istanbul evden eve nakliyat eşya depolama

Maxmurlu mülteciler barınma sorunlarının çözümünü bekliyor

IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu bulundukları kampı terk ederek Ranya yakınlarındaki Heciawa’da ana okul ve camilerde zor koşullar altında yaşamak zorunda kalan Maxmurlu mülteciler, barınma, sağlık, su ve gıda sorunlarının çözümünü bekliyor.

Maxmurlu mülteciler barınma sorunlarının çözümünü bekliyor
IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu bulundukları kampı terk ederek Ranya yakınlarındaki Heciawa’da ana okul ve camilerde zor koşullar altında yaşamak zorunda kalan Maxmurlu mülteciler, barınma, sağlık, su ve gıda sorunlarının çözümünü bekliyor. 

Maxmur Mülteci Kampı (Şehit Rustem Cudi Kampı) Halk Meclisi Başkanı Mamoste Yusuf Kara, Heciawa’da 5 bin, Hewler’de de 5 bini aşkın Maxmurlu mültecinin zor koşullar altında yaşadığını belirterek, Birleşmiş Milletler ve YNK’ye Maxmurlular olarak bir arada kalabilecekleri bir kamp yerinin acil olarak belirlenerek inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Kıt imkanlarla Heciawa’da 4 bin kişiye 3 kişilik bir ekiple sağlık hizmetleri vermeye çalıştıklarını belirten sağlıkçı Kevzer Punç ise, olası salgın hastalıklarını önleyecek imkanlarının olmadığını kaydederek, “uluslararası insani sağlık kuruluşlarının acil tıbbi ve ekipman desteğine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

İnsanlık düşmanı IŞİD çetelerinin saldırıları sonucu 6 Ağustos günü Maxmur Mülteci Kampı’nı boşaltarak, Hewler ve Süleymaniye’ye bağlı Ranya’nın Heciawa beldesine sığınmak zorunda kalan 10 bini aşkın Maxmurlu zor koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.

CAMİİ VE ANAOKULLARDA KALIYORLAR

Kuzey Kürdistan’dan yıllar önce baskılar nedeniyle yanlarına hiçbirşey almadan çıkıp yollara düşen Maxmurlular, şimdi de IŞİD saldırısı nedeniyle 1998 yılından bu yana yaşadıkları Maxmur’dan aynı biçimde çıkmak zorunda kaldı.

Yaklaşık 5 bin Maxmurlu Heciava beldesinde geldikleri günden beri camii ve anaokullarda kalıyorlar.

45 DERECEYİ BULAN SICAKLAR

Maxmurlu mülteciler Ranya ile Heciawa sakinleri tarafından örnek bir dayanışma ile karşılanmalarına, kasaba ve belde halkının desteğine rağmen, barınma, gıda, giyecek, su ve sağlık gibi ciddi sorunlarla boğuşuyor.

Özellikle yaşlılar, hamile kadınlar ile çocuklar 45 dereceyi bulan sıcaklar altında hayli zorlanıyorlar.

BİR KEZ YARDIM ULAŞTIRILDI

Heciava’daki Maxmurlu mültecilere şimdiye kadar 12 Ağustos günü Uluslararası Kızıl Haç (ICRC) öncülüğünde gıda ve diğer ihtiyaçlardan oluşan 12 TIR yardım yapıldı. ICRC yetkilileri yardımların devam edeceğini söylemesine karşın yeni bir gelişme olmazken, geçtiğimiz gün mültecileri ziyaret eden BM yetkilileri de yardım vaadinden öteye bir adım atmadı.

BARINMA SORUNU

Maxmur Mülteci Kampı (Şehit Rustem Cudi Kampı) Halk Meclisi Başkanı Mamoste Yusuf Kara,  günlük gıda, temiz su ve sağlık sorunları yanında mevcut durumda yaşadıkları en büyük sorunun barınma sorunu olduğuna dikkat çekti.

Kara, 5 bini aşkın kişinin 12 gündür okul ve camilerde kaldığına dikkat çekerek söyle dedi;  “Mevcut bulunduğumuz koşullar uzun süre dayanılacak koşullar değil. Özellikle yaşlı, hamile kadınlar ile çocuklar fazlasıyla zorlanıyorlar. Bununla birlikte Hewler’de zor koşullar altında yaşamak zorunda kalan, biran önce buraya gelmek isteyen 5 bine aşkın kişi daha var. YNK yetkililerinden özellikle barınma sorununa çözüm bulma yönünde beklentilerimiz var. Ancak şimdiye kadar somut bir plan-proje, girişim söz konusu olmadı.”

BM VE YNK’YE KAMP KURMAK İÇİN ACİL ÇAĞRI

Halk Meclisi Başkanı Kara, Maxmur Mülteci Kampı’nda BM sorumluluğunda kaldıklarına dikkat çekerek, “Bizim koşullarımızla esas itibariyle birinci elden ilgilenmesi gereken BM’dir. Ancak YNK yetkililerine de görev düşüyor. Hem mevcut zor koşullarımız, hem de yaklaşan kış koşullarını göz önünde bulundurarak barınmaya acil çözüm bulunması gerekiyor. Onun için BM ve YNK yetkililerine uygun bir yerde kamp oluşturularak barınma sorununun giderilmesi için acil çağrıda bulunuyoruz” dedi.

SALGIN OLASILIĞI KAYGILANDIRIYOR

Heciawa’daki Maxmurluların acil olarak çözüm bekleyen bir diğer sorunları ise sağlık sorunları. Sıcaklarla birlikte temiz su ve yıkanma olanağının kıt olması, salgın hastalıklarının oluşması tehlikesini yaratıyor.

Kıt imkanlarla Heciawa’da 4 bin kişiye 3 kişilik bir ekiple sağlık hizmetleri vermeye çalıştıklarını belirten sağlıkçı Kevzer Tunç ise, olası salgın hastalıklarını önleyecek imkanlarının olmadığını söyledi. Son 12 günde bir kez belde hastanesinden bir ekibin sağlık taraması desteğini gördüklerini belirten Tunç, hem tıbbi malzeme, ilaç bakımından hem de ekipman ve yer konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti. Özellikle sayıları hayli fazla olan çocukların durumunun kendilerini ciddi bir şekilde kaygılandırdığını belirten Tunç, “Çocukların aşırı sıcak koşullarda salgın hastalıklarına yakalanma riskleri çok daha yüksektir” diye belirtti.

Mevcut sağlık sorunları ile baş etmeleri için dış desteğe ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Tunç, “Uluslararası insani sağlık kuruluşlarının acil tıbbi ve ekipman desteğine ihtiyacımız var. Söz konusu kuruluşlara acil destek çağrısında bulunuyoruz.” dedi. / Firatnews

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2014, 14:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER