Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nin emeği ve redaksiyonuyla Mezopotamya Yayınevi’nce Avrupa’da önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan kitap, tarihi öneme sahip bir işlev görecek.
Mezopotamya Yayınları, 1999 Şubat’ından bu yana İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’ın, kaldığı süre boyunca yazdığı birçok değerli kitap çalışmasını yayınlayıp okuyucularla buluşturdu. Yayınevi şimdi de, Öcalan’ın politik ve tarihsel öneme sahip ‘görüşme notları, mektuplar ve mesajlardan oluşan yazılarını kamuoyuna sunuyor.
Tutuklu bulunduğu süre boyunca görüş ve düşünceleriyle, çıkışlarıyla Türkiye ve Ortadoğu gündeminin en üst sıralarında yer alan PKK lideri Abdullah Öcalan, 2013 Newrozu’ndan bu yana büyük emekle tekrar başlattığı ve sürdürdüğü barış süreciyle tüm dünyanın gündemine oturmuş durumda.
Mezopotamya Yayınları, BDP-HDP heyetiyle barış sürecine ilişkin görüşmeler gerçekleştiren, bunu sürekli Kürt özgürlük hareketine mektuplar ve mesajlarıyla ileten PKK lideri’nin çabalarının kamuoyu tarafından yeteri kadar bilinmediğinden hareketle görüşme notlarını, mektupları, barış projelerini ve Kürt tarafının önerilerini “demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa (İmralı notları)” adıyla kitaplaştıracaklarını açıkladı.
Avrupa’da önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan “Demokratik kurtuluş ve özgür yaşamı inşa (İmralı notları)” kitabı kamuoyunun, ‘’İmralı Cezaevi’nde neler konuşuluyor? Türk devleti ve AKP hükümetinin gerçekten barış yapma istemi var mı? Abdullah Öcalan’ın barış istem ve çabalarına karşılık veriliyor mu?’’ vb. sorularına cevap bulabilecekleri tarihi belge niteliğinde. Bu yönüyle kitabın aynı zamanda politik öneme sahip bir işlev göreceği aşikar.
Yayınevi barış sürecini, gerçekleşen görüşmeleri, gönderilen mektupları tüm çıplaklığıyla okuyucuya sunmayı hedefledikleri bu çalışmanın, Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi’nin emeği ve katkılarıyla hazırlandığını belirtiyor. Yayınevi kitabın önsözünde, belgeleri okurlara ‘’Kürt sorunun demokratik barışçıl çözümüne katkı sunmak’’ amacıyla hazırladıklarını açıklıyor.
İmralı notları alt başlığıyla yayınlanacak olan kitap görüşme notları, mektuplar ve mesajlar olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kitabın birinci bölümü ‘Görüşme notları’ üst başlığı altında 3 Ocak 2013 tarihli ‘Barış için 20 yıldır uğraşıyorum’ başlıklı notlarla başlıyor.
Birinci bölümdeki notlardan bazıları ise şunlar:
Bu süreci biz hazırladık (18 Mart 2013), Normalleşme tüm KCK yapısını kanun içine almaktır (7 Haziran 2013) , Karanlık dehlizlerin kilitlerini açarak yürüyorum (17 Ağustos 2013), Anti Kürt ittifakı sürdürülürse savaş kaçınılmaz olur (9 Kasım 2013),Ermenilere tarihsel kardeşlik kültürüyle yaklaşıyoruz (11 Ocak 2014), Otoriter Erdoğan ve hegemonik AKP anlayışını kabul etmeyiz (1 Haziran 2014), Müzakere tüm vatandaşların haklarını yasallaştırmak demektir (26 Haziran 2014), Siyaset öngörebilmektir(15 Ağustos 2014)
İkinci bölümde ise, PKK-KCK Genel Başkanlık Konseyi ve Yürütme Kurulu’na, HPG ve KONGRA GEL Eşbaşkanlık Divanı’na, Avrupa KCK Yönetimine, KJB ve PAJK Yönetim Kurulu’na, BDP Yürütme Kurulu’na gönderilen ‘Mektuplar’ yer alıyor.
Masajlar’dan oluşan üçüncü bölüm ise, tarihi öneme sahip Newroz mesajı ile başlıyor. ‘Mazlumların özgürlük Newroz’u kutlu olsun (21 Mart 2013) ‘ başlıklı mesaj dışında, ayrıca Kürdistan Demokratik İslam Kongresi’ne (24 Nisan 2014), BDP Kongresi’ne ve HDK-HDP Kongresi’ne (25 Nisan 2014) gönderilen mesajlara yer veriliyor.
Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 19:30