Olağan Büyük Kongre tarihi kesinleşen ilk parti MHP. Genel Başkan Devlet Bahçeli, 1 Kasım 2015 seçimleri sonrası Olağanüstü Kongre çağrısı yapan muhaliflere 18 Mart 2018 tarihinde yapılacak Olağan Kongre’yi işaret etmişti. Muhaliflerin partiden ihracı ve ayrılmasıyla sonuçlanan 2 yıllık tartışmalı süreçte bu tarihte hiçbir değişikliğe gidilmedi. Planlandığı gibi 18 Mart 2018’de yapılacak Büyük Kongre öncesi hazırlıklar son aşamaya geldi.
Sadece 3 il kongresi kalan MHP’nin büyük kongresinde 20 yılı geride bırakan Genel Başkan Bahçeli’nin karşısına rakip çıkması beklenmiyor. Ancak parti yönetiminde bazı değişiklikler sürpriz olmayacak. İYİ Parti kuruluş sürecinde MHP’de kalmayı tercih etmiş, eleştirilerine karşın parti saflarından ayrılmamış aralarında Oktay Vural’ın da bulunduğu bazı isimlerin yeniden yönetime alınması bekleniyor.
CHP’DE ASIL YARIŞ PM’DE OLACAK
MHP’nin ardından kongre takvimi netleşen partilerden bir diğeri CHP. 155 ilçe, 6 ilde kongrelerini tamamlayan CHP’nin yıl sonuna kadar bu bu süreci tamamlaması bekleniyor. Olağan Kongre tarihi, 29 Kasım’da toplanacak Parti Meclisi’nde (PM) ele alınacak. Ancak Parti Meclisi bu yetkiyi Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) da bırakabilir. PM ya da MYK belirlesin, CHP’nin Olağan Kongre tarihi için Ocak sonu, Şubat başı konuşuluyor.
Adalet Yürüyüşü sürecinde liderliğini perçinlediği konuşulan Kılıçdaroğlu’nun yeniden aday olacağı kongrede daha önce liderlik yarışına giren Muharrem İnce ve Mustafa Balbay’ın ne yapacağı merak konusu.
Genel başkanlık seçiminde büyük bir sürpriz beklenmeyen CHP’de asıl yarış Parti Meclisi üyeliği için yaşanacak. MYK üyelerinin içinden de Genel Başkan tarafından seçilerek atandığı PM’de büyük değişim bekleniyor. Parti yönetiminde yer alıp kongre sürecinde bırakacağını açıklayan bazı yöneticilerin yanı sıra açıklamalarıyla parti tabanında tepki toplayan bazı yöneticilerin de bu süreçte liste dışı kalacağı konuşuluyor.
AK PARTİ 2019’A TAŞIYACAK KADROLARI SEÇECEK
AK Parti 6’ncı Olağan Kongre süreci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa değişikliği sonrası parti genel başkanlığı koltuğuna oturduğu Mayıs 2016’daki Olağanüstü Kongre ile başladı. Parti teşkilatında yenilenme, değişim çağrısı yapılan olağanüstü kongre sonrası başlayan olağan süreçte, 615 ilçenin kongresi tamamlandı. İlçe kongrelerinin Şubat 2018’de tamamlanması bekleniyor. Bu süreçte il kongreleri de yapılmaya başlandı. Büyük kongre için henüz bir tarih açıklanmadı ama Ağustos, Eylül için planlama yapılıyor.
Genel başkanlık yarışı beklenmeyen AK Parti Kongresi’nde de asıl değişimin “A Takımı” olarak nitelendirilen MYK üyelerinin de içinden seçileceği MKYK’da olması bekleniyor. Belirlenecek kadro partiyi 2019 seçimlerine taşıyacak.
HDP’DE KONGRE TARİHİ 30 KASIM’DA BELİRLENECEK
Eş genel başkanı ve 7 milletvekili tutuklu bulunan HDP de kongre sürecinde. Bugüne kadar 27 il kongresi tamamlanan HDP’de 15 il kongresinin Kasım sonu Aralık başında yapılması, yıl sonuna kadar da diğer il kongrelerinin bitirilmesi bekleniyor. İl kongrelerinde hem tutuklu yöneticiler nedeniyle mecburi değişiklikler hem de niteliği arttırmak için yapılan değişiklikler nedeniyle yönetimlerde yenilenmenin yüzde 90’ı bulacağı ifade ediliyor.
HDP Olağan Kongre takvimi 20 Ocak 2018’de başlıyor. 2019 yılına kadar kongre yapma şansı bulunan HDP’de, kongrenin yıl başında mı sonunda mı yapılacağına 30 Kasım’da yapılacak Parti Meclisi toplantısında karar verilecek.
Kongre tarihi bir yana HDP’de biri tutuklu olan eş genel başkanların durumu merak konusu. HDP’nin cezaevinden “Bırakabilirim” mesajı gönderen Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’la devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Diğer taraftan kadın eş başkanın da değişebileceği konuşuluyor. (DUVAR)
Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2017, 08:54