Halkların Demokratik Partisi'nin Cumhurbaşkan adayı Selahattin Demirtaş için yürütülen seçim çalışmaları devam ediyor. Almanya'nın Hanau kentinde Türkiyeli ve Kürdistanlı kurumlar, Avrupa'da gerçekleşecek seçimler ile ilişkin Kriz masası oluşturdu.
Hanau DTM, Frankfurt DTM, Ağrılılar Derneği, Çorumlular İnisiyatifi, Midyatlılar Derneği, Hanau Cemevi, NAV-DEM temsilcilerinin katılımıyla Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan NAV DEM Eş Başkanı Yüksel Koç, Demirtaş’ın adaylığıyla halklar ve inanç gruplarında yeni bir heyecanın yaşandığını vurguladı.
Demirtaş’ın Kürtlerin ama aynı zamanda diğer halkların adayı olduğunu söyleyen Koç, böyle bir tablonun Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti.
Yeni bir Türkiye, demokrasi ve eşitlik için her bir oyun önemli olduğuna vurgu yapan Koç, Demirtaş’a oy vermenin de yeterli olmadığını, daha önce CHP ve AKP’ye oy vermiş tüm kesimlerin de doğru tercih yapması için ikna edilmelerinin de önemli olduğunu söyledi.
Yüksel Koç, bir kez daha seçimler için randevu alma ve oy kullanmaya ilişkin yanlış algılara da dikkat çekerek şu önemli bilgileri verdi:
RANDEVU ALMAYAN OY KULLANAMAZ ALGISI YANLIŞ
“Randevu almayanlar oy kullanamaz diye bir algı ortaya çıktı. Bu yanlış. Randevusu olmayanların oy kullanma hakları var. Sadece istedikleri zamanda değil. 21 Temmuz ve 25 Temmuz tarihleri sırasında seçim için randevu alamayanlar, YSK’nin resmi websayfasında yayınlanan bilgilerle randevu tarihini ve saatini öğrenebilirler.”
GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI
Koç YSK tarafından belirlenen randevu tarihi ve saatlerine uymayanları uyararak seçim haklarını kaybedeceklerini vurguladı. Randevu almakta sorun yaşayan vatandaşlara yardımcı olan ve çaba sarf edenlere teşekkürlerini ileten Koç, tatile çıkan göçmenlerin de bugünden itibaren 10 Ağustos’a kadar gümrük kapılarında da oylarını kullanabileceklerine dikkat çekti.
KÜTÜK SKANDALLARI
Seçimlere ilişkin bazı usulsüzlük ve ihlallerin yaşandığını ve bu tür durumlarda derneklerdeki seçim komisyonlarına başvurulması gerektiğinin altını çizen Koç, “bir vatandaşa Münih’te yaşamasına rağmen oy verme yeri olarak Berlin belirlenmiş. Fransa alakası olmayan ve yıllardır Düsseldorf kentinde yaşamasına rağmen bir vatandaşımıza da Paris kenti oy verme yeri olarak açıklanmış” dedi.
OY İŞLEMİ ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Oy kullanma sırasında yaşanabileceklere dair de uyarılarda bulunan Koç, “Fotoğraf, Resim, Telefon sandık başında yasaktır. Basın görevlileri dışında kimse kullanamaz. Sandık görevlileri bir yanlış ve olumsuzluk olduğunda dışarı çıkıp kapının önünde bekleyen diğer görevlilere aktarmalıdır. HDP adına çalışma yürütecek kişilerin diğer partilerin provokasyonuna gelmemesi lazım” diye belirtti.
Seçim sandıkları başında görevli olacak kişilerin kendilerine ait kartları olacağını söyleyen Koç bu kartları kendileri dışında başkasının kullanamayacağını hatırlattı. Koç oylar için ise şu bilgileri açıkladı: “Seçim sonunda oyların sayılıp sonra da torbaların YSK tarafından mühürlenecektir. Bu esnada iki tarafın da tutanakları imzalaması lazım.”
7 KİŞİLİK KRİZ MASASI
Toplantı sonunda Frankfurt’a bağlı alanlardaki seçim sözcülerinden oluşan 7 kişilik bir kriz masası oluşturuldu.
Kriz masası seçimlerde ortaya çıkacak olan hile ve olumsuzlukları Düsseldorf'ta bulunan kriz merkezine aktaracak. Randevusu olmayan vatandaşlar ile kriz masasına bağlı bir teknik grup ilgilenecek. Masanın bir diğer görevi ise oy kullanmak için uzak şehirlerden gelen ve ulaşım sorunları yaşayanlara yardımcı olmak ve ulaşımı sağlamak.
Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2014, 12:11