HDP Milletvekili Kürkçü, Şarkışla'nın Hardal köyündeki cemevinin Diyanet'in itirazıyla cami olarak koruma altına alındığına dikkat çekerek, "Bu, aynı zamanda yüz yıllardır süregelen ve Sünni İslam dışındaki tüm inanışları yok sayma ve asimile etme politikalarının devamıdır" dedi. Kürkçü, hükümetten uygulamanın tarihsel ve bilimsel dayanakları hakkında bilgi isterken, "Raportörler üzerinde siyasal bir baskı oluşturulmuş mudur" diye sordu.
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Sivas ili, Şarkışla ilçesi, Hardal köyünde bulunan cemevinin Alevi ibadethanesi olarak tescil edilmesine rağmen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın itirazıyla cami olarak koruma altına alınması hakkında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e soru önergesi verdi.
'YOK SAYMA, ASİMİLE ETME POLİTİKALARININ DEVAMI'
Kürkçü, "Sivas ili Şarkışla ilçesine bağlı Hardal köyünde 141 ada, 1 no’lu parsele kayıtlı bulunan tarihi ibadethane, 26.12.2008 tarihli kararla, yapının kitabesine de uygun olarak, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, cemevi olarak tescil edilmiştir" bilgisini vererek, tarihsel olarak Alevi yurttaşların yaşadığı bu köyde bulunan yapının hem köylülerin beyanları, hem de yapı üzerindeki yazıtların da kanıtladığı gibi, Alevi ibadethanesi olduğunu belirtti. Ancak Şarkışla Müftülüğü’nün 09.02.2009 tarihli istemiyle bu kararın tekrar değerlendirmeye alındığını bildiren Kürkçü, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşüyle de 18.06.2009 tarihinde bu kadim Alevi mekanı, cemevi olarak tescili geri alınarak, Hardal Köyü Camii adıyla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından kayıt ve koruma altına alınmasına karar verilmiştir" diye ekledi.
Kürkçü, kararı şöyle yorumladı: "Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurt genelinde inançsal toplulukların çeşitliliğini gözeterek onların tarihsel, kültürel miraslarına sahip çıkmalarını desteklemek ve teşvik etmek yerine Alevi toplumunun kültürel ve inançsal olarak tarihine ilişkin belleğin silinmesine dönük siyasete bir halka daha eklemiştir. Bu, aynı zamanda yüz yıllardır süregelen ve Sünni İslam dışındaki tüm inanışları yok sayma ve asimile etme politikalarının devamıdır."
'TARİHSEL VE BİLİMSEL DAYANAKLARINIZ NEDİR?'
HDP'li Kürkçü, Bakan Çelik'ten şu sorularına yanıt istedi:
Önce cemevi olarak kayıtlara geçen mekanın sonra cami olarak nitelendirilmesinin tarihsel ve bilimsel dayanakları nelerdir?
Diyanet İşleri Başkanlığının görüşünün tarihsel ve bilimsel dayanakları nelerdir?
Şarkışla Müftülüğünün, cemevinin cami olarak kayıt ve koruma altına alınmasına ilişkin talebinin dayanakları nelerdir?
İlgili mekânın önce cemevi olduğu yönünde beyan veren, sonra da cami olduğu yönünde görüş bildiren raportörler aynı kişilerden mi oluşmaktadır? Raportörün, ilgili mekanın önce cemevi olduğu, sonra ise cami olduğuna dönük beyanlarının tarihsel ve bilimsel dayanakları nedir?
Raportörler üzerinde siyasal bir baskı oluşturulmuş mudur? Bu konunun incelenmesi ve sorumlular hakkında inceleme başlatılması konusunda bir çalışmanız var mıdır?
Alevi inanç ve kültürüne dönük bu tür ret ve asimilasyon boyutlu politikaların önlenmesi için bakanlığınız tarafından yürütülen bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği nedir?"
Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2014, 09:03
Kürkçü, cemevinin cami yapılmasını sordu
HDP Milletvekili Kürkçü, Şarkışla'nın Hardal köyündeki cemevinin Diyanet'in itirazıyla cami olarak koruma altına alındığına dikkat çekti.
YORUM EKLE
1
Ayhan: Anadili temelli çok dilli eğitim modeli öneriyoruz
2
Eyşe Şan Amed'de anılacak
3
Şamil Tayyar: Çok daha kapsamlı operasyonlar yapılabili
4
'İran tutuklulara yönelik düşmanca tutumundan...
5
İşte 2 Günde Bedelli Askerliğe Başvuran Kişi...
6
Şemdinli'de Açık Öğretim Lisesi Öğrencilerine...
7
Eşini öldüren kocaya müebbet hapis cezası
8
Urmiye direnişçilerine destek sürüyor
9
Demirtaş: AKP 4 Yıl Daha Ülkeyi Yönetirse Türkiye...
10
İHD, İnsan Hakları Haftasında Soma'da
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:23
GÜNEŞ
06:48
ÖĞLE
11:57
İKİNDİ
14:34
AKŞAM
16:56
YATSI
18:16