Operasyon sürüyor YPG/YPJ kararlılıkla ilerliyor

DAİŞ çetelerine karşı başlatılan temizlik operasyonu kapsamında YPG/YPJ savaşçıları kararlı bir şekilde ilerleyişlerine ve birçok noktayı özgürleştirmeye devam ediyor.

Operasyon sürüyor YPG/YPJ kararlılıkla ilerliyor
DAİŞ çetelerine karşı başlatılan temizlik operasyonu kapsamında YPG/YPJ savaşçıları kararlı bir şekilde ilerleyişlerine ve birçok noktayı özgürleştirmeye devam ediyor. Kentin güney doğu cephesinde en son özgürleştirilen ve stratejik öneme sahip Mektaba Reş’i özgürleştirme operasyonunda yer alan YPG komutanlarından Agit Halep, şehir savaşının tüm zorluklarına rağmen ilerleyişlerine kararlı bir şekilde devam ettiklerini ve en kısa sürede halka müjdeli haberleri vermek istediklerini söyledi.


DAİŞ çetelerinin 15 Eylül’de Kobanê Kantonu’nu işgal amacıyla başlattıkları saldırılara karşı YPG/YPJ savaşçılarının tarihi direnişi 111’inci gününe girdi. Kente ağır silahlarla saldıran çetecilere karşı 3 ayı aşkın süredir tarihte eşine az rastlanır bir savunma savaşı yürüten YPG/YPJ savaşçılarının çetelere karşı mücadelesi yaklaşık bir ay önce başlattıkları temizlik operasyonu ile başka bir boyuta taşındı. Çetelere karşı yürütülen ve güney cephesinde Botana Şerqî mahallesinin güney doğu cephesinde ise Azadi Meydanı’nının çetelere karşı yapılan eylem hamlesi ile temizlenmesi ile başlayan ilerleyiş gün be gün devam ediyor. Son olarak kentin güneydoğusunda stratejik öneme sahip noktalarından ikisi olan Mektaba Reş ve su deposu çevresinin özgürleştirilmesi ile devam eden YPG/YPJ savaşçılarının eylem hamlesi ile çetelere ağır darbeler vurulmaya devam ediliyor.

YPG/YPJ savaşçılarının çetelerden temizlediği ve özgürleştirdiği Mektaba Reş çevresini yerinde görmek için kentin güney doğu cephesine girdik. Cephelere yaklaştıkça ilk olarak DAİŞ çetelerinin kente havan ve diğer ağır silahlarla yaptıkları saldırıların ardından enkaza dönen binalarla karşılaşılıyor. Adeta çok büyük bir depremin ardından yıkılmış evlerin enkazlarını andıran evlerin arasında sokaklarda dolaşırken DAİŞ çetelerinin havan saldırıları da devam ediyor. Güney doğu cephesi sokaklarında dolaşırken, sokaklardan YPG/YPJ savaşçılarını mevzilerine giderken görüyoruz. Belki hepsi geceden bu yana çatışmalardan kalmışlar ama gözlerindeki kararlılık kentin tümden çetelerden temizleneceğinin de kanıtı.

Güney doğu cephesinde çetecilere dönük temizlik operasyonu kapsamında YPG/YPJ savaşçıların çetelerden 2 hafta önce temizlediği en büyük merkez Kültür Sanat Merkezi. Kültür Sanat Merkezi çetelerin daha önce havan topları ve diğer ağır silahlarla kente yaptıkları saldırılardan büyük oranda zarar görmüş. Fakat çetelerden özgürleştirilmesinin ardından binanın girişi YPG/YPJ savaşçıları tarafından sarı-kırmızı-yeşil renkler, YPG ve YPJ bayrakları ile tekrar süslenmiş. Belki binanın içi ve duvarları mermilerle büyük oranda tahrip olmuş YPG/YPJ savaşçılarının duvarlara yaptıkları yazılamalar direnişin dimdik ayakta olduğunu gösteriyor. Binanın hemen girişinde YPG/YPJ savaşçıları bir yandan silahlarının temizliğini yaparken, bir yandan da gece yaşadıkları çatışmalara ilişkin konuşuyorlar.  Hemen binanın girişindeki Kürtçe yazılmış “Direnmek yaşamaktır, Kobanê bizim için yaşamaktır” sloganı ise savaşçılar için direnişin ne anlama geldiğini göstermeye yetiyor.

Kültür Sanat Merkezi’nde savaşçılara selam verip özgürleştirilen bir diğer nokta Mektaba Reş’in yoluna koyuluyoruz. DAİŞ çetelerinin havan saldırıları altında yine YPG savaşçılarının çetelerden temizlediği sokakları takip ederek Mektaba Reş’e ulaşıyoruz. Okul çevresinde YPG/YPJ savaşçıları yeni günün hazırlıklarını yaparken karşımıza çıkıyor. Hepsi belki gece boyu savaşmış ve yorulmuş fakat yüzlerinde gülümseme eksik değil. Savaşçılar çetelere karşı yaptıkları operasyonunun başarısının verdiği mutlulukla selamlıyor. Bizi savaşçılardan binanın durumuna ilişkin bilgi alıyoruz. Çetelere okulda yapılan operasyon sırasında okulun ek binası çetelerin kurduğu mayınlama sonucu patlamış ve tahrip edilmiş. Enkazların üzerinde YPG ve YPJ savaşçıları zafer işareti yaparak karşılıyor bizi.  Bir bölümü enkaza dönmüş okulun ek binasının tepesinde ise YPG ve YPJ bayrağı dalgalanıyor.

Ardından okulun içine doğru giriyoruz. İçeride bir bu kez YPG/YPJ savaşçılarının etrafı temizlediğini görüyoruz. Sınıflar çetelerin saldırısında dağıtılmış. Sıralar kitaplar, defterler yerlerde. Sınıflardan birisin tavanının tam ortasında çetecilerin attığı havan topunun yarısı girmiş şekilde hala duruyor. Okul koridorlarının ilerisinde bazı YPG savaşçıları içlerine toprak doldurdukları çuvallarla mevzilerini güçlendiriyor.

Mektaba Reş’in özgürleştirilmesi eylem hamlesinde yer alan YPG komutanlarından Agit Halep, okulun özgürleştirilmesi operasyonu ile ilgili sorularımızı yanıtlıyor. Halep, güneydoğu cephesinde Azadi Meydanı’nı özgürleştirmeleri ile birlikte yaklaşık 1 ay süredir çetelere dönük eylem hamlelerinin devam ettiğini ve ilerleyişlerinin kademeli bir şekilde sürdüğünü söyledi. Sokak sokak, ev ev ilerleyip hedefledikleri alanları çetelerden temizlediklerini kaydeden Halep, “Sizin de görmüş olduğunuz gibi önceki gün Dibistana Reş’i de kayıp vermeden özgürleştirdik. Çeteler binayı mayınlamıştı ama güçlerimiz yaşanan çatışmalarda iki arkadaşın yaralanması dışında herhangi bir sorun yaşamadan okulu temizledi” dedi.

Güneydoğu cephesinde çetelere başlattıkları “temizlik operasyonu” kapsamında bir kilometrelik alanı çetecilerden temizlediklerini belirten Halep, operasyon kapsamında çetecilerden bir çok noktayı temizledikleri gibi çetelere ağır darbeler vurduklarını çetelerin kayıplarının çok olduğunu söyledi.  Çetelerin suikast ve intihar saldırıları ile YPG/YPJ savaşçılarının ilerleyişini durdurmak istediğini fakat çetelerin bu yolla da ilerleyişlerini durduramayacağını kaydeden Halep, “Şehir savaşının zorlukları var bu doğru ama biz kararlı bir şekilde çeteler tamamen temizlenene kadar ilerlemeye devam edeceğiz. Bu stratejik noktadan sonra bizim cephemizde kısmi bir rahatlama olacaktır. İnşallah en kısa zamanda halkımıza müjdeli haberler vermeyi istiyoruz” diye konuştu. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015, 14:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER