Niğde'deki Kürt Öğrencilerin Evine Saldırı Meclis'te

Niğde’de Kürt öğrencilerin evine yapılan saldırıya ilişkin soru önergesi veren HDP milletvekili Levent Tüzel, faillerin bulunması için gerekli işlemlerin yapılıp yapılmadığını sordu.

Niğde'deki Kürt Öğrencilerin Evine Saldırı Meclis'te
 Halkların Demokratik Partisi (HDP)  İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Niğde’de üç yüksekokul öğrencisinin kaldığı eve yönelik  taşlı saldırıyıMeclis’e taşıdı.

Niğde’de 1 Ocak günü sabaha karşı Niğde Üniversitesi (NÜ) Beden Eğitimi Yüksel Okulu (BESYO) öğrencilerinin evlerine tehdit içeren not bırakıldıktan sonra dışarıdan taşlanmış ve dairenin salon pencereleri kırılmıştı.  

Evde kalan öğrencilerin 155’e yaptıkları ihbar üzerine gelen polis ekibi, “destek” kuvvet istediklerini belirtip kapıya bırakılan yazılı notu inceleyip öğrencilere geri vererek olay yerinden ayrılmış, aradan 15 dakika geçmeden plakası tespit edilemeyen beyaz bir araçtan inen üç-dört kişilik bir grup öğrencilerin evine tekrar taşlı saldırıda bulunarak aynı araçla uzaklaşmıştı.

Tüzel, Niğde'de yaşananlar ile ilgili İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde öğrenci evlerinin denetlemek üzere komisyon kurulduğuna dair haberlere de yer verdi.

Sorular

Tüzel, şu soruları yöneltti:

1. Evleri saldırıya uğrayan Öğrenciler 155‘i aramaları üzerine gelen polisler neden evde tutanak tutmamıştır? HDP İl Yönetimi ve öğrencilerin BOR İlçe Emniyet Müdürlüğü polis merkezine giderek resmi şikayet ve suç duyurusunda bulunması, polis ekipleri evlerine yapılan saldırının sonuçlarını görüntülü olarak tutanak altına alınması talebinde bulunmaları neden beklenmiştir?

2. 155’e ihbar üzerine gelen polis ekibinin, “destek” kuvvet istediklerini belirtip evden ayrılmalarını müteakip saldırganların kullandığı beyaz aracın plakası ve kime ait olduğu tespit edilmiş midir?

3. Son 20 gündür okul içinde ve oturdukları evleri civarında milliyetçi söylemlerle sözlü tacize uğradıklarını belirten üç öğrenci, sosyal paylaşım sitelerinde “besyo magazin” adlı bir sayfada resimlerinin yayınlanarak, resimlerinin altına yapılan yorumlarda eğitim ve yaşam haklarına yönelik açık tehditlerle hedef gösterildiklerini beyan etmişlerdir. Anılan sitenin işletimcileri kimlerdir hakkında ne işlen yapılmıştır?

4. Faillerin bulunması ve adalet önüne çıkarılması için Bakanlığınızca ilgili kolluk nezdinde bir girişimde bulunulacak mıdır?

5. Bakanlığınızca Kasım 2014’te, 81 il valiliğine öğrencilerin eğitim, öğretim ve barınmalarına yönelik hizmet veren öğrenci evleri, yurt, apart ve pansiyonları denetlemek üzere ‘İnceleme ve Tespit Komisyonu’ başlıklı gizli ibareli talimat yazısı gönderilmiş midir? 

6. Son günlerde üniversitelerde tırmandırılan ırkçı, şoven ve milliyetçi saldırılarda eli sopalı, palalı, zincirli saldırganlara kollukça müsamaha gösterilmekte, saldırıya uğrayan, basın açıklaması yapması engellenen mağdur öğrenciler, darp edilmekte, gözaltına alınıp, tutuklanmaktadır. Bu saldırıların ve kolluğun taraflı tutumunun önlenmesi için Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmaktadır? / Bianet

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2015, 21:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER