkın bir süredir çatışmaların yoğun yaşandığı, siyasi, psikolojik ve ticari ambargoların yaşandığı bir yerdir. Yıllarca devlet burada güvenlik yok gerekçesi ile ne ticaretin önünü açmıştır nede bir yatırım yapmıştır. Hükümetler burada ki halkı tembelleştirmeye çalışarak kendisine bağlı kılma politikası içerisinde oldu sürekli. Hiçbir zaman ekonomik olarak bu halkın güçlenmesini istemediler ve izin vermediler. İki ülkeye sınırı olan Şemdinli de ne yazık ki bir sınır kapısı bulunmamaktadır. Hayvancılığın bitirildiği, tarım için yeterli arazilerin olmadığı, sanayinin hiç olmadığı burada insanların tek geçim kaynağı sınırlarda akrabaları ile yaptıkları ticarettir. Biz buna Sınır ticareti diyoruz. Ancak Devlet ısrarla buna kaçakçılık diyor. Eğer Şemdinli halkının yaptığı bu ticaret kaçakçılık ise, o zaman Devlet bizi kaçakçılığa teşvik ediyor. Nasıl mı? Halkın tek geçim kaynağı olan bu sınırlarda kapı açmamakla ısrar ederek insanımızı kaçakçılığa teşvik etmektedir.


'Bu sürecin başlamasıyla Şemdinli'de ticari anlamda bir ambargo yaşandı'

Yıllarca güvenlik dediler; bu yıl Şemdinli de tek bir silah sesi duyulmadı. Barış gelmişti dağlarına memleketimin. Huzuru yakalamıştık hep beraber. Ancak bu sürecin başlaması ile Şemdinli de tam anlamı ile Ticari anlamda bir ambargo yaşandı. Hem kapalı olan sınır kapılarını açmadılar, hem de bugüne kadar yaptığımız sınır ticaretinin (devletin deyimiyle kaçakçılık) önünü kestiler. Yani bize yaşamayın dediler. Oysa Barış konuşuluyor, bu süreçte devletin halkın önünü açması gerekirken maalesef halkın önünü kestiler.

'2013 yılı için 100 Yakın işletmeci kapandı'

2013 yılı içinde Şemdinli ilçemizde ekonomik sıkıntılar gerekçesi ile 100 civarında işletme kapanırken 20 civarında yeni işletme kuruldu. Kalan işletmeler öz kaynakları ile ayakta durmaya çalışıyor. Çoğunun öz kaynağı da tükendi ve banka kredilerine yöneldiler. Son zamanlarda günde en az 20 esnaf banka kredilerini sormak için odamıza başvuruyor. Banka kredileri ile çeklerini ödeyen esnafımız tabiri caizse borcu borçla kapatıyor. Bayrama bir haftadan az bir süre kalmasına rağmen maalesef esnafımızda bir hareketlilik yaşanmıyor. Bu ticari ambargonun devam etmesi durumunda esnaf tek tek kepenk kapatacak ve toplumun temeli olan esnaf bitme noktasına gelecektir.

'Yetkililer Şemdinli halkı üzerinde uyguladıkları ticari amgargoyu kaldırmalı'

Esnafın olmadığı bir yerde ekonomik kalkınma olmaz ve devlet otoritesi de işlemez duruma gelecektir.  Bu yüzden yetkililerin biran evvel Şemdinli halkı üzerinde uyguladıkları ticari ambargoyu kaldırmaları gerekmektedir. Sınır kapısının açılması konusunda da çalışmaların hızlandırılması ve biran evvel sınır kapılarının açılması sağlanmalıdır. 

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2013, 15:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER