MİT yönetimi ve çalışanlarının koruma kalkanlarını güçlendirip yetkilerini arttıran teklif, gizli dinlemelerin tek hâkim onayıyla yapılmasına da olanak sağlıyor. MİT Müsteşarı’nın yargılamasını Yargıtay’a alan düzenleme, MİT’in tüm kamu kurumları, meslek kuruluşları ve Bankacılık Kanunu kapsamındaki tüm kuruluşlar ile şirketlerin elektronik verilerine doğrudan ulaşmasını sağlayacak. MİT’in yurtdışı operasyonlarını genişletmeye dönük hükümler içeren teklif, MİT görevlileriyle ilgili isimsiz, imzasız, adressiz veya takma isimle yapılan ve delil içermeyen ihbar ve şikâyetlerin yok sayılmasını da düzenliyor.
Muhalefetin itirazlarına rağmen Meclis Genel Kurulunda görüşmelerine bugün başlanan MİT teklifinin çok tartışmalı maddelerinde AKP Grubunun değişiklik önergeleriyle revizyona gideceği öğrenildi.
MİT ASKERİ BELGELERE ULAŞAMAYACAK
Edinilen bilgiye göre, AKP Grubu, genel kurul görüşmeleri sırasında vereceği önergelerle MİT yasa teklifinde revizyona gidecek. MİT belgelerini yayınlayan basına verilecek cezalar azaltılırken, İmralı’da yapılan görüşmeler güvence altına alınacak. MİT’in soruşturma ve kovuşturma tutanakları ile her türlü bilgi ve belgeye ulaşacağı davalara sınır getirilecek. Askeri davalar kapsam dışında tutulacak. “Üstün başarı ve yararlılık” gösteren MİT mensuplarına “madalya” verilecek.
MİT YASA TEKLİFİ ANAYASAYA AYKIRI
AKP’nin 15 maddeden oluşan yasa teklifinin öncelikli gündem ve temel kanun olarak görüşülmesinde ısrarı muhalefet partilerinin itirazlarına rağmen AKP’li milletvekillerince kabul edildi. Muhalefetin sık sık yoklama isteyerek yasa görüşmelerini engelleme girişimleri ve usul tartışmaları dikkat çekti.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP’nin “MİT’i istihbarat kurumu olmaktan çıkarıp, operasyonel bir kurum haline getirilmek istediğini belirtti. Hamzaçebi şöyle dedi: “Askeri önemde MİT'e verilen görevler sadece istihbaratla sınırlanırken, şimdi operasyonel görevler verilerek MİT’in yetki ve görev alanının genişletilmesi doğru değildir. MİT’e görev verme yetkisi Genel Kurmay başkanından alınıp, Başbakana bağlanmaktadır. Devletin istihbarat kuruluşu, Başbakanın kişisel taleplerini karşılamak üzere kurulmuş değildir. Bakanlar Kurulunca “verilen her türlü görevi yapar” yaklaşımı keyfiyet ve belirsizlik içermektedir. MİT’in soruşturma ve kovuşturma tutanaklar ile her türlü bilgi ve belgeye ulaşabilmesi de doğru değildir.
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat: “Güncel gelişmeler karşısında MİT’in görev ve yetki alanlarının yeniden tanımlanması, hukuki boşlukların giderilmesine ihtiyaç vardır.” dedi
BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani; Teklifin, “yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden demokratik çözüm ve barış süreciyle bağlantılı bir gelişme olarak gündeme getirilip tartışıldığını bildiklerini, ancak Hükümetin doğrudan demokratik çözüm ve barış süreciyle bağlantılı bir tasarı ya da bir niyet beyanı olmadığını ifade etti. Başbakan’ın “Meclise çözüm süreciyle ilgili verilen yasa teklifi yoktur” sözlerini eleştiren Zozani, BDP’nin “Müzakere Çerçeve Yasa Teklifini” 14 Şubat 2014’de Meclise verdiklerini belirterek, bunun öncelikli olarak gündeme alınmasını istedi.
MHP adına konuşan Kütahya Milletvekili Alim Işık, MİT’e sınırsız görev ve dinleme yetkisi verildiğini, MİT’i yargılamanın Başbakan’ın iznine bağlanarak kapsam dışına çıkarıldığını, Cumhuriyet Savcılarının MİT’in görev alanına giren ihbar şikayetler hakkında adli işlem yetkilerinin kaldırıldığını söyledi. Teklifin Anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Işık, “memleketin çözüm bekleyen bir çok sorunu varken, Hükümetin bu konuyu öncelikli gündem” olarak getirmesini eleştirdi ve “MİT yasasında yapılmak istenen değişikliklerin Hükümet tasarısı haline getirilmeden, bir vekilin imzasıyla verilmiş teklif olarak gündeme getirilmesi ve Temel Kanun kapsamında görüşmeye açılması kabul edilemez.” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
‘HAKAN FİDAN POLAT ALEMDAR OLUYOR’
MİT’e, sınır ötesi görevler ve sınırsız dinleme dahil, sınırsız yetkiler tanıyan yasa tasarısına siyasiler ise tepkili. Kimsenin kaynağını anayasadan almadığı bir yetkiyi kullanamayacağına işaret eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Herkesi MİT’e zimmetliyoruz yani bütün Türkiye’de yaşayan 76 milyonu MİT’e zimmetliyor Başbakan, bu kadar sınırsız ve ucu açık yetkiler veriyor. Bunun kabulü mümkün değil” dedi.
Altay, MİT Yasa Teklifine ilişkin, “Hakan Fidan Polat Alemdar oluyor. Hükümet kendisi için çizilmiş hukuk sınırlarının dışına çıkıyor. Bu olmaz. Yani kendi derin devletini yaratıyor, kendi gladyosunu yaratıyor” dedi. Altay, “MİT’te şimdi Erdoğan ailesine hizmet eden örgüte dönüşüyor” diye konuştu.
‘76 MİLYONU MİT’E ZİMMETLİYOR’
Kimsenin kaynağını anayasadan almadığı bir yetkiyi kullanamayacağına işaret eden Altay, şöyle dedi: “MİT’e Anayasada kaynağı ifadesi olmayan Anayasaca çizilmemiş yetkiler, belirlenmemiş yetkiler vermek Meclisin işi değil. Meclisin anayasayı çiğnemek gibi bir görevi yok. Anayasayı ihlal edecek Meclis bu yasa geçerse, açık ihlal edecek. Temel hak ve özgürlüklerimizi, kişisel verilerimizi her şeyi MİT’in dolayısıyla Başbakanın tekeline veriyoruz. Herkesi MİT’e zimmetliyoruz yani bütün Türkiye’de yaşayan 76 milyonu MİT’e zimmetliyor Başbakan, bu kadar sınırsız ve ucu açık yetkiler veriyor. Bunun kabulü mümkün değil.”
‘ERDOĞAN AİLESİNE HİZMET EDEN BİR ÖRGÜTE DÖNÜŞÜYOR’
MİT Yasa Teklifinin Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine gideceklerini belirten Altay, “Tabii, tabii, kesin, gidilir. Geçmemesine de temenni ederim.Bu bir de Anayasa Mahkemesinin çok çabuk bozacağı bir kanun olur, çok açık” diye konuştu.
Altay, şöyle devam etti: “MİT dış istihbaratı bırakmış Tayyip Erdoğan’ın ikbalini kurtarmakla meşgul hale gelmiş. Hükümetin, AKP’nin siyasi geleceğini sağlam temellere oturtmakla meşgul hale gelmiş. Şu anda MİT’in işi bu. MİT dış tehditlere karşı kurulmuş bir istihbarat teşkilatıdır. Ama MİT bu işle meşgul değil. MİT’in bir terör örgütü gibi çalışması kabul edilemez. Yani El Muhaberat gibi çalışması El Muhaberat Esad ailesine hizmet eden bir örgüt. MİT’te şimdi Erdoğan ailesine hizmet eden bir örgüte dönüşüyor.” (HABER MERKEZİ)
KAPLAN: MİT TEKLİFİNİN ‘YASAL ZEMİN’ TEKLİFİMİZLE İLGİSİ YOK
Meclis Genel Kurulunda görüşülen MİT teklifinde AKP Hükümetinin, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen sivil heyetlere de güvence sağlayacak değişiklik yapacağı iddia edildi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kendilerinin önerdiği sürece ilişkin “yasal zemin” teklifi ile bu düzenlemenin ilgisinin olmadığını vurgulayarak, “MİT teklifi çok fazla baskıcı antidemokratik hükümlerle doludur. Bizim teklifimiz demokratikleşmeye yöneliktir” dedi.
Kaplan, teklifin şu anda sadece İmralı’da yapılan görüşmelere ilişkin MİT ve hükümeti koruduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: “BDP ve diğer görüşmecilerin görüşmeleri güvenceye bağlanmıyor. Eğer bugün yeni bir önerge verirse AKP tarafı, bunu da katmaları mümkün olabilecek. Bu sadece görüşmelere ilişkin bir yasal güvencedir. Biz böyle bir duyum da almış değiliz. Ancak şunu söyleyebilirim. Görüşme yapılırken bir taraf güvencede olacak diğer taraf güvencesiz olursa hiç kimse güvencede olamaz. Umarım bu yanlıştan dönerler.”
MİT YASA TASARISI NE GETİRİYOR?
*MİT teklifi ile MİT’e, sınır ötesi görevler dahil sınırsız yetkiler tanınıyor. Teklifte yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kuruluna Başbakanın başkanlık edeceği hükmü, çok yoğun tepkiler üzerine komisyonda değiştirilerek, MİT müsteşarının başkanlık etmesi düzenlemesi getirilmişti. MİT’in sınırsız yetkili, ancak sorumsuz olmasını getiren yasa teklifi ile MİT mensuplarına ilişkin bilgi ve belgeleri ele geçiren, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan, bulunduran, kaydeden, bir başkasına veren veya yayan kişiye 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek.
*Teklifin yasalaşması durumunda MİT’e sınırsız dinleme yetkisi getiriliyor. Komisyonda yapılan değişiklik ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenen Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi bir hakim MİT’in talebi halinde dinlemeye karar verebilecek. HSYK’de Adalet Bakanı, dolayısıyla Başbakan Erdoğan’ın hakimiyeti düşünüldüğünde, Başbakan Erdoğan’ın talebi ile istediği herkesi MİT tarafından dinlettirip, bu bilgileri kendisinde toplayabilecek.
*MİT fişleme belgelerini yargı organlarına verme konusunda daha yetkili. MİT sadece Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk suçlarıyla ilgili adli mercilerce istenecek belgeleri verecek. anayasal düzene, TBMM’ye, Hükümete karşı suçlar, cumhurbaşkanına suikast, darbeler gibi diğer bütün suçlarda MİT “belge vermem” diyebilecek.
*Hükümet tarafından MİT’e verilen görev ve yetkiler öncelikli olarak yerine getirilecek ve bu görevlerden dolayı MİT yetkililerinin hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmayacak. Yani çok geniş yetkilerle donatılacak olan MİT görevlileri, yaptıkları görevler yasa dışı bile olsa yargılanamayacaklar. MİT’te görev yapanlar, MİT’in görev ve faaliyetlerine ilişkin hususlarda tanıklık da yapamayacak. Ancak, “Devletin çıkarlarının zorunlu kıldığı” hallerde MİT mensuplarının tanıklığı MİT müsteşarının, MİT müsteşarının tanıklığı ise başbakanın izniyle olabilecek.
*MİT’in doğrudan alım yetkisi yasa teklifi ile beş kat artırılıyor. Düzenlemeye göre, bakanlar kurulu kararnamesiyle MİT, ihale komisyonu kurmadan, teminat almadan gerçekleştirdiği alımlarda 5 kat daha fazla harcama yapabilecek. Ayrıca MİT’in ihalelere istediği firmayı çağırma ve çağırmama yetkisi de olacak. / Evrensel