Şırnak'taki ocak kaçak, ekibin maskesi yok!

Şırnak’ta 3 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin altından kuralsızlık, güvencesizlik ve ihmaller zinciri çıktı. Ocağın kaçak olarak çalıştırıldığı belirtilirken, işçileri kurtarmakla görevlendirilen ekipteki gaz maskelerinin yırtık olduğu ortaya çıktı.

Şırnak'taki ocak kaçak, ekibin maskesi yok!
Şırnak’ta 3 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin altından kuralsızlık, güvencesizlik ve ihmaller zinciri çıktı. Ocağın kaçak olarak çalıştırıldığı belirtilirken, işçileri kurtarmakla görevlendirilen ekipteki gaz maskelerinin yırtık olduğu ortaya çıktı.


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bir oksijen tüpü ve gaz maskesi olması durumunda işçilerinin kurtarılabileceğini söyledi. Bölgede incelemelerde bulunan KESK ise işçilerin “bölgede üretimi yasakladığını söyleyen kamu otoritesine bağlı kurumların üretimden pay aldıkları ve çıkarılan kömürün TKİ’ye satıldığı” iddiasını gündeme getirdi.  

Şırnak’a bağıl Banîye Gilindor köyündeki kömür ocağında önceki gün gaz sıkışması nedeniyle göçük yaşandı. Kuyunun başında bulunan diğer çalışanlarca bayıldıkları fark edilen işçilerin durumu hemen 112 Acil Servisi ve AFAD’a haber verildi. Ancak AFAD ekibi yaklaşık 3 saat sonra ocağa gelebildi. Ocağa girmek hazırlanan ekipler yanlarında getirdikleri maskelerin de yırtık olduğunu fark edince ocağa inemedi. Tepki gösteren işçi yakınları, AFAD ekibini maden ocağından kovdu. İşçi yakınları kendi imkanlarıyla zehirlenenleri kurtarmak üzere harekete geçti. Bir süre sonra da mahsur kalan Ahmet Baysal, Emin Baysal ve Selahattin Uçar adlı işçilerin cansız bedenine ulaşıldı.

AFAD ekibi içinde bulunan bir yetkili gaz maskesinin olmamasına gerekçe olarak, AFAD ekiplerinin tünellere inme gibi bir yetkisinin olmadığını, bunun TKİ’ne bağlı uzman ekiplerin işi olduğunu ifade etti. AFAD yetkilisi, Şırnak ve bölge illerinin hiçbirinde TKİ’nin uzman arama kurtarma ekipleri bulunmadığını en yakın uzman ekiplerin ise Zonguldak’ta bulunduğunu söyledi. 

VALİ: KÖMÜR OCAĞI KAÇAKTI

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bir oksijen tüpü ve gaz maskesi olması durumunda zehirlenen işçilerinin kurtarılmalarının mümkün olabileceğini belirtti. Şırnak’taki maden ve kömür ocaklarında binlerce işçinin çalıştığına vurgu yapan Sarıyıldız, bunun da devletin bilgisi dahilinde olduğunu ve olası yaşanabilecek kazalara karşın hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti. Yaşanan kazaya ilişkin Şırnak Valisi’yle görüştüklerini belirten Sarıyıldız, validen gaz sıkışmasının yaşandığı ve 3 işçinin zehirlendiği ocağa ilişkin “Onlar kaçaktı çalıştırılmamaları gerekiyordu” cevabı aldıklarını söyledi. (Şırnak/DİHA)

KAÇAK OCAKLARDAN PAY MI ALINIYOR?

Bölgede bulunan madenlerde incelemelerde bulunan KESK heyeti, yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı. “18. yüzyılın koşullarında yerin yüzlerce metre altından kömür çıkarılmaktadır. Bir kuyu deliğinden girilen ocaklarda işçiler el yordamıyla yapılan halatlarla yer altına inmekte, aynı halatlarla kömür yer altından çıkarılmaktadır. Ocakların havalandırmasına ilişkin hiçbir önlem ve tertibat bulunmamaktadır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Bölgenin girişinde Şırnak İl Özel İdaresi tarafından ‘İş Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerine ve Maden Mevzuatına uyulmadığından üretime kapatılmıştır’ tabelası asılmasına rağmen herkesin gözü önünde kömür çıkarılmaya devam edilmektedir. Kamu otoritesinin göz yumduğu bu durum yaşanan faciaların birinci nedenidir. Daha feci olanı ise, işçilerin ifade ettiklerine dayanarak bölgede üretimi yasakladığını söyleyen kamu otoritesine bağlı kurumların üretimden pay aldıkları ve çıkarılan kömürün TKİ’ye satıldığıdır.”

Yaşanan bu cinayetlerin birinci dereceden sorumlusunun alınan üretim yasağı kararına rağmen sahada üretimi engellemeyen Şırnak Valisi olduğu belirtilen açıklamada “Yine İl Özel İdaresi ve TKİ hem özel firmalarla yapılan anlaşmalar ve kömürün satın alınması nedeniyle bu cinayetleri teşvik etmiştir. Yine üretimi yapan firmalar işçilerin güvenliklerine ilişkin hiçbir önlemi almadığı için sorumludur. Söz konusu sorumlular hakkında derhal idari ve adli soruşturma başlatılmalıdır” dendi. / Evrensel

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2014, 09:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER