Kadın örgütleri, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 48 oranında kadın aday göstermesi ile Türkiye’de önemli bir çıkış yaptığını belirtti.
“1-2’lik ilerlemenin, ilerleme olarak tanımlanamaz”
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz, milletvekilli aday listelerindeki kadın aday sayısına ilişkin konuştu.
Kapusuz, listeler açıklandıkça tam bir hayal kırıklığına uğradıklarını, neredeyse bir önceki seçime kıyasla bir gerilemeye tanıklık ettiklerini belirterek şunları ifade etti:
“Türkiye’de kadınların gücü ve potansiyeli düşünüldüğünde ve taraf olunan sözleşmeler gereği toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama yükümlülüğü gereği de yüzde 1-2’lik ilerlemenin, ilerleme olarak tanımlanamaz.
“CHP’nin yüzde 33 cinsiyet kotasını, AKP seçim genelgesinde her 3 adaydan biri kadın aday olacak maddesini uygulanmamış durumda. Toplamda kadınların aday gösterilme oranı yüzde 24’te kalıyor.
“Adaylıkta bile altını çizdiğimiz alt seviye olan yüzde 30’un yakınında değiliz. Seçilemeyecek noktalardan aday gösterilen alt sıralara yerleştirilen kadın adayları da düşününce 25. dönem parlamentosu toplumsal cinsiyet eşitliğinden bir hayli uzak olacak.
“Bir önceki dönem yüzde 14 oranında kadın temsiliyetine sahip olan AKP bu oranın gerisine düşecek. CHP üst sıralardan gösterdiği kadın adaylarla bu oranı koruyabilir, bir miktar artış sağlayabilir.
“Yüzde 5’lik kadın temsiliyet oranına sahip MHP’de ise kısmen artış olabilir. Bu bağlamda HDP’nin seçilebilir sıralarda cinsiyet eşitliğini gözetmesini meclisin genel yapısı açısından önemli buluyoruz. Çünkü daha 24. dönem kadın vekil izlemeleri çalışmalarında aktif bir performansa sahipti HDP’nin vekilleri. Umuyorum meclise giren vekiller de toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama bakımından kadınların sesi olurlar.”
“Kadın temsiliyeti yetersiz”
Uçan Süpürge Proje Koordinatörü Özlem Başdoğan, toplumsal yaşamın her alanında olan kadınların siyasetteki yetersizliğine ve eksikliğini belirti.
Başdoğan, sanatta, siyasette ve iş hayatında bir bütünen kadının yok sayıldığını hatırlatarak, bu anlamıyla “Kadın temsili açısından” yetersiz bulduğunu söylediği siyasi parti listelerini şaşırtıcı bulmadığını ifade ederek: “Genel olarak kadın nerede görünüyor ki siyasette de görünür olsun? Kadınların siyasette görünür olması için üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Kadınların yerelde siyasete katılımlarının artırılmasına yönelik gölge meclisler kurulması ile ilgili çalışmalarımız var. Dolayısıyla öncelikle kadınlarda yerele vurgu yaparak, siyasete katılmanın ve siyasette temsilin ne demek olduğuna ilişkin bir ilgi ve merak uyandırmaya çalışıyoruz” dedi.
“HDP’de var olma biçimi ve sesini duyurma yönteminin çok önemli”
Kadın Koalisyonu Genel Koordinatörü İlknur Üstün ise listelerin kadınlarla ilgili büyük bir değişimin habercisi olmadığını belirterek, o nedenle ancak kadınların seslerini çıkarması örgütlü mücadelenin yükselişiyle siyasi partilere adım attırılabileceğinini ifade etti.
Üstün, HDP’nin aday listesine fermuar sistemiyle yüzde elliye yakın kadın aday koymuş olması sadece kadın sayısını artırmak açısından değil diğer partilere model oluşturabilmek ve onlara ayna tutabilmek açısından önemli olduğunu belirterek:
“Toplumsal cinsiyet eşitliği yolunda adımlar atmış siyasi partilere destek vereceğiz. HDP bu anlamda diğer siyasi partilere oranla kadın adaylarda ciddi fark attı ve kadın hareketinin HDP’de var olma biçimi ve sesini duyurma yönteminin çok önemli. Erkek egemenliği siyasi partilerde tamamen sökülüp atılmamıştır. Kadınların örgütlü mücadelesiyle bu bir parça değişmiştir. HDP’de bu olumlu gelişme yaşandıysa bu kadınların orada verdiği örgütlü mücadele sayesinde oldu.”
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2015, 19:13