Şemdinli'de kültürel değerler gün yüzüne çıkarılıyor!

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde Şemdinli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ilçede ve çevre köylerde kültür araştırması için kolları sıvadı.

 Şemdinli'de kültürel değerler gün yüzüne çıkarılıyor!

Abdullah KAYA / ŞEMDİNLİ HABER

Şemdinli Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü, ilçede ve çevre köylerde yıllar önce kullanılan ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin araştırılması için harekete geçti. Halk Eğitim Müdürlüğü çevre köylerde yıllar önce kullanılan ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin araştırılması için ilçede yıllarca gazetecilik görevini yapan Avdi Tekin’i görevlendirdi. Tekin, kültürel değerlerin araştırılması için ilk olarak Irak sınırında bulunan Derecik Beldesi’nde çalışmalara başladı. Burada belde sakinleriyle görüşen Tekin, kaybolmaya yüz tutmuş birçok kültürel değerlerle karşılaşarak, belde sakinlerinden bilgi aldı.

Konu hakkında kısa bir açıklamada bulunan Tekin; “ günümüz şartlarına baktığımız zaman yıllar önce kullanılan birçok kültürel değerleri şuan da günlük yaşantımızda bulamıyoruz. Hatta birçoğunun ismini de bilmiyoruz. Ancak, bu bunlar bizim kültürel değerlerimiz. İlçemizin kültürel değerleri yıllar önce yapılması gereken en önemli araştırmalardan bir tanesidir. İlçemiz özellikle üç ülkenin (Irak, İran ve Türkiye) birleştiği bir yerde olması nedeniyle oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Günümüz şartlarında kullanılmayan birçok kültürel değerlerimizi yeni nesil gençlerimizin bir çoğu görmemiş ve bir çoğunun isimlerini bile bilmiyor. Günümüzde belki bir kaçı kullanılıyordur fakat onlarda birkaç yıl sonra kaybolacaktır. Bu tarz çalışmalar sayesinde gerek yeni nesil gençlerimizi gerekse ilçemizi tam anlamıyla kaybolmuş kültürel değerleri ile tanıtmaya çalışacağız. Çalışmalarımızın sonunda kültürel değerlerimizi kitap ve dergi haline getirerek okuyucularla buluşturmayı planlıyoruz” dedi.

kaybolmaması çalışmala Şemdinli Kaymakamlığı Halk eğitimi merkezi müdürlüğü tarafından, Şemdinli’nin kaybolmuş kültürel değerler araştırılıyor. Halk eğitimi merkezi müdürlüğü Şemdinli ve çevre köylerinde yıllar önce kullanılan kültür ve kaybolmaya yüz tutmuş kültürel değerler yeniden gün yüzüne çıkartıyor. Halk eğitimi merkezi müdürlüğünce yapılan araştırma ilçe merkezinde ve çevre köylerinde çalışmalarına başlandı. Yapılan araştırma yıllık bülten haline getirileceği açıklandı. Araştırma çalışmalarını gazeteci Avdi Tekin tarafından yapılıyor. Tekin bu tarz çalışmaların yıllar önce yapılması gerektiğini, günümüzde kaybolan kültürel değerlerin bir çoğuna ulaşılamadığını ve son zamanlarda bulunan kültürel değerlerin kaybolmadan gün yüzüne çıkartılması için araştırmaların başlandığını belirtti. Gazeteci Tekin “İlçemizin kültürel değerleri yıllar önce yapılması gereken en önemli araştırmalardan bir tanesidir. Bu çalışmanın günümüzde kaybolmuş ve bulamadığımız bir çok kültürel değerlerimiz var, biz bunların çoğuna ulaşmaya çalışıyoruz. İlçemiz gerek kültür anlamında gerekse kültürel anlamda çok zengin bir yapıya sahip. Ben başta olmak üzere ilçemizde yeni nesil gençlerimizin bir çoğu, yıllar önce kullanılan değerlerin bir çoğunu görmemiş ve bir çoğunun isimlerini bile bilmiyoruz. Günümüzde belki bir kaçı kullanılıyordur fakat onlarda birkaç yıl sonra kaybolacaktır. Bu tarz çalışmalar sayesinde gerek yeni nesil gençlerimizi gerekse ilçemizi tam anlamıyla kaybolmuş kültürel değerleri ile tanıtmaya çalışacağız. Öte yandan halk eğitimi merkezi müdürlüğünce çok güzel ve yararlı etkinlikler yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor, fakat halkımızın ve gençlerimizin bir çok etkinlik karşısında duyarsız kaldıklarını görüyorum" dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2015, 13:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
toprak aliaga
toprak aliaga - 10 yıl Önce

Her sekli ile guzel semdinli

SIRADAKİ HABER