Kimlik bilgilerinin sızdırılmasına soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Kimlik bilgilerinin sızdırılmasına soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak soruşturma başlattı.

Başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek başlattığı soruşturma, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca açıldı.

Soruşturma, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme” başlıklı 136. ve “Bilişim sistemine girme” başlıklı 243. maddeleri kapsamında yürütülecek.

Görevlendirilen cumhuriyet savcısının, ilk aşamada yayınlanan bilgilere sahip İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün yanı sıra siyasi partilerin seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabilmeleri nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu ile temas kuracağı belirtildi.

TCK’nın ilgili maddesinde “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmü yer alıyor.

Söz konusu maddede, suçun kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak ya da belli bir meslek ve sanatın sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi halinde cezanın yarı oranında artırılacağı belirtiliyor.

TCK’nın 243. maddesinde ise, “Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir. Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” düzenlemesi bulunuyor.

Ne olmuştu?

ABD merkezli haber ajansı Associated Press’de (AP)  yer alan habere göre, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen bir veri tabanıyla yaklaşık 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı ileri sürülmüştü.

Haberde internete yüklenen 6.6 GB’lık veride 49 milyon 611 bin 709 Türkiye vatandaşının TC kimlik numarası, ad-soyad, anne- baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres gibi kimlik bilgileri yer aldığı bilgisine yer verilmişti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasını yalanlamıştı.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2016, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER