Kürt aydın Musa Anter'in yaşamındaki dönüm noktalarını metaforik bir dille konu alan yönetmen Aydın Orak'ın ilk uzun metraj sinema filmi "Asasız Musa" tamamlandı.
4 yıllık çalışma sürecinin ardından Mardin merkez, Nusaybin, Akarsu ve Musa Anter'in doğduğu köy olan Zivinge'de çekilen filmde Anter'in yaşamını 10 oyuncu canlandırdı.
Filmde, Orak'ın yanı sıra Turgay Tanülkü, Selamo, Murat Toprak gibi oyuncular rol alırken; "Musa Anter" karakterine ise filmde Şenay Aydın eşlik etti.
Ayrıca, filmde Musa Anter'in çocukları Anter Anter, Rahşan Anter ve Dicle Anter de rol aldı. Geniş bir oyuncu kadrosu ile çekilen filmin sonbaharda vizyona girmesi planlanıyor.
Filmde karakter devamlılığı oyuncularla değil, karakteri simgeleyen fötr şapka, pardösü ve tahta bavul ile sağlandı. Metafor ve imgelerle anlatılan filmde Anter'in yaşarken kullandığı nesnelere de yer verildi.
YÖNETMEN ORAK: ANTER'İN HAYATIYNA DAİR ÖNEMLİ BİRKAÇ BÖLÜMÜ YANSITTIK
ANF'ye konuşan, yönetmen Aydın Orak, yaklaşık 4-5 yıldır bu proje ile ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Zaten Musa Anter'in yaşam öyküsünü anlattığımız tiyatro oyunu Araf 6 yıldır sahneleniyor. Oyun yazılım sürecinde yüzlerce kaynak ve dokümanı taradık. Araf Anter'in yaşam öyküsünün büyük bir bölümünü anlatıma dayalı belgesel tiyatro formunda sahnelendi. Fakat 'Asasız Musa' filmi Anter'in yaşamının önemli birkaç bölümünden oluşuyor. Ve daha çok görüntüye dayalı. Tiyatro oyunu tamamen söze dayalıyken, film ise tamamen görüntü ve metaforik anlatıma dayalı" dedi.
Film şu an post-prodüksiyon aşamasında olduğunu söyleyen Orak, "Yani çekim sonrası kurgu, ses miksajı ve color süreçlerinden geçiyor. Filmi 4 yıllık bir birikim ve senaryo sürecinden sonra, bir haftada çektik. Fakat post-prodüksiyon aşaması çekim aşamasından daha uzun sürüyor. Bu ay sonunda filmin tamamlanması planlanıyor" bilgilerini verdi.
GALA, 20 EYLÜL'DE AMED'DE
Orak, Anter'in ölüm yıldönümü olan 20 Eylül'de Amed'de gala, iki hafta sonra ise filmi vizyona koymayı planladıklarını açıklarken, "Ama film tamamlanmasından sonra festivallerde şansını deneyecek" diye ekledi.
Orak, filmde Anter'in hayatının bazı önemli noktalarını işlediklerini, bunlardan bazılarının 'Kürtçe ıslık', 'Qimil şiiri' ve ölümü olduğunu dile getirdi.
'TİYATRODA ANLATAMADIĞIMI FİLMDE DENEDİM'
Orak, şöyle konuştu: "Film sessiz akıyor. Musa Anter'in hayatını uzun zamandır tiyatroda sahneliyorum. Tiyatroda anlatamadığım imge ve metaforları sinemada anlatabileceğime inandım. Anter'in içsesini, özlemlerini, bana yansıyan duygularını yaşadıklarıyla beraber filme aktarmaya çalıştım. Film sessiz bir çığlıktır. Bende ve Musa Anter'i tanıyan, duyan, bir makalesini okuyan herkeste Anter'den bir parça var. İşte film bu parçaların bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Filmde her oyuncu karakterimizin gerçek yaşadığı evinden tahta bavulunu alıp açar, içindeki fötr şapka ve pardösünü giyer, kitaplarını bavula yerleştirir ve o karakteri oynamaya başlar. Burada başrol bu simgelerdir. Filmde oyuncu değişir, mekan değişir, ama bu simgeler değişmez. Çünkü bunlar karakterimiz Musa Anter ile özdeşleşmiştir." / anf
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2014, 10:42