Parlak, 75 yaşındaki Mavi’nin gözaltı olayıyla ilgili önerge verdi

Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi’nin gözaltı sırasında kalp krizi geçirmesi ve sağlık durumu ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan açıklama istedi.

Parlak, 75 yaşındaki Mavi’nin gözaltı olayıyla ilgili önerge verdi

Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 10 Ağustos 2024 tarihinde gözaltına alınan 75 yaşındaki Süleyman Sabri Mavi’nin sağlık durumu ve gözaltı işlemiyle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya soru önergesi sundu.

Önergede, Mavi’nin gözaltı sırasında kalp krizi geçirdiği ve hastaneye kaldırıldığı ifade edildi. Mavi’nin ileri yaş nedeniyle görme ve işitme duyularında büyük eksiklikler yaşadığı, biyolojik olarak 85 yaşında olduğu ve çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği vurgulandı. Aynı zamanda, Mavi’nin hastanede tedavi süreci tamamlanmadan Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilmesinin, sağlık durumunu daha da kötüleştirdiği belirtildi.

Parlak, Mavi’nin %96 engellilik raporu olduğuna ve yaşamsal ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak durumda olduğuna dikkat çekti. Parlak, İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan, Mavi’nin sağlık durumu ve gözaltı süreci hakkında detaylı bilgi talep etti ve benzer durumların insan haklarına uygun bir şekilde değerlendirilmesini istedi.

Önergede ayrıca, Mavi’nin sağlık sorunlarının göz önünde bulundurularak, cezaevine gönderilmesinin insan hakları ihlali teşkil ettiği, bu tür uygulamaların önlenmesi gerektiği vurgulandı.

Parlak’ın önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Süleyman Sabri MAVİ’nin, kendisine uygulanan gözaltı işlemi sırasında kalp rahatsızlığı yaşamasıyla ilgili başlattığınız bir soruşturma var mıdır?
  2. Süleyman Sabri MAVİ’nin kalp krizi geçirdikten sonra tedavisi tamamlanmadan hastaneden çıkarılması ve cezaevine gönderilmesinin nedeni nedir?
  3. Yüzde 96 engelli olduğu heyet raporuyla sabit olan, en az 75 yaşındaki bir kişinin maruz kaldığı gözaltı ve tutuklanma uygulaması kanunlara uygun mudur?
  4. Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde mutlak olarak belirlenmiş olan işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden kamu görevlileri hakkında adli ve idari soruşturma yürütmek için başlattığınız bir çalışma mevcut mudur?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER